Spania va fi în stare de urgenţă 6 luni: Catalonia se închide de tot, Madridul doar în weekend. Oamenii se tem de cea mai gravă recesiune din ultimul secol

Spania va fi în stare de urgenţă 6 luni: Catalonia se închide de tot, Madridul doar în weekend. Oamenii se tem de cea mai gravă recesiune din ultimul secol

Spania se va afla în stare de urgenţă o perioadă de şase luni, până în luna mai a anului viitor, dând regiunilor baza legală pentru a decide carantine şi a restricţiona deplasările, în încercarea de a ţine sub control răspândirea noului coronavirus.

Statul spaniol este printre cele mai afectate ţări din Europa din cauza Covid-19, cu peste 3 milioane de infecţii, transmite Reuters.

Reacţia la pandemie a fost deseori afectată de neînţelegerile politice, dar Guvernul a reuşit de această dată să strângă suficiente voturi în Parlament pentru a extinde un decret iniţial, care avea o valabilitate de două săptămâni, până pe 9 mai.

Cea mai gravă recesiune după războiul civil din anii ’30

Unii spanioli şi-au exprimat îngrijorarea faţă de consecinţele acestei măsuri, într-o ţară care traversează cea mai gravă recesiune după războiul civil din anii ’30.

”Mi se pare prea mult, oamenii nu pot suporta. Nu ştim ce să facem. Plătim chirie, facturi, ne gândim ce să facem”, a declarat Angela Suarez, care lucrează ca bucătar în Madrid şi al cărei program a fost redus din cauza crizei.

Guvernul a anunţat că starea de urgenţă şi restricţiile de călătorie din Spania sunt inevitabile.

A fost actualizată lista ţărilor pentru care se impune carantina la întoarcerea în România

"Suntem conştienţi că cetăţenii sunt obosiţi după luni de eforturi şi sacrificii, de a nu putea face ceea ce făceau înainte, de a îmbrăţişa oamenii, familia şi prietenii", a declarat ministrul Sănătăţii, Salvador Illa, în faţa Parlamentului.

”Dar nu este momentul să relaxăm măsurile, avem înaintea noastră săptămâni şi luni foarte dure.”

Totuşi, acesta nu va fi sfârşitul incertitudinii pentru mulţi spanioli, întrucât Guvernul lasă fiecare regiune să decidă propriile măsuri, creând un pachet de restricţii în toată ţara.

În timp ce Madridul vrea doar să interzică călătoriile în şi din teritoriul său în weekenduri, Catalonia s-a alăturat joi unui număr tot mai mare de regiuni care interzic intrarea şi ieşirea din teritoriul lor timp de cel puţin 15 zile.

Oficialii catalani au declarat că noile măsuri, care includ şi închiderea cinematografelor şi teatrelor şi prelungirea închiderii barurilor şi restaurantelor, sunt necesare pentru a se asigura că spitalele pot face faţă.

”Sistemul nostru de sănătate nu poate face faţă acestui nivel de stres. Nu poate suporta mai mult ", a spus şefa sănătăţii catalane, Alba Verges.

În weekend, locuitorilor din Catalonia li se va interzice, de asemenea, să părăsească regiunea.

În timp ce Crăciunul se apropie, unii locuitori sunt îngrijoraţi că nu vor putea fi alături de cei dragi.

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro:


Te invităm și pe pagina noastră de Facebook, unde vei găsi multe lucruri interesante, în plus față de site. Îți mulțumim că ne citești!