Președintele Klaus Iohannis a susținut miercuri seara o conferință de presă, după o nouă ședință privind evoluția pandemiei de COVID-19 în țara noastră.
Șeful statului a prezentat niște grafice furnizate de INSP, declarându-se optimist în ceea ce privește evoluția pandemiei. Astfel, potrivit președintelui, în urma măsurilor luate de Guvern, în special cele de carantinare zonală, numărul cazurilor de COVID înregistrează o scădere.
”Am avut azi o ședință pe tema situației actuale epidemiologice. Am analizat măsurile privind carantina zonală și am cerut INSP o analiză privind evoluția cazurilor în orașele carantinate.
Datele relevă că din 20 noiembrie se observă o tendință de scădere a infecțiilor. Acest lucru se reflectă și în situația săptămânală, dar și în situația zilnică. Se vede cum de câteva zile am ajuns pe un palier și tendința este de scădere. Sunt date concrete care dovedesc că măsurile au fost corecte și populația a respectat măsurile”, a spus Iohannis.
Nu va fi lockdown după alegeri
Șeful statului a dat asigurări că nu va exista lockdown după alegerile parlamentare din 6 decembrie. Va continua însă masura carantinării zonale, acolo unde se impune.
”Nu există nicio intenție de a promova o carantină la nivel național, după alegerile parlamentare din 6 decembrie. Sunt politicieni fără scrupule care încearcă să se promoveze cu știri senzationale. Lockdownul nu va exista. Vom continua cu măsuri de carantinare zonală”, a mai declarat Klaus Iohannis.
De ce nu se fac mai multe teste?
Întrebat de ce nu se fac mai multe teste, așa cum recomandă OMS, Iohannis a spus că nu există cerere pentru o testare mai extinsă.
„Mai mult decât s-a făcut nu a existat cerere. La noi persoanele nu se testează în masă fiindcă aceste proceduri nu sunt posibile cu instalațiile existente, iar numărul de persoane trimise de DSP-uri și solicitări de la persoane fizice care vor să fie testate de bunăvoie sunt cele pe care le vedeți zilnic comunicate”, a declarat Iohannis.
Trei zile la rând de declarații
A fost a treia zi la rand când șeful statului face declarații.
Luni seara, Iohannis a anunțat că avem de-a face cu o adevărată problemă de securitate națională, iar strategia de vaccinare anti-COVID va fi supusă aprobării într-o şedinţă CSAT, pe care o va convoca în perioada următoare.
”Avem de-a face cu o adevărată problemă de securitate națională, pe care o abordăm cu maximă responsabilitate, pentru a garanta siguranța cetățeanului. Strategia de vaccinare va fi supusă aprobării într-o ședință CSAT pe care o voi convoca în perioada următoare”, a afirmat Iohannis.
În cadrul declarațiilor susținute marți, tema abordată una politică, mai exact alegerile parlamentare din 6 decembrie.
Klaus Iohannis i-a atacat din nou pe social democrați, afirmând că România a intrat complet nepregătită într-o criză sanitară fără precedent, iar PSD este principalul vinovat.
SpotMedia.ro v-a transmis, în format LIVE TEXT, declarațiile susținute de președintele Klaus Iohannis
- Am avut azi o ședință pe tema situației actuale epidemiologice. Am analizat măsurile privind carantina zonală și am cerut INSP o analiză privind evoluția cazurilor în orașele carantinate.
- Datele relevă că din 20 noiembrie se observă o tendință de scădere a infecțiilor. Acest lucru se reflectă și în situația săptămânală, dar și în situația zilnică.
- Se vede cum de câteva zile am ajuns pe un palier și tendința este de scădere. Sunt date concrete care dovedesc că măsurile au fost corecte și populația a respectat măsurile.
- Nu am învins virusul. Măsurile rămân în vigoare. Sănătatea românilor e pe primul loc și orice relaxare periclitează obiectivul.
- De ce e nevoie de carantină zonală. Aceasta reduce mobilitatea, locuitorii se întâlnesc mai rar, reducând transmiterea viruslui, mai ales de la asimptomatici.
- Din momentul în care s-a impus carantina, creșterea a incetinit iar apoi a scăzut accentuat.
- Vreau să fie foarte clar. Nu există nicio intenție de a promova o carantină la nivel național, după alegerile parlamentare din 6 decembrie.
- Sunt politicieni fără scrupule care încearcă să se promoveze cu știri senzationale. Lockdownul nu va exista.
- Măsurile luate s-au dovedit bune și le continuăm. Vom continua cu măsuri de carantinare zonală.
- Prea mulți români pierd lupta cu acest virus, prea multe necesită internare prelungită. Medicii angrenați în această bătălie depun eforturi uriașe.
- Fac din nou apel să respectați regulile, doar așa putem spera să obținem rezultate pe termen lung.
- Un alt subiect: celebrarea Zilei Naționale. În acest o vom celebra făcând un sacrificiu de a participa la manifestări. Vom fi împreună în spirit.
- Am decis ca ceremonia care avea loc în fiecare an la Arcul de Triumf să fie extrem de restrânsă, la care sunt invitați ambasadori, medici, fără parada militară și fără participarea publicului larg.
Întrebări
PSD a depus plângere la CNA pentru declarațiile de aseară.
- Ca și președinte al României mă simt chemat să emit opinii în toate chestiunile care privesc românii. Președintele nu poate fi cenzurat politic și indeferent că place PSD voi face în continuare evaluări și referiri care au relevanță pentru români. PSD s-a supărat că am spus că a guvernat foarte prost.
Vă veți vaccina public?
- Dacă se crede că asta va ajuta, sigur că da. Sunt pentru vaccinare.
Ce puteți spune despre scandalul de la Apele Române Mureș?
- Nu cunosc această speță, dar mă voi interesa despre această speță.
Au apărut imagini cu spitale care sunt depășite de situație. Când va face statul român demersuri ca pacienții să fie transferați în străinătate
- Statul român face eforturi pentru majorarea numărului de paturi. Astăzi am discutat această chestiune. Noi facem toate eforturile să creștem capacitatea spitalelor. Imaginile vă referiți mi s-a relatat că au fost din filtru, din zona de primire a pacienților. Dar e adevărat că am ajuns la limită. Este important să ne ferim de virus, să nu îl dăm mai departe.
Am văzut că rata de infectare se menține mare. În Capitală sunt multe cazuri, nu se fac multe teste. Au fost raportate aproape 10 mii de testări în urmă cu două zile. De ce nu putem crește capacitatea de testare.
- Capacitatea e destul de mare însă testările se fac la suspecți sau la persoane la cerere. Mai mult decât s-a făcut nu a existat cerere. Nu se testează în masă pentru că nu e posibil.
A trecut mai bine de o lună de când Capitala a intrat în scenariul roșu. De ce nu intră Bucureștiul în carantină?
- Nu e o decizie ușoară, impactează asupra vieții locuitorilor. Exact din același motiv s-a cerut INSP o metodologie clară pentru carantinare. În final se face o sumă iar carantinarea se poate lua în considerare local când punctajul e mare. Pentru București nu s-a ajuns la un număr de puncte care face foarte probabilă carantinarea.
Câte doze de vaccin vor ajunge în țară?
- Nu există încă un vaccin agreat, când va exista se va livra în funcție de contractul avizat de UE. Împărțirea numărului de doze se face proporțional cu populația din fiecare țară. UE va avea grijă ca împărțirea să fie echitabilă.
Ieri ați avut o întâlnire politică la Vila Lac. Potrivit unor surse ați spus că nu vor exista restricții noi. Cum ne vom petrece sarbătorile?
- Așa cum am spus, nu există intenția de a declara stare de urgență sau o carantină generală. Măsurile care sunt acum în vigoare au dus la o reducere a numărului de infecții, ba chair se poate vedea o descreștere. Experții cred că nu e nevoie de noi restricții. Trebuie însă să fim foarte precauți. Nu se vor ridica restricțiile existente. Nu putem vorbi acum de o relaxare. E puțin probabil ca până la final de decembrie numărul de infectări să scadă atât de mult încât să renunțăm la restricțiile existente.
Ministrul Economiei a spus că jumatete dintre măști sunt neconforme. Cum vedeți situația?
- Am vorbit azi cu ministrul, măștile trebuie retrase, comercianții amendați. Sunt producători în țară care produc măști bune și probabil că le vom comercializa.
În umră cu un an spuneați că veți fi președintele tuturor românilor. Ieri ați spus de 15 ori PSD în context negativ și ați lăudat PNL. De ce ați ales să fiți președintele PNL?
- Președintele nu poate fi membru de partid, dar nu trebuie sa fie un mut, el trebuie să informeze populația. Eu am fost foarte franc, am arătat ce prost a guvernat PSD și am făcut aprecieri la adresa PNL pentru că s-a zbătut deși a avut frâna puterii din parlament. Cred că românii se așteaptă să le spun cum merg lucrurile. Cum ar fi ca eu să mă uit la lună și la soare și să nu spun nimic?
Pandemia are evoluții neașteptate. În localitățile care sunt prinse în carantină de alegeri ce fac oamenii?
- Carantina presupune ca oamenii să evite deplasări care nu sunt urgente. Carantina nu afectează alegerile, nu vor exista îngrădiri, secțiile de votare vor fi pregătite foarte bine. Fiecare român care dorește să voteze își va putea exercita în siguranță dreptul la vot. Lucrurile vor decurge foarte bine.
Ați anunțat că strategia de vaccinare va fi adoptată în CSAT. Când va avea loc ședința?
- Am discutat aceste chestiuni și s-a decis ca strategia să fie discutată în guvern în prima ședință iar săptămâna viitoare, probabil miercuri, să fie discutată în CSAT. După ce va fi aprobată în guvern va fi făcută publică. După ce va fi aprobată în CSAT voi mai face și eu niște referiri. Am înțeles că sunt oameni sceptici, dar prin această campanie datele vor deveni mult mai clare, informațiile vor fi verificate.
Vreau să revin la problema numărului de teste. România continuă să testeze foarte puțin și nu știm dacă graficele prezentate reflectă realitatea exactă. De ce nu respectă România recomandările OMS care cere creșterea numărului de teste?
- Numărul de testări e stabilit în funcție de cerere. Cererea de la DSP și cererea oamenilor care vor să se testeze. Personalul care recoltează e puțin, s-a ajuns la maxim, mai mult nu avem. Există o luminiță. Au început să apară acele tete rapide și cred că ele sunt o soluție mai ales pentru zonele unde sunt multe cazuri. Am demarat o licitație pentru aproape 3 milioane de teste. Recomandările OMS și ECDC sunt să se facă testări în zonele cu multe cazuri, spre acolo ne îndreptăm.
De la începutul campaniei s-au întețit atacurile între PNL și USR. După locale încurajați o coaliție între cele două formațiuni. Credeți că își doresc să guverneze împreună?
- Mesajul meu este că vor guverna împreună. Este vorba despre o stare ne nervozitate, dar între PNL și USR e o apropiere. Eu îi încurajez să se apropie și electoratul așteaptă același lucru.