Ziua 164 de război: Putin interzice „țărilor neprietenoase” să se retragă din proiectele comune. Risc de scurgeri radioactive la Zaporojie

Ziua 164 de război: Putin interzice „țărilor neprietenoase” să se retragă din proiectele comune. Risc de scurgeri radioactive la Zaporojie
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Am intrat și în ziua 164 de război în Ucraina. Controversele continuă în jurul bombelor căzute aproape de centrala nucleară de la Zaporojie, iar Putin a intrezis „țărilor neprietenoase” să își vândă participațiile la proiecte importante până la finele acestui an.

UE a adoptat oficial planul de reducere a consumului de energie, iar Zelenski spune că dacă nu vor mai apărea probleme la exporturile de cereale, atunci criza alimentară globală ar putea fi depășită.

Și SUA pregătesc un nou pachet de ajutor pentru Ucraina, în valoare de circa 1 miliard de dolari.

Evoluții pe front

  • Agenţia nucleară a Ucrainei susţine că rachetele ruseşti au avariat o parte a centralei nucleare de la Zaporojie, controlată de Rusia, dar nu a existat nicio scurgere de radiaţii, transmite BBC. Zelenski a afirmat că Rusia a creat o situaţie extrem de riscantă, acesta fiind un argument în favoarea impunerii de sancţiuni dure împotriva întregii industrii nucleare ruse – de la Rosatom până la toate companiile şi persoanele asociate.
  • Ulterior, Energoatom, operatorul centralei nucleare Zaporojie a spus că că unele părți ale instalației au fost "grav avariate" de loviturile militare ruse, ceea ce a forțat închiderea unui reactor, scrie BBC. Există în continuare riscul unor scurgeri radioactive, a avertizat Energoatom.
  • Ministerul Apărării din Marea Britanie susține că în sudul Ucrainei a fost masat un număr semnificativ de trupe rusești, scrie The Guardian. Nu este clar dacă acestea sunt pentru un nou asalt pe teritoriul ucrainean sau în așteptarea unei contraofensive ucrainene. „Convoaie lungi de camioane militare ruse, tancuri, artilerie și alte arme continuă să plece din regiunea Donbas a Ucrainei și se îndreaptă spre sud-vest.
ADVERTISING

Evoluții economice

  • Rusia a interzis investitorilor din aşa-numitele ţări neprietenoase să vândă acţiuni deţinute la proiecte energetice cheie şi bănci până la sfârşitul anului, transmite Reuters. Decretul, semnat de Vladimir Putin, prevede că președintele rus ar putea emite o derogare specială în anumite cazuri pentru ca tranzacţiile să continue. Interdicţia acoperă aproape toate marile proiecte financiare şi energetice în care investitorii străini încă mai au participaţii, inclusiv proiectul de petrol şi gaze Sahalin-1.
  • Volodimir Zelenski a afirmat că situaţia de pe piaţa de energie este o manifestare a politicii deliberate anti-europene, a politicii anti-umane a Rusiei şi este efectul vechilor greşeli ale europenilor, care nu au vrut să vadă că gazoductele ruseşti care ocolesc Ucraina sunt aceleaşi arme pentru Rusia ca tancurile şi artileria”.
  • Președintele Ucrainei a mai spus că dacă partenerii nu permit noi provocări ruseşti în legătură cu exporturile ucrainene de cereale, atunci criza alimentară, care a fost atât de ameninţătoare pentru întreaga lume, poate fi depăşită.
  • Ţările UE au adoptat planul de urgenţă al blocului pentru reducerea consumul de gaze, în timp ce încearcă să economisească combustibil pentru o iarnă cu livrări incerte ale Rusiei, în ciuda faptului că Polonia şi Ungaria se opun legii finale, transmite Reuters. Acordul cere tuturor ţărilor UE să reducă voluntar consumul de gaze cu 15% în această iarnă şi ar putea face ca reducerile să fie obligatorii în caz de urgenţă a aprovizionării, deşi cu numeroase derogări pentru unele ţări şi industrii.
  • SUA pregătesc un nou ajutor pentru Ucraina, de circa 1 miliard de dolari, care va include muniții pentru arme cu rază lungă de acțiune și vehicule de transport medical blindate, au declarat trei surse pentru Reuters. Noul pachet ar urma să fie anunțat luni. Până acum, SUA au acordat ajutoare de 8,8 miliarde de dolari Ucrainei, de la invazia Rusiei din 24 februarie.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Coreea de Nord s-ar fi oferit să trimită 100.000 de soldaţi pentru a sprijini invazia rusă în Ucraina, susţine televiziunea rusă de stat, citată de The New York Post. „Există informaţii că 100.000 de voluntari nord-coreeni sunt pregătiţi să vină şi să ia parte la conflict”, a spus și Korotchenko la Russian Channel One.
  • Ambasadorul Statelor Unite la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat că invazia Rusiei în Ucraina va face ca 40 de milioane de persoane să ajungă în situația de a nu-și putea asigura hrana și că Africa subsahariană va fi cea mai afectată, potrivit Reuters.
  • O navă sub pavilion străin a sosit sâmbătă în Ucraina, pentru prima dată de la începutul războiului, în februarie, și va fi încărcată cu cereale, a declarat ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, conform Reuters.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇