Putin și Erdogan au discutat 4 ore la Soci

Putin și Erdogan au discutat 4 ore la Soci

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan și omologul său rus, Vladimir Putin, au avut, vineri, la Soci, o discuție de patru ore.

Cei doi lideri s-au pus de acord pentru „consolidarea schimburilor comerciale” între ţările lor şi să „vină în întâmpinarea aşteptărilor mutuale în domeniul economiei şi energiei”, potrivit unei declaraţii comune, adoptată de Putin şi Erdogan, publicată de Kremlin și citată de France Presse.

Ei au pledat în special pentru aplicarea unor "măsuri concrete" pentru întărirea cooperării în domeniile transportului, agriculturii, industriei şi finanţelor, precum şi în cel al turismului, potrivit aceleiaşi surse.

ADVERTISING

Din punct de vedere politic, cei doi lideri au subliniat "importanţa crucială a relaţiilor sincere, deschise şi de încredere între Rusia şi Turcia pentru a asigura stabilitatea regională şi internaţională", precizează comunicatul.

Ce au spus înaintea întâlnirii

Înaintea discuțiilor dintre cei doi, Erdogan a spus că speră ca această întâlnire va deschide o nouă "pagină în relaţiile lor", în timp ce liderul de la Kremlin şi-a exprimat speranţa că va semna un acord pentru întărirea cooperării economice cu Turcia, relatează AFP şi Reuters.

După discuţii politice şi economice "foarte productive" între delegaţiile celor două ţări, Erdogan a spus că întrevederea sa cu Putin de la Soci, în sudul Rusiei, "va deschide o pagină foarte diferită" în relaţiile bilaterale.

ADVERTISING

Recep Tayyip Erdogan a spus că va discuta cu omologul său rus în special despre evoluţiile din Siria, unde Turcia vrea să lanseze o operaţiune militară împotriva miliţiilor kurde pe care le consideră asociate Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

"Să discutăm cu acest prilej evoluţiile din Siria va permite detensionarea regiunii. Solidaritatea noastră în lupta împotriva terorismului este foarte importantă", a subliniat Erdogan.

Aflat alături de preşedintele rus înaintea convorbirilor lor de la Soci, şeful statului turc a mai spus că vrea să se asigure că lucrările de construcţie a centralei nucleare de la Akkuyu de către compania rusă Rosatom, în sudul Turciei, vor respecta "calendarul fixat", în condiţiile în care un litigiu riscă să provoace întârzieri ale acestui proiect.

ADVERTISING

La rândul său, Vladimir Putin a declarat vineri că speră în semnarea unui acord pentru întărirea cooperării economice cu Turcia.

"Sper că vom putea semna astăzi un memorandum privind întărirea legăturilor noastre economice şi comerciale", a spus Putin, conform declaraţiilor transmise de televiziunea rusă.

Liderul de la Kremlin i-a mulţumit preşedintelui turc pentru eforturile sale care au permis obţinerea unui acord între Moscova şi Ucraina privind livrările de cereale ucrainene din porturile de la Marea Neagră.

"Graţie participării dvs directe şi medierii secretariatului ONU, problema legată de livrările de cerealele ucrainene provenind din porturi de la Marea Neagră a fost soluţionată. Livrările au început deja şi aş vrea să vă mulţumesc", a spus Putin.

El a subliniat, de asemenea, rolul Ankarei în tranzitul gazului rusesc spre Europa, prin gazoductul TurkStream. "Partenerii europeni trebuie să fie recunoscători faţă de Turcia pentru că ea asigură tranzitul neîntrerupt al gazului rusesc", a spus preşedintele rus.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇