Roboţii industriali au ieşit din fabrici şi învaţă să facă tot mai multe activităţi desfăşurate în mod obişnuit de oameni. Cel mai recent titlu pe care şi-l pot adăuga în palmares este nici mai mult, nici mai puţin decât acela de cercetător.
Inginerii de la Universitatea din Liverpool au dezvoltat un robot care poate derula în mod autonom experimente, poate analiza rezultatele şi poate decide ce trebuie să facă în continuare, notează Phys.org.
Este vorba mai precis de un braţ robotic din industria auto cu o înălţime de 1,75 de metri, care cântăreşte 400 de kilograme, ajustat astfel încât să poată efectua activităţi specifice domeniului ştiinţific, cum ar fi să poată apuca cu delicateţe eprubete şi să apese butoane.
Robotul este prevăzut cu tehnologia lidar, pe care o întâlnim şi la maşinile autonome, pentru a se putea deplasa în siguranţă prin laborator, fiind totodată programat să ajungă la diferite staţii de lucru, în funcţie de sarcinile pe care trebuie să le desfăşoare.
Însă cel mai impresionant lucru despre acest robot cercetător este, desigur, „creierul” său. Robotul a fost prevăzut cu un algoritm care îi permite să exploreze în jur de 98 de milioane de posibile experimente de desfăşurat, selectându-l pe cel corespunzător în funcţie de rezultatele testelor anterioare.
Primul experiment cu care a fost pus la încercare a fost acela de a cerceta noi catalizatori pentru a obţine hidrogen din apă. Robotul a lucrat opt zile la rând, luând pauză doar pentru a-şi reîncărca bateria, şi a desfăşurat în acest timp 688 de experimente, reuşind chiar să identifice un nou fotocatalizator, de şase ori mai activ decât alţii.
Oamenii de ştiinţă nu au însă de ce să se teamă pentru locul lor de muncă, susţin cercetatorii din spatele robotului. Potrivit acestora, creaţia lor este mai degrabă un instrument care să-i ajute pe oameni în activitatea lor.