Ziua 165 de război: Rusia a schimbat deja 6 comandanţi în Ucraina şi 10 generali au murit. 4 nave cu porumb au plecat din porturile ucrainene de la Marea Neagră

Ziua 165 de război: Rusia a schimbat deja 6 comandanţi în Ucraina şi 10 generali au murit. 4 nave cu porumb au plecat din porturile ucrainene de la Marea Neagră

În ziua 165 de război, bombardamente rusești au fost înregistrate în zeci de orașe de-a lungul liniei frontului de est și de sud.

Rusia adună trupe în sudul Ucrainei, la nord-est de Melitopol, dar nu se ştie exact de ce.

Armata rusă a schimbat deja 6 comandanţi ai operaţiunii din Ucraina şi 10 generali au murit.

O navă cu pavilion străin a sosit în Ucraina, pentru prima dată de la începutul războiului, și va fi încărcată cu cereale. Iar 4 nave cu porumb au plecat din porturile ucrainene de la Marea Neagră.

Potrivit preşedintelui Zelenski, porturile funcţionează din nou datorită soldaţilor care apără Odesa şi Insula Şerpilor.

ADVERTISING

Situaţia pe front

  • Armata ucraineană spune că forțele ruse au bombardat zeci de orașe din prima linie și au încercat să atace în șase zone diferite din regiunea Donețk, cu toate acestea nu au reușit să câștige niciun teritoriu.
  • Rusia adună trupe în sudul Ucrainei, la nord-est de Melitopol, dar scopul nu este încă clar, au avertizat serviciile de informații din Marea Britanie: S-ar putea pregăti pentru un nou asalt spre orașul Zaporijie sau doar anticipează o contraofensivă din Ucraina.
  • Performanţa slabă a armatei ruse în Ucraina a determinat demiterea a cel puţin şase comandanţi, de la începutul ostilităţilor, în februarie 2022, precizează Ministerul britanic al Apărării. La acestea, se adaugă cel puţin 10 generali ucişi pe câmpul de luptă din Ucraina. Aşa că nu sunt de mirare dificultăţile tactice şi operaţionale ale Rusiei. 
  • Preşedintele Zelenski a spus că există o înrăutăţire semnificativă a situaţiei în jurul centralei nucleare de la Zaporojie. "Teroriştii ruşi au devenit primii din lume care au folosit o centrală nucleară pentru teroare. Cea mai mare din Europa! Vom atrage atenţia lumii asupra acestui lucru şi vom insista asupra unor noi sancţiuni împotriva Rusiei pentru crearea unei astfel de ameninţări globale:"
  • Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică și-a exprimat îngrijorarea serioasă cu privire la bombardarea centralei nucleare de la Zaporojie, aflată la 800 km în linie dreaptă de Bucureşti.
  • Unul dintre colaboratorii rușilor din regiunea Herson, Vitali Guru, a murit în urma rănilor grave, după ce a fost împușcat de partizanii ucraineni în apropierea casei.
ADVERTISING

Arme şi bani

  • O navă cargou a ajuns în portul ucrainean Cernomorsk de la Marea Neagră pentru a încărca cereale, pentru prima dată de la invazia rusă. "Cargoul Fulmar S arborând pavilionul Barbados a sosit în portul Cernomorsk pentru încărcare", a anunţat ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, mulţumind ONU şi Turciei pentru ajutorul acordat.
  • Patru nave, care transportă peste 160.000 de tone de porumb și alte produse alimentare, au plecat duminică din porturile ucrainene de la Marea Neagră, ca parte a unui acord de deblocare a exporturilor maritime ale țării, au declarat oficiali ucraineni și turci.
  • Cinci bănci turcești au adoptat sistemul rus de plăți Mir, a declarat președintele Turciei, Recep Erdogan, la întoarcerea de la discuțiile cu Vladimir Putin din Soci. Plata în ruble va fi o sursă de sprijin financiar atât pentru Rusia, cât și pentru Turcia, a spus Erdogan, adăugând că guvernatorii băncilor centrale din cele două țări s-au întâlnit, de asemenea, în timpul vizitei.
  • Macedonia de Nord a fost de acord să furnizeze Ucrainei tancuri și avioane, pentru a ajuta la combaterea invaziei în curs a Moscovei.
  • Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a salutat decizia Suediei de a se alătura țărilor care contribuie la programul de instruire a soldaţilor ucraineni în UK.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇