Sute de elevi au fost răpiți de la un liceu din Nigeria

Sute de părinţi s-au adunat duminică la un liceu din statul nigerian Kankara pentru a le cere autorităţilor să le salveze copiii, după ce peste trei sute de băieţi au fost răpiţi, vineri, de indivizi înarmaţi care au atacat şcoala.

Liceul public pentru băieţi din Kankara (nordul Nigeriei) a fost atacat vineri seara de bărbaţi înarmaţi pe motociclete. Prinşi în schimbul de focuri dintre atacatori şi forţele de securitate, sute de elevi au fugit în pădurea din apropiere. O parte dintre ei au fost răpiţi, transmit Reuters, dpa şi AFP.

Duminică, încă nu se ştia nimic de 333 de elevi din totalul celor 839 înregistraţi la liceu, a menţionat guvernatorul statului Katsina, Aminu Bello Masari, care a vizitat locul atacului.

Armata îi caută

Autorităţile au asigurat că armata continuă să-i caute pe cei dispăruţi, în condiţiile în care nigerienii au lansat apeluri către guvern, în social media şi din băncile opoziţiei, să-şi intensifice eforturile de salvare a copiilor, exprimând temeri că aceştia ar putea fi răniţi sau exploataţi de miliţii. #BringBackOurBoys, răsuna duminică reţelele sociale în ţară.

Politicieni din opoziţie l-au criticat şi pe preşedintele Muhammadu Buhari pentru modul în care a gestionat situaţia creată de atac, care a avut loc în statul său natal. Preşedintele, care venise în Katsina chiar în ziua atacului pentru o vacanţă ce coincide cu o sărbătoare religioasă în Nigeria, a condamnat sâmbătă atacul comis de "laşi" asupra unor "copii nevinovaţi". De asemenea, organizaţia Unicef a cerut duminică eliberarea necondiţionată a tuturor copiilor răpiţi.

Unul dintre tineri, Osama Aminu Maale, de 18 ani, a reuşit să scape şi să se întoarcă acasă. El a relatat pentru France Presse că bărbaţii înarmaţi le-au cerut celor mai mari dintre copii să se numere, i-au urcat mai întâi în autobuze şi apoi i-au repartizat în mai multe grupuri care au pornit în marş pe jos. "Eram 520. (...) Unul dintre bandiţi m-a lovit de mai multe ori pentru că nu ţineam ritmul. M-a lăsat în urmă, ceea ce mi-a dat şansa să scap", a spus adolescentul.

Bande înarmate formate uneori din sute de membri seamănă de mai mulţi ani teroarea în zone rurale din centrul şi nordul Nigeriei, practicând furtul de vite şi răpirile pentru a cere bani, menţionează AFP.

Pe de altă parte, în 2014, gruparea jihadistă Boko Haram a răpit 276 de fete de la o şcoală din Chibok, în nord-estul Nigeriei. Cel puţin o sută dintre acestea sunt încă date dispărute, notează dpa. Militanţii islamişti operează mai mult în nord-estul Nigeriei, care este cel mai populat stat din Africa.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇