Rusia va publica o listă cu ţările neprietenoase la adresa sa: Nu mai este mult. Se va şti în curând

Rusia va publica o listă cu ţările neprietenoase la adresa sa: Nu mai este mult. Se va şti în curând

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a anunţat că în curând va fi publicată o „listă cu ţări neprietenoase” faţă de Rusia.

Anunţul lui Lavrov coincide cu expulzarea din Rusia a trei diplomaţi din Slovacia, a doi din Lituania şi a câte unul din Letonia şi Estonia, potrivit EFE.

"La ordinul preşedintelui şi, în conformitate cu un decret al său, guvernul a fost mandatat cu întocmirea unei astfel de liste", a declarat Lavrov într-o conferinţă de presă comună cu omologul său mexican, Marcelo Ebrard, la finalul convorbirilor purtate la Moscova.

ADVERTISING

Întrebat despre ţările care s-ar putea regăsi în respectiva listă, ministrul de Externe rus a spus că nu doreşte să anticipeze evenimentele, dar a adăugat: "Nu mai este mult. Se va şti în curând".

La 23 aprilie, preşedintele Vladimir Putin a emis un decret cu privire la măsurile destinate să contracareze acţiunile inamicale ale unor state străine care includ, printre altele, interzicerea angajării de personal rusesc la reprezentanţele diplomatice ale acestor state în Rusia.

Lavrov a subliniat, miercuri, că Rusia nu practică angajarea de personal local la ambasadele sale din lume şi, prin urmare, le poate impune misiunilor diplomatice străine acreditate în Federaţia Rusă să procedeze în mod similar.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Potrivit semioficiosului Izvestia, mai mult de zece ţări s-ar putea regăsi pe lista cu state "neprietenoase", între care SUA, Polonia, Cehia, Lituania, Letonia, Estonia, precum şi Marea Britanie, Ucraina sau Australia.

Moscova a răspuns miercuri "în oglindă" declarând persona non grata şapte diplomaţi din patru ţări din Europa de Est - Slovacia, Lituania, Letonia şi Estonia - într-o reacţie la măsuri similare luate de statele respective împotriva membrilor misiunilor diplomatice ruse.

Potrivit MAE rus, Lituania, Letonia şi Estonia "continuă o politică deschis ostilă" împotriva Moscovei, "ascunzându-se în acest caz în spatele unei pseudo-solidarităţi cu acţiunile nefondate ale Republicii Cehe împotriva Rusiei".

ADVERTISING

Cu două săptămâni în urmă, guvernul ceh a expulzat 18 diplomaţi ai Ambasadei Rusiei la Praga, acuzându-i că ar fi agenţi ai serviciilor de informaţii ruseşti, Moscova răspunzând prin expulzarea a 20 de diplomaţi cehi.

Și România a declarat persona non grata un diplomat militar rus.

Iată detalii pe acest subiect:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇