Greșeala președintelui Iohannis și implicațiile ei

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Este de mirare că președintele Klaus Iohannis, pe care îl știm calculat, prudent și pragmatic, și-a permis consultări avant la lettre cu o parte din partidele parlamentare, anume selecționate, înaintea consultărilor formale convocate pentru luni.

Liderii PNL, UDMR și USR-PLUS s-au întâlnit la Cotroceni cu Iohannis

Asta a iritat PSD. Dar poate președintele a urmărit anume să-l irite pe domnul Ciolacu și să-i provoace coșmaruri noaptea, la gândul că are cel mai mare număr de voturi la alegeri, dar îi este imposibilă formarea unui guvern, nefiind agreat de nimeni pe tot eșichierul politic.

Ciolacu îndeamnă populația la revoltă, după anunțul că Florin Cîțu e propus prim-ministru

Ciolacu spune că dacă PSD nu e invitat ca partid câştigător, nu va merge la consultările de la Cotroceni

Înțeleg înverșunarea președintelui împotriva celor care au dus țara la dezastru, poziționând-o în nefericita situație de codașă europeană, dar mi se pare normal ca șeful statului să nu se implice în opțiuni proprii, înainte de consultări.

ADVERTISING

Altfel, de ce s-ar mai consulta?  Ce speranțe le-ar mai da unora sau altora, după ce a dus deja ceva tratative cu cei care ar urma să  formeze noul guvern? Ba chiar, a rezultat din aceste tratative că s-a convenit asupa numelui viitorului premier. Să-mi fie iertat termenul, dar, în aceste condiții, consultările la Cotroceni se anunță a fi nimic altceva decât o mascaradă.

Florin Cîțu premier, propunerea PNL și a președintelui Iohannis

Rezultatul se vede. Marcel Ciolacu n-a înțeles că rufele murdare se spală în familie și le-a întins la uscat pe frânghia Europei. S-a plâns pe la toate cancelariile europene - și poate chiar mai mult decât atât – cam în stilul în care un copil se plânge la dirigintă că-l sâcâie colegul de bancă și-l poreclește cu cuvinte de ocară. 

Paguba nu-i tocmai mare, întrucât europenii știu câte parale face PSD. Dar nici președintele României nu va avea de câștigat, când europenii vor citi plângerea lui Ciolacu și vor observa că, la București, s-a făcut moda consultărilor informale cu câțiva aleși, înaintea celor oficiale, cu toată lumea.

Rezultatul acestui mod de lucru s-a văzut. Privilegiații președintelui au făcut un fel de discuție în familie. S-au întâlnit, deci, la vila Lac – acolo unde se întâlnește totdeauna protipendada bucureșteană pentru negocieri – s-au înțeles cu privire la chestiunile mărunte, dar n-au căzut de acord cu privire la cele principale: premierul și președinția celor două Camere.

Opinia mea este că, dacă aveau cu toții răbdare până luni, când domnul Klaus Iohannis va anunța probabil numele premierului nominalizat de dânsul, discuțiile ar fi evoluat altfel. Cel puțin persoana primului ministru n-ar fi fost obiect de discuție.

Să fim înțeleși, nu mi se pare anormal ca un partid sau altul să tatoneze oricând intențiile colegilor, ca să-și cântărească șansele sale la guvernare, dar în niciun caz să se adune la negocieri cei cărora președintele le-a încredințat opțiunea sa înainte de a avea consultările oficiale, cu toate partidele.

Rezultatul? „Negocierile” s-au blocat. Părțile nu s-au înțeles sâmbătă și duminică nici măcar asupra premierului, cel pe care nu-l vor nominaliza ele, ci numai președintele Iohannis, după consultările de luni.

Negocierile pentru formarea noului guvern s-au blocat

Așa cum evoluează lucrurile, parcă îmi vine să precizez că nominalizarea o va comunica președintele  Iohannis, dar a stabilit-o deja președintele Polichinelle!

Bineînțeles, negocierile se vor relua marți, după ce se va afla luni numele premierului nominalizat. Dar una este când le începi de la zero și alta este când le începi după ce ai constatat că ele s-au și blocat în faza informală, iar participanții au plecat acasă, așa cum au venit.

Va reuşi Iohannis să împace PNL cu USR-PLUS şi UDMR, după ce în weekend nu s-au înţeles? Programul consultărilor de la Cotroceni

Dar, indiferent că sunt chiar și negocieri informale, mă întreb totuși, în ce calitate le-a condus domnul Orban? În cea de fost premier, demisionar? În cea de lider PNL? Dacă-i așa, nu vi se pare că domnia sa se pune exact în pielea abuzivului Dragnea, care conducea negocierile tuturor, numai în calitatea sa de lider de partid și nimic altceva?

Mă tem că aceste negocieri trebuie să le ducă numai premierul nominalizat și direct interesat atât în reușita lor, cât și de buna guvernare la care se angajează. Constituția spune clar la art. 103 că lista guvernului propus o va prezenta Parlamentului candidatul pentru funcţia de prim-ministru, nu altcineva. 

Evident că lui, candidatului, îi va reveni sarcina de a forma lista noului guvern, el, candidatul, va trebui să-și asigure sprijinul parlamentarilor la investitură, întrucât el, candidatul, va fi votat. În anii precedenți, această prerogativă a candidatului la funcția de premier era eclipsată de Dragnea, care le făcea el pe toate. Vrea domnul Orban să-i preia rolul?

Bănuiesc că președintele Iohannis a fost atent la cele întâmplate în weekend și a meditat, la rece și cu înțelepciune, asupra consultărilor ce le va avea și, în funcție de concluziile acestora, va nominaliza un premier cu prestanță, energic, autoritar și capabil să preia pe următorii patru ani greaua guvernare a țării.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇