De ce nu se fac mai multe teste Covid în România? Iohannis: Nu există cerere pentru o testare mai extinsă

De ce nu se fac mai multe teste Covid în România? Iohannis: Nu există cerere pentru o testare mai extinsă

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri seara, că în România nu există cerere pentru o testare mai extinsă pentru Covid.

Potrivit șefului statului, testele se fac fie la cei care sunt trimiși de DSP-uri, deci din oficiu, fie se fac la cerere de către cei care solicită.

Mai mult decât s-a făcut nu a existat cerere. La noi persoanele nu se testează în masă fiindcă aceste proceduri nu sunt posibile cu instalațiile existente, iar numărul de persoane trimise de DSP-uri și solicitări de la persoane fizice care vor să fie testate de bunăvoie sunt cele pe care le vedeți zilnic comunicate”, a declarat Iohannis, întrebat de ce nu crește capacitatea de testare, deși premierul Ludovic Orban spunea că există o capacitate de aproximativ 50.000 de testări pe zi.

ADVERTISING

Totodată, șeful statului a spus apoi că nici nu există mai multe persoane care pot prelucra aceste teste.

”Capacitatea este în jur de 50.000, maximal, însă această capacitate, dacă vorbim de teste PCR, nu s-a schimbat în ultima lună, din simplul motiv că s-a ajuns la capacitatea maximă, limitarea fiind dublă: cea de aparatură, care ar fi relativ uşor de remediat, s-ar mai putea cumpăra, însă personalul care recoltează probele şi care prelucrează testele este un personal specializat, s-a ajuns la maxim şi mai mulţi nu sunt, pur şi simplu”, a subliniat Iohannis.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Președintele a precizat însă că există o luminiță, mai exact testele rapide antigenice care au început să apară.

Există o luminiţă, ca să mă exprim aşa. Au început să apară acele teste rapide antigenice şi cred că este o soluţie, cel puţin pentru localităţile sau zonele unde apar foarte multe cazuri. Noi am comandat şi am primit primul set de astfel de teste, care au fost distribuite unităţilor de primiri urgenţe, ambulanţelor. Vom solicita alte 3 milioane de teste.

ADVERTISING

Recomandările de la OMS şi ECDC este să se facă testări acolo unde apar multe cazuri, deci în zonele carantinate şi sper ca acolo să se facă achiziţia în timp pentru asta. E o metodă care cu siguranţă va creşte semnificativ numărul de testări şi ne va da o imagine mai clară despre răspândirea pandemiei”, a mai afirmat Iohannis.

Și luna trecută Iohannis a spus că România nu are capacitatea de a face testarea în masă a populaţiei, neavând nici dotări, nici personalul necesar pentru acest lucru.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇