Un inventator testează un robot care poate recolta analize pentru depistarea COVID-19

Un inventator testează un robot care poate recolta analize pentru depistarea COVID-19

Un inventator din Egipt, ţară care se confruntă în prezent cu un al doilea val de infectări cu noul coronavirus, testează, în cadrul unui spital privat la nord de Cairo, un robot acţionat de la distanţă care recoltează analize pentru COVID-19, verifică temperatura pacienţilor şi îi atenţionează dacă nu poartă mască.

Mahmoud el-Komy, inventatorul robotului denumit Cira-03, spune că dispozitivul său poate contribui la limitarea expunerii la infecţie şi la prevenirea transmiterii virusului, informează Reuters.

Robotul, dotat cu o faţă asemănătoare celei umane, precum şi cap şi braţe robotice, poate recolta analize sangvine, realiza electrocardiograme şi radiografii, afişând rezultatele pe un ecran ataşat în zona pieptului.

”Am încercat să fac robotul să pară mai uman, astfel încât pacientul să nu simtă teamă în preajma sa. Ca să nu aibă senzaţia că este o cutie care dă buzna peste el”, a spus inventatorul.


”Au existat răspunsuri pozitive din partea pacienţilor. Au văzut robotul şi nu le-a fost teamă. Dimpotrivă, încrederea e mai mare întrucât robotul are o precizie mai mare decât oamenii”, a mai spus el.

Pentru a recolta probe în vederea detectării coronavirusului, Cira-03 fixează bărbia pacientului, iar apoi întinde unul dintre braţe, echipat cu un tampon, pe care îl introduce în cavitatea bucală.

Abu Bakr El-Mihi, directorul spitalului privat unde este testat robotul, a precizat că Cira-03 este util pentru a verifica temperatura tuturor celor suspecţi de infectarea cu noul coronavirus

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

Citește și despre alte invenții din era Covid:

Se schimbă lumea: Pacienţi virtuali care să testeze vaccinul COVID-19 şi alte 9 tehnologii revoluţionare au fost dezvoltate în 2020

Spitalul Floreasca a primit un robot care sterilizează suprafețele și aerul. Este cel mai rapid și este fabricat în România!

Roboţii au intrat în laboratoare ca cercetători. Şi fac chiar şi descoperiri

Școala smart din Ciugud, cea mai bogată comună din România: Elevii sunt întâmpinați de un robot, care le ia temperatura și îi scanează pentru mască


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖