Cum arată demisia depusă de Marcel Ciolacu în decembrie 2016. A avut sau nu un mandat complet?

Cum arată demisia depusă de Marcel Ciolacu în decembrie 2016. A avut sau nu un mandat complet?

Cererea de demisie din Camera Deputaților semnată de Marcel Ciolacu la finalul legislaturii trecute a fost depusă și înregistrată oficial în ultima zi a sesiunii respective, pe 19 decembrie, motiv pentru care se pune întrebarea: A avut sau nu Marcel Ciolacu un mandat complet, la fel ca și ceilalți colegi ai săi care nu au demisionat?

Până vom primi răspunsul de la specialiștii în dreptul muncii, putem doar să vă informăm că am verificat la Camera Deputaților și, într-adevăr, Marcel Ciolacu a înregistrat oficial o cerere de demisie în data de 19 decembrie 2016, în care a menționat explicit că decizia sa intervine ”ca urmare a faptului că nu doresc să beneficiez de pensia specială acordată foștilor parlamentari pentru încheierea unui mandat complet”.

demisie-Marcel-Ciolacu
Foto: site Camera Deputaților

Cererea de demisie a fost înregistrată la Cabinetul Președintelui Camerei Deputaților cu nr. 1/5386/19.12.2016 și la Cabinetul Secretarului general al Camerei Deputaților cu nr. 2/4389/19.12.2016.

ADVERTISING

Cererea privind demisia domnului Marcel Ciolacu din funcția de deputat, în legislatura 2012 – 2016, este publicată pe site-ul oficial al Camerei Deputaților (www.cdep.ro), în secțiunea Resurse parlamentare/ Ședintele biroului permanent/ Calendarul ședintelor – 19 decembrie 2016/Ordinea de zi pentru ședinta Biroului permanent al Camerei Deputaților din 19 decembrie 2016, la adresa: http://www.cdep.ro/bp/sedinte2015.ordinezi?ids=1197.

Memorandumul intern nr. 2/7897/19.12.2016 privind stabilirea datei de vacantare a unor mandate de deputat (care cuprinde și cererea de demisie a domnului Marcel Ciolacu) a fost înregistrat la Biroul permanent al Camerei Deputaților cu nr. 1709/19.12.2016  și a fost aprobat în ședința din data de 19.12.2020, la punctul 7 al Ordinii de zi”, se arată în răspunsul primit miercuri, la foarte scurt timp după trimiterea solicitării, de la Biroul pentru informare publică si relația cu societatea civilă/ Direcția comunicare și  relații publice - Camera Deputaților, prin amabilitatea dnei Gabriela Enea.

ADVERTISING

În plus, ni s-a precizat că „Potrivit prevederilor regulamentare, astfel cum este menționat și în memorandumul aprobat de Biroul permanent, dacă cererea de demisie este depusă în ultima zi lucrătoare a unei sesiuni și ulterior nu mai sunt organizate ședinte ale plenului, deputatul este considerat demisionat, la data depunerii cererii”.

Întrucât plenul Camerei Deputaților nu a formalizat prin Hotărâre vacantarea locului de deputat ca urmare a demisiei domnului Marcel Ciolacu, Biroul permanent al Camerei Deputaților a aprobat ca data încetării mandatului să fie data consemnată în cererea de demisie: 19 decembrie 2016. Precizăm că demisiile parlamentarilor nu se publică în Monitorul Oficial al României”, se mai arată în răspunsul transmis de Biroul pentru informare publică al Camerei Deputaților, la solicitarea SpotMedia.ro.

ADVERTISING

Când s-a încheiat primul mandat de deputat al lui Marcel Ciolacu?

Ultima ședință de plen din legislatura 2012-2016 a avut loc pe 5 decembrie, înainte de alegerile care au generat configurația actuală a Parlamentului.

În schimb, ultima ședință a Biroului Permanent a avut loc în data de 19 decembrie 2016, a început la ora 14:00, s-a încheiat la 14:15, iar demisia lui Marcel Ciolacu a fost discutată la punctul 12, Diverse, conform stenogramei publicate pe site-ul Camerei Deputaților.

”Sunt şi două demisii: este una care îl vizează pe domnul deputat Ciolacu Ion-Marcel, care demisionează începând de astăzi, 19 decembrie 2016. Și domnul deputat Dragnea Nicolae-Liviu, la fel - începând cu data de 19 decembrie 2016, potrivit articolului 235. Biroul Permanent ia act. Sunt observaţii? Nu sunt”, a precizat președintele Florin Iordache, cel care a condus ultima ședință a Biroului Permanent din legislatura 2012-2016, conform stenogramei.

Imediat după această precizare, Florin Iordache a trecut la pregătirile pentru prima sesiune din următoarea legislatură, 2016-2020.

” Vreau să vă spun ca program: mâine de la ora 12:00 se deschide noua sesiune; şedinţa va fi prezidată de preşedintele de şedinţă, de domnul deputat Miron Ignat, care este cel mai în vârstă, asistat de cei mai tineri patru deputaţi. Se va constitui Comisia de validare, vor fi 30 de membri în Comisia de validare. (...) Poimâine, miercuri dimineaţă, la ora 9:00, va începe şedinţa, şi vom începe să depunem jurământul. La finalizarea depunerii jurământului, miercuri după-amiaza se va alege preşedintele (...) Declar închisă şedinţa de astăzi a Biroului Permanent. Şedinţa s-a încheiat la ora 14:15.”

Regulamentul Camerei Deputaților prevede la art. 237 următoarele:

”(1) În cazul în care deputatul şi-a depus demisia, preşedintele, în prima şedință publică a plenului Camerei Deputaților, îl întreabă pe deputat dacă stăruie în demisie şi, dacă acesta răspunde afirmativ sau nu se prezintă în şedința de plen pentru a răspunde, preşedintele ia act de demisie şi supune votului plenului Camerei adoptarea hotărârii prin care se vacantează locul de deputat.


(2) Deputații pot să-şi retragă demisia prin cerere scrisă, adresată preşedintelui Camerei Deputaților până la data la care acesta trebuia să informeze plenul despre demisie. Dacă cererea de demisie a fost depusă în ultima zi lucrătoare a unei sesiuni şi nu mai sunt organizate şedințe ale plenului sau în timpul vacanței parlamentare, deputatul este considerat demisionat la data depunerii cererii. Cererea trebuie să conțină legalizarea de semnătură dată în fața notarului sau atestarea identității părților realizată de avocat”.

Este clar că în cazul Marcel Ciolacu nu se aplică alin.1, ci alin.2. Este la fel de clar că Biroul Permanent nu pare a avea vreun rol în acest caz.

Întrebările care se pun în acest moment sunt:

1) A avut sau nu Marcel Ciolacu calitatea de deputat pe parcursul zilei de 19 decembrie 2016, ținând cont că în acea zi și-a înregistrat oficial demisia, iar Biroul Permanent a luat act de ea în ultimele minute ale ultimei ședințe?

2) Cererea sa de demisie conține ”legalizarea de semnătură dată în fața notarului sau atestarea identității părților realizată de avocat” prevăzută de regulament sau este un document fără valoare juridică, doar politică?

De răspunsurile la aceste întrebări depinde dacă Marcel Ciolacu va putea pretinde totuși, peste ani și ani, când acest subiect va fi fost demult uitat, așa-numita pensie specială la care a renunțat formal în 2016, urmând să invoce anumite abateri (voite sau nu) de la litera legii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇