Odată cu modificarea legii privind RCA, partea păgubită într-un accident auto beneficiază de mașină de înlocuire pe perioada cât mașina avariată se află în service pentru reparații. Mulți șoferi nu știu, însă, că au dreptul la acest beneficiu.
Legea prevede că partea păgubită a unui accident auto are dreptul la mașină de schimb similară cu cea care a fost implicată în accident.
Costul mașinii de înlocuire este acoperit de asiguratorul vinovatului și se acordă în momentul în care mașina avariată a intrat în service.
Acest serviciu este disponibil dacă mașina are nevoie de reparații care durează mai mult de 4 ore (timpul aferent pentru livrarea pieselor de schimb nu e luat în considerare). Pe baza devizului de reparație, se calculează numărul de zile în care se poate beneficia de mașina de înlocuire. Pentru fiecare patru ore de manoperă, se va asigura o zi de închiriere.
Sunt trei situații/moduri în care poți beneficia de mașină de înlocuire:
- deschidere dosar pe RCA vinovat;
- deschidere dosar pe CASCO cu regres pe RCA vinovat;
- deschidere dosar pe propria poliță RCA dacă există clauză de decontare directă.
Ce este polița RCA cu clauză de decontare directă și cum îți poate fi de folos în caz de accident
Deși legea modificată este în vigoare de câțiva ani, destul de puțini șoferi își cunosc acest drept. Statisticile din primul trimestru al anului 2020, publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), indică faptul că au fost aprobate 80.465 de dosare care aveau ca obiect compensarea daunelor materiale; dintre acestea puțin peste jumătate, respectiv 41.888 de dosare, au fost decontate.
În prezent, șoferii nu apelează la acest drept, deoarece fie nu cunosc modificarea legii, fie nu vor să se ocupe de procesul de recuperare a banilor de la asigurător.
Principala problema a sistemului actual o reprezintă durata în care banii sunt decontați către partea vătămată. Media pieței este de 16,4 zile - unii dintre asigurătorii susțin că ar dura 27,5 zile. În realitate, însă, poți aștepta și 90 de zile.
Totuși, legea permite externalizarea întregului proces unei companii de închirieri auto, care poate furniza mașină de înlocuire. În acest fel, nu mai umbli tu de colo-colo. Documentele necesare sunt:
- Copie după nota de constatare;
- Copie după devizul de reparație;
- Copie după certificatul de înmatriculare;
- Copie după cartea de identitate și permisul de conducere;
- Semnarea unui contract de închiriere auto și a unei cereri de despăgubire.
„Pentru a obține mașina de înlocuire decontată de asigurator, partea păgubită într-un accident rutier trebuie să deschidă dosarul de daună și să obțină documentele justificative, respectiv nota de constatare de la asigurator și devizul de reparație, de la service.
Asiguratorul este obligat să deschidă dosarul de daună în maximum trei zile de la avizare, în baza constatării amiabile completate de ambele părți sau a documentelor emise de Poliție. Pe baza devizului de reparație emis de service se calculează numărul de zile, adică timpul cât va putea păgubitul să beneficieze de mașina de înlocuire – pentru fiecare patru ore de reparații se acordă o zi de folosință”, explică Dan Toma de la Autonom Road Assistance, companie care oferă serviciul de mașină de înlocuire, pentru SpotMedia.ro.
După ce șoferul obține aceste documente, iar mașina avariată intră în service pentru reparații, acesta poate intra în posesia mașinii.
„De altfel, partea păgubită beneficiază de asistență gratuită în procesul de obținere a mașinii de schimb prin apelarea numărului de telefon 021.9111 sau accesarea site-ul autoinlocuire.ro. Șoferul poate obține mașina de înlocuire decontată de asiguratorul șoferului vinovat și în cazurile în care decide să își repare autoturismul pe propria asigurare RCA (dacă are opțiunea de decontare directă activă) sau pe polița CASCO”, mai spune Dan Toma.
Citește și: