Premierul Ludovic Orban nu este de acord ca militarii să fie exceptați de la impozitarea pensiilor speciale, precizând că o astfel de măsură ar fi neconstituțională.
”Nu poți să exceptezi anumite categorii, odată ce ai stabilit un principiu de impozitare. Noi am adoptat această soluție pentru că a fost declarată neconstituțională legea prin care am tăiat pensiile speciale, mai puțin cele militare.
Cum se adoptă o lege care atinge pensiile mari ale unor oameni care au lucrat mai ales în sistemul public, se atacă la CCR, iar CCR se execută și declară neconstituțională legea”, a declarat Ludovic Orban, la Brașov, întrebat dacă va excepta pensiile militare de la impozitare.
Premierul a acuzat PSD că a introdus pensiile speciale și că astfel s-a ajuns la ”pensii uriașe, care n-au legătură cu bunul simț”.
”Preocuparea noastră e clară: principiul care trebuie să stea la bază sistemului este principiul contributivității pentru Pilonul I, dar și pentru Piloanele II și III. Sistemele speciale au fost introduse de PSD.
Și au permis multe abuzuri și au permis unora să exploateze la maxim legea și să aibă pensii uriașe, care n-au legătură cu bunul simț.
În ceea ce ne privește, după alegeri, dreptatea pentru oamenii care au ieșit sau care vor ieși, care să aibă garanția că vor beneficia de cât au contribuit, e o prioritate pentru noi”, a mai spus Ludovic Orban.
Pensiile speciale vor fi impozitate cu până la 85%
Deputații au votat miercuri impozitarea pensiilor speciale cu până la 85%. Au fost 307 de voturi pentru și un singur vot împotrivă.
Potrivit legii, pensiile cu valoare de până la 2.000 de lei inclusiv nu se impozitează, cele cuprinse între 2.000 şi 7.000 se impozitează cu 10%, iar cele de peste 7.001 lei se impozitează cu 85%.
Mai exact, cei cu o pensie specială de 10.000 de lei vor plăti un impozit zero pentru primii 2.000 de lei, unul de 10% pentru suma cuprinsă între 2.001 și 7.000 de lei, adică 500 de lei, și 85% pentru restul de 3.000 de lei, adică 2.550 de lei vor merge la stat.
Ramâne însă de văzut dacă legea va intra în vigoare, pentru că Avocatul Poporului și ICCJ au atacat-o la Curtea Constituțională.
Ministrul Apărării: Pensiile militarilor nu sunt pensii speciale
Pensiile militarilor nu sunt pensii speciale, susține ministrul Apărării, Nicolae Ciucă.
El subliniază că, spre deosebire de orice alte categorii de salariați, îndatoririle legale ale militarilor față de țară continuă și după ce trec în rezervă.
Totodată, spune ministrul Apărării, în timpul activității militarii au aproape cea mai mică grilă de salarizare dintre bugetari.
”De la Alexandru Ioan Cuza până în prezent militarii au beneficiat de pensii de serviciu. Îndatoririle legale ale militarilor față de țară continuă și după ce trec în rezervă, spre deosebire de orice alte categorii de salariați.
Pe timpul activității, militarii au aproape cea mai mică grilă de salarizare dintre bugetari, cu toate că sunt permanent la ordin, stau aproape toată viața departe de familie, participă la misiuni de război sau sunt prin poligoane și, foarte important, au restrânse mai multe drepturi constituționale”, scrie ministrul Apărării într-o postare pe Facebook.
Iată și câţi militari au pensie de peste 7.000 de lei
Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate a sesizat Avocatul Poporului în cazul pensiilor militarilor
Totodată, Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate a sesizat Avocatul Poporului, afirmând că includerea rezerviștilor în rândul persoanelor cu pensii speciale este un act neconstituțional.
”Vă solicităm să interveniți la CCR, reclamând verdictul de neconstituționalitate deoarece:
Include, în mod nejustificat și neconstituțional, prin prisma dreptului muncii, și rezerviștii. Constituțional, ca în toate statele moderne, și în România există două tipuri de salariați, civili și militari, două filozofii de salarizare diferite, civilă și militară, două tipuri de legislație privind pensiile, civile și militare.
Civilii sunt angajați prin contracte de muncă normatate la 8 ore, în timp ce pentru militari, Constituția interzice utilizarea cuvantului munca (Art.42, al.1), militarii și politiștii încheind contracte de activitate la ordin, nenormata, 24h/24.
Ce trece de normă, la civili este plătit suplimentar, în timp ce militarii și polițiștii sunt plătiți cu un salariu stabilit aleatoriu, pentru activitate de 24h/24 (nu cu 3 salarii pentru 3 norme de muncă).
Activitatea militarilor și polițiștilor care redevin militari în rezervă, la pensie, continuă și după pensionare”, se arata într-un comunicat al Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate.