Parlamentarii USR își dau, marți, demisia, a anunțat Dan Barna, co-președinte al USR PLUS, într-o conferință de presă.
Motivul: senatorii și deputații USR nu vor să beneficieze de pensiile speciale de parlamentari.
”Timp de 4 ani de zile, USR a cerut în Parlament eliminarea pensiilor speciale. Timp de 4 ani de zile, proiectul nostru care viza eliminarea pensiilor a fost blocat și ținut la sertar în Parlament, tocmai pentru că vechea clasă politică nu își dorea ca acest deziderat să se realizeze.
În această dimineață, grupurile reunite ale USR din Senat și Camera Deputaților au decis cu unanimitatea colegilor prezenți să ne înaintăm demisiile, începând cu ultima zi a actualei legislaturi, tocmai pentru a arăta foarte clar că ceea ce USR promite și propune este urmat de fapte concrete!
Am decis să ne asumăm nu doar că nu va beneficia niciunul dintre noi de pensii speciale din această legislatură, ci faptul că este o condiție pentru următoarea guvernare și participarea USR la guvernare: abrogarea prevederilor privind pensiile speciale. Este un angajament de guvernare pe care îl vom respecta!”, a afirmat Dan Barna, la începutul conferinței de presă.
Apel către PNL și PSD
USR a anunțat încă de luni decizia și, evident, au existat reacții pe scena politică. Vestea a fost comentată atât de Marcel Ciolacu, șeful social-demcoraților, cât și de premierul Ludovic Orban, liderul PNL.
Orban a criticat intenția parlamentarilor USR, în timp ce Ciolacu a anunțat că și el își va da demisia.
În acest context, Dan Barna îi roagă pe cei doi ca în ziua de miercuri să se facă plen comun pentru a putea fi votată legea care abrogă pensiile speciale.
”Este un moment perfect să dovedească (Marcel Ciolacu și Ludovic Orban - n.red.) că retorica parlamentară poate fi urmată de fapte reale!
Dle Ciolacu, dle lider PNL, haideți să facem azi - am și solicitat, colegii mei au depus deja cerere la președinții Camerei Deputaților și Senatului - un birou permanent reunit. Mâine să avem un plen comun și să adoptăm legea privind eliminarea pensiilor speciale. Mâine putem închide acest subiect rușinos pentru Parlament! Haideți să vă urmați declarațiile de fapte concrete!”, a mai declarat Dan Barna.
Iată și demisia lui Barna:
”Veniți și cu fapte!”
Barna a punctat că este momentul perfect ca liderii marilor partide din țară să arate că se și țin de cuvânt, evocând ”ipocrizia” de săptămâna trecută, când trebuia votată inițiativa cetățenească ”Fără penali”.
Atât PSD, cât și PNL au susținut în spațiul public că sunt pentru organizarea referendumului pentru modificarea Constituției, în schimb când a venit ziua votului, nu a fost asigurat cvorumul.
”Când a fost momentul de vot, PSD și PNL au boicotat decizia care ar fi trimis inițiativa la referendum. Acest moment este similar! Haideți să facem un birou permanent reunit. Grupul USR este aici cu demisiile în mână. Apoi, ne vom așeza la coadă pentru a renunța la pensiile speciale. Cer același lucru și de la celelalte partide, ca să nu mai existe îndoială. Veniți și cu fapte!”, a mai spus Barna.
Cum e, de fapt, cu pensiile speciale. Orban l-a acuzat pe Ciolacu de minciună, dar de fapt el greșise
După ce USR a anunțat că parlamentarii își vor da demisia, au apărut și vocile care au criticat demersul, susținând că, de fapt, ei vor primi în continuare pensii speciale.
Același lucru l-a spus Ludovic Orban și despre Marcel Ciolacu.
„În primul rând, domnul Ciolacu şi cu ceilalţi pesedişti care au anunţat că îşi vor da demisia ca să nu beneficieze de pensie specială, cei mai mulţi au mai multe mandate, deci ei deja beneficiază de pensie specială. Domnul Ciolacu are un mandat întreg 2012 – 2016, el fiind la al doilea mandat.
Nu este adevărat că cine îşi dă demisia nu mai beneficiază de pensie specială. Domnul Ciolacu va avea din patru ani de mandat calculată indemnizaţia pentru acest mandat o zi în minus. (…) PSD a inventat pensiile speciale. Legea privind statutul deputaţilor şi senatorilor a fost modificată şi s-au introdus pensiile speciale în legislatura trecută, singurul partid care a votat împotrivă a fost PNL”, a susţinut Ludovic Orban.
Iată ce zice art. 4 din legea 96/2006:
(4) Pentru mandate incomplete, indemnizația pentru limită de vârstă se calculează proporțional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puțin de un mandat parlamentar.
De menționat este că parlamentarii USR se află la primul mandat, așa că demisia lor va produce efecte și nu vor beneficia de fracția din mandat pe care au exercitat-o, pentru a obține această indemnizație.
UPDATE 17:26 - În ce-l privește pe Marcel Ciolacu, chiar daca acesta se afla acum într-adevăr la al doilea mandat, el a demisionat și în prima legislatură, astfel că nu are niciun mandat complet. Informația a fost transmisă SpotMedia.ro de biroul de presă al PSD și se confirmă din datele de pe site-ul Camerei Deputaților.
Această indemnizație pentru limită de vârstă, adică ”pensie specială” cum e cunoscută în spațiul public, o primesc parlamentarii. A nu se confunda cu pensia contributivă.
Amintim că, ultima oară când a fost supusă la vot legea pentru abrogarea pensiilor speciale, USR a fost singurul partid care a votat pentru. PSD și PNL au votat împotrivă.