Pentru prima dată de la începutul războiului, Zelenski e contestat de ucraineni. Ar fi trebuit să spună adevărul cu orice risc?

Nu a crezut că Putin va ataca și a vrut să nu distrugă economia țării, dar a sacrificat viața a mii de civili care au fost surprinși de atacul Moscovei.
Pentru prima dată de la începutul războiului, Zelenski e contestat de ucraineni. Ar fi trebuit să spună adevărul cu orice risc?
Foto: Hepta.ro
  • Președintele Ucrainei: Dacă am fi comunicat așa cum au vrut unii pe care nu-i voi numi – atunci aș fi pierdut 7 miliarde de dolari pe lună din octombrie anul trecut până în februarie.
  • Membrii guvernului de la Kiev au susținut public că americanii exagerează, iar informațiile serviciilor de informații de la Kiev sunt mai bune.
  • Deputată din Ucraina: 7 miliarde de dolari. Cu atât au evaluat cei din conducerea țării viața a mii de ucraineni. Ei spun că se temeau că economia va pierde această sumă în fiecare lună dacă autoritățile ar fi avertizat oamenii despre atacul rusesc.
  • Marea problemă a lui Joe Biden a fost că Germania și Franța au privit cu suspiciune informațiile venite de la serviciile secrete americane.
  • Opinia publică internațională a început să susțină masiv Ucraina după începerea invaziei, a văzut cruzimea Rusiei și suferințele femeilor, bătrânilor și copiilor care fugeau din calea războiului.
ADVERTISING

Liderul de la Kiev e criticat de o bună parte dintre cetățeni că a mințit pentru a nu produce panică și haos în țară.

Disputa a fost provocată de declarația dată de Volodimir Zelenski pentru cotidianul american “Washington Post”, care a prezentat întregul carusel diplomatic și tensiunile din perioada premergătoare invadării Ucrainei de către Rusia.

Rușii ne-ar fi devorat

„Nu poți să-mi spui pur și simplu: Ascultă, ar trebui să începi să pregătești oamenii acum și să-i anunți că trebuie să pună bani deoparte, că trebuie să depoziteze mâncare”, a declarat Zelenski pentru cotidianul “Washington Post”.

Dacă provocam haos printre oameni înainte de invazie, rușii ne-ar fi devorat.

Volodimir Zelenski

„Dacă am fi comunicat așa cum au vrut unii pe care nu-i voi numi – atunci aș fi pierdut 7 miliarde de dolari pe lună din octombrie anul trecut până în februarie, iar în momentul în care rușii ar fi  atacat, ne-ar fi cucerit în trei zile. Desfășurarea evenimentelor ne-a dat dreptate, în general. Dacă provocam haos printre oameni înainte de invazie, rușii ne-ar fi devorat. În timpul acelui haos, oamenii ar fi fugit din țară”, a mai explicat președintele Ucrainei.

Declarația a generat multe reacții negative pe rețelele sociale și în presa din Ucraina. Oamenii se întreabă câte vieți s-au irosit prin strategia de a ascunde pericolul față de cei care te-au votat.

Dilema morală prezentată de Zelenski a divizat societatea ucraineană, iar multe voci susțin că președintele trebuia să spună adevărul cu orice risc.

Începând din luna octombrie 2021, Joe Biden a primit informații amănunțite despre pregătirile armatei ruse pentru invazie.

Casa Albă a încercat, prin reprezentanții săi, să oprească războiul prin negocieri, în paralel anunțând aliații din NATO și Ucraina despre o mare probabilitate ca trupele Rusiei să treacă granița.

7 miliarde de dolari, viața a mii de ucraineni

Volodimir Zelenski a negat în repetate rânduri, în mod public orice pericol, spunând că țara sa e în război cu Rusia din 2014, că sunt pregătiți și că nu va fi niciun pericol.

De asemenea, membrii guvernului de la Kiev, ministrul de externe Dmitri Kuleba și alți oficiali au susținut public că americanii exagerează, iar informațiile serviciilor de informații de la Kiev sunt mai bune.

"Deci, 7 miliarde de dolari. Cu atât au evaluat cei din conducerea țării viața a mii de ucraineni. Ei spun că se temeau că economia va pierde această sumă în fiecare lună dacă autoritățile ar fi avertizat oamenii despre atacul rusesc. Nu știm cum ar fi fost de fapt, dar știm care sunt consecințele, iar acestea sunt mai rele decât orice bani", Ivanna Klympush-Tsintsadze, membră a Parlamentului din Ucraina

„Și, acum, cu prețul unor eforturi supraomenești, rezistăm în fața inamicului și avem o singură cale de a supraviețui - aceea de a câștiga!”, a scris pe Facebook Ivanna Klympush-Tsintsadze, membră a parlamentului ucrainean.

În postarea sa, care a strâns peste 2.000 de reacții, îi pune lui Zelenski mai multe întrebări acuzatoare prin care sugerează că din octombrie și până în februarie, președintele și guvernul aveau timp să pregătească mult mai bine sistemul militar defensiv al țării.

Franța și Germania n-au avut încredere în informațiile lui Biden

Marea problemă a lui Joe Biden a fost că Germania, Franța și Ucraina au privit cu suspiciune informațiile venite de la serviciile secrete americane. 

După eșecul CIA din Irak, în anul 2000, atunci când a existat un raport despre arme de distrugere în masă construite de Saddam Hussein, raport care a dus la un război, dar și după retragerea haotică a trupelor SUA din Afganistan din vara anului trecut, cancelariile europene nu mai prea aveau încredere în informațiile anunțate de Biden, mai ales că oficialii SUA nu prezentau și modul în care le-au obținut pentru a nu-și compromite sursele.

Biden signs Inflation Reduction Act into law in Wa
Joe Biden, președintele SUA, a încercat să-i convingă pe Emmanuel Macron și pe Olaf Scolz că Putin va ataca, dar aceștia nu l-au crezut - Foto: Hepta.ro

Dar așa cum s-a și întâmplat, de această dată rapoartele erau adevărate, Putin se pregătea intens să invadeze Ucraina și foarte puține persoane, respectiv cercul său de apropiați, știau câte ceva despre plan.

Volodimir Zelenski s-a aflat și el într-o situație imposibilă. Dacă ar fi validat public atenționările SUA atunci trebuia să înceapă imediat pregătirile de război - să trimită trupe la graniță, să schimbe legislația, se impună legea marțială și să înceapă mobilizarea generală.

O astfel de decizie ar fi aruncat în aer orice posibilitate de negocieri diplomatice, iar Germania și Franța n-ar fi susținut niciodată Ucraina pe un drum al războiului.

Altă problemă erau armele. Kievul n-avea suficiente resurse să se înarmeze intens, iar înainte de începerea cu adevărat a conflictului militar cine i-ar fi donat drone, Javelin, NLAW și HIMARS lui Zelenski?

Opinia publică internațională a început să susțină masiv Ucraina după începerea invaziei, a văzut cruzimea Rusiei și suferințele femeilor, bătrânilor și copiilor care fugeau din calea războiului.

Volodimir Zelenski, înainte de invazie, a fost un om politic care n-a crezut că Putin își va asuma riscul de a miza totul pe cucerirea Ucrainei. După 24 februarie s-a transformat în lider, încercând să-și salveze țara. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇