Gerhard Schröder în presa rusă: Salvatorul Europei!

Gerhard Schröder în presa rusă: Salvatorul Europei!

După cea mai recentă vizită la Kremlin a lui Gerhard Schröder, numeroase mass-media rusești îl prezintă pe fostul cancelar german drept un salvator al Europei de iarna rece și un mediator în războiul din Ucraina.

Germania o să înghețe. Și ce o să mai înghețe, dacă nu este pusă în funcțiune conducta Nord Stream 2. O astfel de informație ar fi primit recent președintele rus Vladimir Putin de la prietenul său german Gerhard Schröder, cel puțin dacă ar fi să ne luăm după titlul din cel mai mare tabloid rusesc Moskowski Komsomolez (MK). 

La rândul lui, Putin i-ar fi "explicat detaliat oaspetelui său care este situația în prezent și cum poate fi ea îmbunătățită". Ziarul moscovit îl laudă pe Schröder pentru că acesta ar fi prezentat presei germane, imediat după întâlnirea cu Putin, argumentele șefului de la Kremlin și pentru că ar fi "cerut guvernului german să deschidă conducta Nord Stream 2".

ADVERTISING

Din aceeași sursă, Schröder ar fi găsit argumentele lui Putin drept convingătoare, după cum rezumă satisfăcut tabloidul rus: "Într-un interviu în presa germană, el a urmat argumentația lui Putin și a dat vina pe Siemens pentru problemele existente (cu livrările de gaz către Europa - n. red.)."

"Colaborare foarte comodă"

Postul religios-conservator Ţargrad a explicat că Schröder, sub presiunea unui nenumit "grup de lobby european", ar fi renunțat la legăturile sale de afaceri din Rusia. Ţargrad îl consideră însă acum pe fostul șef al guvernului german drept mediator.

Și îl laudă astfel: "Gerhard Schröder este unul din cei mai importanți 'prieteni ai lui Putin' din Europa, după cum a fost prezentat ani buni și de presa din Occident. În realitate, acest lucru înseamnă că s-a putut colabora foarte comod cu ex-cancelarul german."

ADVERTISING

Agenția de presă Ria Novosti, care publică numeroase materiale de opinie, face referire la o scrisoare de la un cititor adresată cotidianului german Die Welt, în care Schröder ar fi, de asemenea, lăudat și scrie: "Germanii sunt încântați de cuvintele acestuia despre Putin."

Același articol face și o comparație cu cancelarul Olaf Scholz, nefavorabilă actualului șef de executiv de la Berlin. Și aici ar fi citați cititori germani care ar cere de urgență pornirea conductei Nord Stream 2.

"Să vorbești este mai bine decât să taci"

Ziarul Izvestia subliniază loialitatea lui Schröder față de Putin și scrie: "Ex-cancelarul a refuzat să se scuze pentru prietenia sa cu Putin." Să vorbești este mai bine decât să taci, se scrie mai departe - situația din Ucraina ar putea fi rezolvată cu ajutorul diplomației. Kremlinul ar fi dispus la negocieri de pace, îl citează ziarul pe fostul cancelar german și critică, trimițând la cuvintele lui Schröder: "Țările europene, inclusiv Germania și Franța, nu fac însă destul în acest scop."

ADVERTISING

Portalul online Deita.ru se întreabă în titlul său: "A venit 'prietenul lui Putin' la Moscova pentru a salva Germania și a pune capăt operațiunii militare speciale?"

Schröder ar fi venit, chipurile, la Moscova pentru a-i salva pe germani de "groaza înghețului" de la iarnă și pentru a acționa ca mediator în conflictul din Ucraina. La eventuale negocieri de pace ruso-ucrainene, Kremlinul ar urma însă probabil să accepte concesii doar dacă șeful guvernului german Scholz ar accepta, la schimb, să oprească ajutoarele militare pentru Ucraina.

"Când Germania îndeplinește dorința SUA de a livra arme armatei ucrainene, aceste arme sunt folosite la uciderea de soldați ruși. Iar în acest caz niciun interes economic nu are prioritate în fața valorii vieților umane. În plus, este imposibil să închidem ochii la confiscarea averilor ruse publice și private", scrie autorul rus și își exprimă speranța că lunga prietenie dintre Putin și Schröder va ajuta la grăbirea organizării unor astfel de negocieri: "Schröder se bucură în Germania (…) de un nivel înalt de credibilitate și face parte din rândul politicienilor cu care Putin preferă să vorbească."

Juri Rescheto


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇