Şeful serviciului de informaţii externe din Danemarca a fost suspendat din funcţie. Instituția a spionat cetățenii și a dat și informații false

Şeful serviciului de informaţii externe din Danemarca a fost suspendat din funcţie. Instituția a spionat cetățenii și a dat și informații false

Şeful Serviciului de informaţii externe din Danemarca, Lars Findsen, a fost suspendat din funcţie după ce un organism de supraveghere independent a descoperit că instituţia respectivă a încălcat legislaţia daneză.

Serviciul de informaţii externe danez are atribuţii şi cu privire la informaţiile militare, transmite luni dpa.

Organismul de supraveghere, Consiliul de supraveghere a activităţii de intelligence din Danemarca (DIOB), a informat luni că Serviciul de informaţii militare a realizat operaţiuni care au încălcat legea, inclusiv colectarea şi difuzarea de informaţii private despre cetăţeni danezi.

ADVERTISING

De asemenea, DIOB a acuzat serviciul de informaţii în cauză că a furnizat informaţii false, a ascuns alte fapte şi nu a reuşit să investigheze eventualele cazuri de spionaj din cadrul Ministerului Apărării danez.

În urma acuzaţiilor formulate de DIOB, şeful Serviciului de informaţii externe şi alţi doi demnitari au fost suspendaţi.

Ancheta DIOB a fost lansată după ce unul sau mai mulţi avertizori de integritate (whistleblowers) au semnalat nereguli.

Ministrul apărării danez Trine Bramsen a afirmat că tratează acest caz cu seriozitate şi că va iniţia o nouă anchetă asupra faptelor reclamate de DIOB.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇