Iohannis: Avem de-a face cu o adevărată problemă de securitate națională. Strategia de vaccinare anti-Covid va fi supusă aprobării într-o şedinţă CSAT

Iohannis: Avem de-a face cu o adevărată problemă de securitate națională. Strategia de vaccinare anti-Covid va fi supusă aprobării într-o şedinţă CSAT

Președintele Klaus Iohannis a susținut, luni, o declarație de presă după ce la prânz a participat la o ședință cu miniştrii Apărării, Internelor şi Sănătăţii, Nicolae Ciucă, Marcel Vela şi Nelu Tătaru, pe tema campaniei de vaccinare anti-Covid.

Șeful statului a anunțat că avem de-a face cu o adevărată problemă de securitate națională, iar strategia de vaccinare anti-COVID va fi supusă aprobării într-o şedinţă CSAT, pe care o va convoca în perioada următoare.

Avem de-a face cu o adevărată problemă de securitate națională, pe care o abordăm cu maximă responsabilitate, pentru a garanta siguranța cetățeanului. Strategia de vaccinare va fi supusă aprobării într-o ședință CSAT pe care o voi convoca în perioada următoare”, a afirmat Iohannis.

De asemenea, președintele consideră că vaccinul anti Covid a devenit speranța noastră de a ne reîntoarce cât mai curând la o viață normală.

ADVERTISING

”Limitarea efectelor acestei pandemii este o prioritare zero. Vaccinul anti Covid a devenit speranța noastră de a ne reîntoarce cât mai curând la o viață normală. Acum, când vaccinurile s-au transformat în certitudine, întrezărim o speranță”, a precizat Iohannis.

Potrivit acestuia, vaccinurile, odată aprobate de organismele internaționale de profil, sunt sigure, sunt eficiente și reprezintă singura soluție viabilă de a pune capăt acestei pandemii.

Șeful statului a spus, din nou, că mai întâi va fi vaccinat personalul medical, apoi cei din categorii cu risc de îmbolnăvire și cei care lucrează în domenii cheie pentru funcționarea societății.

Săptămâna trecută, șeful statului a anunțat că a început pregătirea pentru campania de vaccinare anti Covid, iar coordonator al acesteia este Valeriu Gheorghiţă, medic la Spitalul Militar Central.

Premierul Ludovic Orban a anunțat că este posibil să sosească primele cantităţi de vaccinşi în decembrie”.  

ADVERTISING

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, declarațiile susținute de șeful statului

  • Pandemia de COVID-19 ne-a modificat tuturor radical viețile, a afectat global starea de sănătate a oamenilor și capacitatea de funcționare a economiilor.
  • Limitarea efectelor acestei pandemii este o prioritate zero pentru toate guvernele lumii, iar cercetătorii încearcă să ne ofere cât mai repede soluția pentru ieșirea din această criză. Vaccinul anti-COVID a devenit la ora actuală speranța noastră de a ne reîntoarce cât mai curând la o viață normală.
  • La începutul pandemiei a existat foarte multă incertitudine, au fost foarte multe necunoscute, care au transformat lupta cu virusul SARS-COV-2 într-o veritabilă cursă, pe care am dus-o împotriva unui adversar redutabil.
  • Acum, când vaccinurile s-au transformat într-o certitudine, începem să întrezărim, cu optimism, ieșirea din această criză medicală de proporții.
  • Până atunci, trebuie să avem răbdare, să respectăm cu responsabilitate măsurile de prevenție aflate în vigoare, care încep să dea rezultate, pentru că evoluția pandemiei la noi în țară rămâne în continuare una deosebit de îngrijorătoare.
  • Am discutat azi aspectele legate de campania de vaccinare. De eficiența acestei campanii depinde în mare măsură stoparea pandemiei și, implicit, protejarea vieții românilor.
  • Avem de-a face cu o adevărată problemă de securitate națională, pe care o abordăm cu maximă responsabilitate, pentru a garanta siguranța cetățeanului.
  • Autoritățile s-au mobilizat foarte bine și, la ora actuală, avem o Strategie de vaccinare anti-COVID, care va fi aprobată în zilele următoare, și avem organizată o structură clară, Comitetul Național de Coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-COV-2.
  • De asemenea, au fost stabilite toate mecanismele de aprovizionare, stocare și implicare a resurselor umane de la diferite niveluri, precum și planul de acțiune, cu etape clare. Strategia de vaccinare anti-COVID va fi supusă aprobării în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, pe care o voi convoca în perioada imediat următoare.
  • Am discutat și despre necesitatea ca serviciile medicale de vaccinare să fie ușor accesibile pentru categoriile țintă, ceea ce implică un efort logistic și de transport în condiții sigure, adaptate caracteristicilor noului vaccin.
  • Conform strategiei, din grupurile prioritare pentru vaccinare fac parte: personalul din domeniul sănătății, tot personalul din domeniul sănătății, ca și cel din centre rezidențiale și medico-sociale, populația cu risc ridicat de evoluție severă în cazul infecției și personalul din domenii-cheie, esențiale bunei funcționări a societății.
  • Vaccinarea se va face etapizat, iar definirea etapelor de vaccinare și inițierea acestora vor fi stabilite în funcție de aprobarea, producția și alocarea unuia sau mai multor vaccinuri către fiecare țară, folosindu-se o procedură specifică în funcție de vaccin.
  • Vaccinarea se va realiza la locul de muncă pentru personalul din domeniul sănătății și prin centrele de vaccinare fixe și mobile, echipe mobile, rețeaua de medicină de familie și centre drive-through pentru celelalte categorii de populație.
  • Strategia de distribuție va ține cont de condițiile specifice de stocare și transport necesare pentru fiecare vaccin în parte. Ministerul Apărării va fi cel care va asigura gestionarea depozitului central, precum și a celor 6 depozite regionale, de unde se va face distribuția către centrele de vaccinare locale fixe și mobile.
  • Toate informațiile oficiale vor fi comunicate pe un site special, dedicat campaniei. Comitetul național de coordonare a avut deja discuții atât cu organizațiile profesionale, cât și cu asociațiile de pacienți și își propune în continuare să deruleze o serie de întâlniri cu corpul medical, dar și cu reprezentanții mass-media.
  • Este foarte important de știut că vaccinurile, odată aprobate de organismele internaționale de profil, sunt sigure, sunt eficiente și reprezintă singura soluție viabilă de a pune capăt acestei pandemii.
ADVERTISING

Doar 30% dintre români spun că se vor vaccina

Conform unui sondaj Avangarde, 30% dintre români spun că se vor vaccina împotriva noului coronavirus, 36% declară că o vor face după o perioadă în care vor vedea că cei care s-au vaccinat nu au pățit nimic, iar 25% afirmă că nu se vaccinează.

De asemenea, 9% dintre cei intervievați au spus că nu pot spune încă ce vor face, iar 1% nu au vrut să răspundă la întrebare.

În ceea ce privește motivul pentru care cei 25% au spus că nu se vaccinează, 24% dintre ei au declarat că nu cred, în general, în vaccinare, 72% nu cred în eficiența vaccinului, iar 4% nu au răspuns.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇