De ce PSD

De ce PSD
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În pofida tuturor așteptărilor rezonabile și mai ales a inconsistenței intelectuale și politice a Vioricăi Dăncilă, aceasta a ajuns în turul doi al prezidențialelor, cu a doua șansă, așadar, de a ocupa cea mai înaltă și reprezentativă funcție în stat.  

Pe același tipar, PSD, un partid îndesat în buzunarul personal de Liviu Dragnea și apoi intrat într-o eră a mediocrității accentuate, este pe cale să ocupe a doua poziție la parlamentare.

Este exclusiv vina electoratului, care continuă să pună ștampila de vot pe un partid ce a dat doi lideri condamnați pentru fapte de corupție, unul prim-ministru, iar celălalt președinte al Camerei Deputaților și șef de facto al Guvernului?

ADVERTISING

A arăta cu degetul electoratul, în cârca căruia e pusă responsabilitatea votului, e cel mai la îndemână.

Dar pentru criteriile și cultura politică în virtutea cărora oamenii își cristalizează opțiunile de vot responsabilii trebuie căutați în altă parte. Da, ”poporul” e cel care l-a ales pe Ion Iliescu în anii 1990, lăsând astfel moștenitorii resurselor comuniste să își asigure continuitatea la putere și bani.

Dar ”poporul” care vota atunci era cel decimat de ororile unui regim care îi împărțea pe oameni în victime, călăi și delatori.

Iar între cele trei stăteau ascunși cei care încercaseră să își prezerve umanitatea și care erau și ei împovărați de un sentiment acut al rușinii și complicității prin tăcere și lipsă de speranță.

Or, toate acestea au fost manipulate exemplar de Iliescu și camarila fostei nomenclaturi, încât oamenii au votat în virtutea unei culturi politice deturnate, manipulate, a fricilor și rușinilor cu care ieșiseră din comunism. Asta nu îi absolvă de toată vina, dar îi așază în context.

Și tot ”poporului” i-a venit rândul să o voteze pe Viorica Dăncilă, după câțiva ani în care PSD-ul confiscat de Liviu Dragnea a fost pe punctul de a distruge Justiția și alte instituții și de a atrage sancțiuni europene drastice pentru România.

Și chiar și așa, opțiunea a doua pentru funcția de președinte a fost prim-ministrul caricatural pus de Dragnea să administreze guvernarea.

Sunt două cauze, atunci și acum:

  • Inconsistența alternativei – USR PLUS nu au făcut o ofertă convingătoare electoratului.
  • Candidatul forte, președintele Klaus Iohannis, și-a construit în percepția publică adversarul redutabil ca fiind Viorica Dăncilă.

Aceasta era prezentă în toate discursurile de la Cotroceni, așa cum acum, cu o frecvență cel puțin săptămânală, PSD este prezent în declarațiile și conferințele de presă ale președintelui Klaus Iohannis, principalul purtător de mesaj și vehicul electoral al Partidului Național Liberal pentru alegerile legislative.

Repetând la punctaj numele PSD-ului, asupra căruia nu există dubii rezonabile că nu ar fi semnat cele mai dezastruoase guvernări, Klaus Iohannis îl legitimează ca adversar, creând astfel senzația că în arenă se bat doar ei, cei mari - PNL și PSD.

Ce nu înțelege dl Iohannis. Noul pe-se-de

Efectul acestei strategii e că toți ceilalți și USR PLUS în special, care, potrivit sondajelor, luptă direct cu PSD pentru locul al doilea, nu sunt jucători cu potențial real.

USR PLUS crește și se apropie de PSD în sondaje. PNL scade. Cine nu ar trece pragul la parlamentare

Singura alegere a electoratului, sugerează președintele, e între PNL și PSD, așa cum singura alegere a fost aceea între Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă.

PNL, favorit să câștige alegerile. PSD și USR-PLUS luptă pentru locul doi. De această dată, absenteismul nu-i ajută pe social-democrați

De aceea, PSD apare la fiecare alte două cuvinte în discursurile prezidențialo-electorale, mai ales acolo unde se potrivește perfect în rolul vinovatului universal.

Două simulări pentru parlamentare arată că PSD va pierde alegerile. Chiar și o amânare a lor nu garantează un scor mai bun – Interviu

E absurd să arăți cu degetul PSD când e vorba despre corupție? Nu e. E greu de acceptat că PSD e în spatele stării deplorabile a educației? Nu e. Și tot așa, până când PSD-ul ajuns în cea mai mediocră formă a sa crește în proporții gigantice.

Alegeri 2020: traseiști, sindicaliști, oamenii baronilor, medici-locomotivă

Vulnerabilitatea acestei strategii care va aduce voturi PNL-ului e că menține PSD pe podium. Și ne întoarcem la electorat, căruia să ii cerem să fie mai înțelept decât politicienii, și la oferta politică a celorlalți din afara partidelor-mamut, care nu par a depăși mesajul ”oameni noi”, când, de fapt, electoratul așteaptă proiecte în termeni sociali recognoscibili și dincolo de Piața Universității.

Citeşte şi alte texte semnate de Magda Grădinaru


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇