Satul Aceredo din Galicia a fost inundat în 1992 pentru a crea rezervorul Alto Lindoso, la graniţa dintre Spania şi Porugalia. Între timp, din cauza secetei, rezervorul aproape a secat, iar scăderea apei a scos la iveală rămăşiţele vechii aşezări.
Cu aerul lor straniu, ruinele cenuşii vizibile acum când rezervorul a scăzut la 15 la sută din capacitatea sa atrag mulţimi de turişti, scrie The Guardian.
Dintr-o fântână de băut apa curge încă dintr-o țeavă ruginită. Lângă ceea ce a fost odată o cafenea stau lăzi cu sticle de bere goale.
“Este ca şi cum m-aş uita la un film. Mă cuprinde un sentiment de tristeţe. Sentimentul meu este că asemenea lucruri se vor întâmpla de-a lungul anilor din cauza secetei, a lucurilor provocate de schimbările climatice”, spune Maximino Pérez Romero, un pensionar în vârstă de 65 de ani din Coruña.
María del Carmen Yañez, primarul consiliului din provincia Lobios, din care face parte Aceredo, spune că situaţia este o consecinţă a precipitaţiilor reduse din ultimele luni, în special în ianuarie, dar şi a „exploatării agresive” de către compania de energie electrică EDP din Portugalia, care gestionează rezervorul.
La începutul lunii februarie, guvernul Portugaliei a ordonat oprirea utilizării apei pentru producția de energie electrică și irigații la șase baraje, printre care şi Alto Lindoso, din cauza secetei tot mai accentuate.
Potrivit datelor oficiale, rezervoarele Spaniei se află la 44% din capacitate, cu mult sub media de aproximativ 61% din ultimul deceniu, dar încă peste nivelurile înregistrate în 2018, pe fondul unei secete puternice.
C.S.