Stare de urgență în mai multe regiuni din Italia

Stare de urgență în mai multe regiuni din Italia

Seceta se răspândește cu viteză în Italia și sunt tot mai multe râuri și rezervoare care seacă. Iar situația este posibil să se înrăutățească, având în vedere prognoza meteo, care anunță temperaturi și mai ridicate.

Mai multe regiuni italiene au declarat deja stare de urgență, încercând să elibereze fonduri pentru a contracara criza tot mai mare de apă, în timp ce asociațiile agricole spun că producția va scădea în acest an în zonele cheie de cultură.

"O combinație între cea mai gravă secetă din ultimii ani și temperaturile care au atins 40 de grade Celsius la sfârșitul lunii iunie conduc Italia spre o situație economică și de mediu dramatică", a declarat organismul de irigații ANBI, conform Reuters.

ADVERTISING

Cel mai lung râu din Italia, Po, care traversează marile regiuni nordice și care asigură aproximativ o treime din producția agricolă a țării, se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani.

"Po continuă să înregistreze un nivel scăzut de-a lungul întregului său curs", a declarat ANBI: "Debitul s-a înjumătățit în două săptămâni, scăzând la puțin peste 170 de metri cubi pe secundă", adăugând că debitul trebuie să fie de 450 cm/s pentru a preveni intrarea apei sărate dinspre mare și distrugerea terenurilor agricole.

ADVERTISING

Marile lacuri din nordul țării se află deja sub sau aproape de minime record, iar nivelul rezervoarelor naturale din centrul Italiei a scăzut, de asemenea, vertiginos. Râul Tibru se află la minime multianuale, în timp ce debitul râului Aniene s-a înjumătățit.

Regiunea Lazio, care include Roma, a declarat starea de urgență în această săptămână, impunând restricții în unele comunități, inclusiv interdicții privind utilizarea furtunurilor de apă și umplerea piscinelor.

Un proiect finanțat de Agenția Spațială Europeană a declarat joi că săptămânile de vreme caldă au crescut temperatura la suprafața Mediteranei cu aproximativ 4C peste media din perioada 1985-2005.

ADVERTISING

"Înțelegerea a ceea ce se întâmplă cu exactitate cu clima actuală este din ce în ce mai importantă, deoarece schimbările încep să aibă un impact concret asupra vieții de zi cu zi", a declarat Gianmaria Sannino, șeful ENEA Climate Modelling.

Prognoza meteo pentru restul lunii sporește îngrijorarea, cu temperaturi care se așteaptă să fie cu 10-12C peste normal săptămâna viitoare, cu vârfuri de până la 44C în insulele Sardinia și Sicilia.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇