Ziua 140 de război. Speranță pentru deblocarea exporturilor de cereale, Coreea de Nord a recunoscut independenţa regiunilor Lugansk și Donețk

Ziua 140 de război. Speranță pentru deblocarea exporturilor de cereale, Coreea de Nord a recunoscut independenţa regiunilor Lugansk și Donețk

Ziua 140 de război vine cu speranța deblocării exporturilor de cereale. Turcia a anunțat un acord cu Ucraina, Rusia și Națiunile Unite, care vizează reluarea exporturilor de cereale ucrainene blocate de Rusia.

Pe front, rușii au continuat atacurile asupra Harkovului, existând numeroși civili morți și răniți. Forțele ucrainene continuă contraofensiva și au distrus mai multe depozite de arme și muniții ale rușilor. Ucrainenii au ordin clar de la Zelenski: să elibereze toate localitățile ocupate de ruși.

În timp ce acuză statele europene, inclusiv România, că trimit luptători în Ucraina, Moscova desfășoară propria recrutare de mercenari şi le-a permis separatiștilor din Donețk să-și deschidă ambasadă.

Situația pe front

  • Oleksîi Danilov, liderul Consiliului de Apărare a Ucrainei, spune că ordinul dat de Zelenski este ca toate teritoriile ocupate de agresori să fie eliberate.
  • Rușii au continuat bombardamentele asupra Harkovulului şi comunităţilor din regiune, cum ar fi Staryi Saltiv, Zolochiv sau Bayrak. Există morți și răniți printre civili, spune Zelenski, fără a prezenta cifre.
  • Ucraina a lansat atacuri cu rachete cu rază lungă de acțiune asupra forțelor ruse din sudul Ucrainei și a distrus un depozit de muniții, a declarat Kievul, în timp ce Rusia continuă să lovească estul țării.
  • Institutul pentru Studierea Războiului din SUA are informații potrivit cărora Kremlinul cumpără drone iraniene. Teheranul a negat.
  • Informațiile obținute de americani arată că rușii au lansat mai multe atacuri eșuate la nord de Harkov, fiind respinși de ucraineni. Totodată, ar fi întreprins și un atac sub steag fals în Energodar, lângă cea mai mare centrală nucleară a Europei, pentru a spune că ucrainenii pun în pericol continentul.
  • Cel puţin cinci civili au fost ucişi într-un atac care a lovit un bloc, în apropiere de Nikolaiev, un oraş important situat în sudul Ucrainei, în apropiere de front, anunţă adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale Kiril Timoşenko.
  • ONU a publicat un nou bilanț al victimelor pe care le-a putut verifica în Ucraina: 5.024 de civili au fost uciși, 6.520 răniți. ONU precizează că bilanțul total este mult mai mare, acestea fiind cazurile pe care le-a putut confirma până la acest moment.
  • Ministrul Apărării din Polonia e în vizită la Kiev.
  • Coreea de Nord a recunoscut miercuri independența și suveranitatea autoproclamatelor republici populare Donețk și Luhansk. Aceasta ar fi cea de a treia recunoaştere, după cele ale Siriei, la sfârşitul lui iunie, şi Rusiei, cu câteva zile înante ca Vladimir Putin să lanseze invazia Ucrainei, la 24 februarie.
  • Ucraina a rupt relaţiile diplomatice cu Coreea de Nord.
ADVERTISING

Ajutor pentru Ucraina

  • Spania trimite 20 de vehicule blindate APC și 10 tancuri de luptă Leopard.
  • Ucraina a devenit membru asociat al programului multilateral special al NATO privind interoperabilitatea tehnologică, ceea ce înseamnă că acum nu numai că implementează standardele NATO, dar poate participa şi la dezvoltarea de noi standarde. „Toate acestea vor reprezenta acum contribuţia ucraineană la dezvoltarea securităţii colective în Europa”, spune Zelenski.
  • La două luni după ce Comisia Europeană a propus o asistenţă macro-financiară urgentă de până la 9 miliarde de euro pentru a menţine solvabilitatea statului ucrainean, miniştrii de Finanţe ai UE au dat marţi undă verde pentru un ajutor financiar de 1 miliard de euro, susţinut de bugetul UE.

Sancțiuni contra Rusiei

  • Agenţia Spaţială Europeană pune capăt cooperării cu Rusia în ceea ce priveşte misiunea de lansare a ExoMars, primul rover planetar european, destinat să caute semne de viaţă pe Marte. Lansarea urma să aibă loc în luna septembrie a acestui an.
  • Izvestia scrie că liderii UE au ajuns la un acord cu Moscova pentru deblocarea tranzitului de bunuri către Kaliningrad. Lituania însă continuă să se opună, ea fiind cea care a impus blocada, tocmai pentru a respecta sancțiunile impuse de la Bruxelles.
  • Germania oprește total importul de cărbune din Rusia de la 1 august și de la 31 decembrie și pe cel de petrol.
ADVERTISING

Speranță pentru deblocarea cerealelor

  • Turcia a anunțat un acord cu Ucraina, Rusia și Națiunile Unite, care vizează reluarea exporturilor de cereale ucrainene blocate de Rusia, ridicând perspectivele de a pune capăt unui impas care a expus milioane de oameni la riscul de a muri de foame.

Planurile Kremlinului

  • Autoproclamata Republică Populară Doneţk şi-a deschis oficial o ambasadă la Moscova, în Rusia. Au fost arborate împreună steagurile Rusiei şi ale RPD.
  • Ministerul Energiei din Rusia a anunțat un plan de a construi, în următoarele trei luni, o conductă de 100 de kilometri între Berdiansk și Melitopol, ca să poată să aprovizioneze cu gaz regiunea ucraineană ocupată Zaporojie.
  • La Moscova a început, de la 1 iulie, o operațiune de recrutare a mercenarilor dispuși să lupte în Ucraina. Potrivit surselor Meduza.io, recrutările se fac într-un regiment numit Sobianim și sunt atrași în el locuitori din alte regiuni ale Rusiei. Sunt primiți bărbați până în 60 de ani, cărora li se promit 200.000 de ruble pe lună. Kremlinul a răspuns ulterior că nu are cunoștință despre așa ceva.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇