Țările în care e cel mai bine să fii pe timp de pandemie. România e printre ultimele din top

Țările în care e cel mai bine să fii pe timp de pandemie. România e printre ultimele din top

Coronavirusul a arătat că nimeni nu e la adăpost atunci când avem de-a face cu o pandemie. Însă există țări care au gestionat mai bine situația, în timp ce în altele lucrurile stau tot mai rău.

Bloomberg a analizat cifrele din economiile de peste 200 de miliarde de dolari și a făcut un clasament al țărilor în care e cel mai bine să locuiești pe timpul pandemiei.

Sunt luați în calcul 10 indicatori, de la creșterea numărului de cazuri de COVID, la rata de mortalitate, capacitatea de testare, contractele de achiziție a vaccinului, atunci când va fi gata, capacitatea sistemului public de sănătate sau restricțiile aplicate și eficiența lor.

ADVERTISING

Trei țări din Europa în Top 10. Controlul granițelor a fost măsura cea mai eficientă

Astfel, a rezultat un top de 53 de țări. Pe primul loc e Noua Zeelandă, care a fost pe parcursul acestor luni un model de gestionare eficientă a crizei de sănătate. Chiar de câteva ori micuța insulă a anunțat că a reușit să nu mai aibă niciun caz de COVID-19.

Pe locul doi se situează Japonia, care a avut o altă strategie în lupta cu virusul. Aici nu există pârghii legale pentru a impune carantina, dar țara are un sistem bine pus la punct în ce privește anchetele epidemiologice, pentru că s-a confruntat cu mai multe focare de tuberculoză.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Când a izbucnit pandemia, acest sistem s-a dovedit foarte eficient în depistarea cazurilor de COVID și oprirea răspândirii virusului. În plus, japonezii sunt un popor disciplinat și nici nu e nevoie de restricții dure.

Locul 3 în top e ocupat de Taiwan. Putem spune că este o surpriză, având în vedere că țara e vecină cu China. Însă tocmai asta i-a fost avantaj. Chiar dacă China a întârziat anunțul privind noul virus, veștile au ajuns în Taiwan, permițându-i să ia din timp măsuri și să închidă granița.

Apoi s-a folosit de tehnologie pentru a-i ține informați pe cei 23 de milioane de locuitori ai săi despre cum să se protejeze.

ADVERTISING

Bloomberg precizează că toate țările din Top 10 au fost printre primele care au aplicat anumite măsuri. Cea mai eficientă se pare că a fost restricționarea circulației.

Aceeași măsură a dat rezultate și în Europa. De altfel, singurele țări europene din Top 10 sunt Finlanda, Norvegia și Danemarca. Primele două au închis granițele pentru nerezidenți încă de la mijlocul lui martie, deși sunt membre Schengen.

Astfel, pentru ele valul doi de COVID nu are acum intensitatea pe care o vedem în Franța, Italia sau Marea Britanie, după o vară de concedii.

covid-top-bloomberg
Foto: Bloomberg

Suntem abia pe locul 43, dar înaintea Franței sau Belgiei

Germania se află pe locul 14, în timp ce Suedia, care tocmai a trecut la restricții, renunțând la abordarea de până acum, ocupă poziția 16.

Statele Unite sunt pe locul 18, Israelul pe 21, Rusia pe 22, Marea Britanie pe 28, Grecia pe 31, iar Austria pe 36.

România ocupă abia poziția 43 în topul celor 53 de țări analizate. Analiza Bloomberg a concluzionat, practic, că e mai bine să fii în Nigeria, Brazilia, India sau Pakistan în timpul pandemiei, decât în România.

După noi se regăsesc în top Polonia (44), Franța (45), Cehia (49), Belgia (50), iar ultimele 3 poziții sunt ocupate de Peru, Argentina și Mexic.

De precizat și că Bloomberg a concluzionat că succesul în lupta cu pandemia nu a fost dat de modul în care autoritățile au putut impune restricții, ci mai degrabă de gradul de încredere pe care cetățenii îl au în guvernanți.

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇