România trimite ajutoare în Libia, țara unde zeci de mii de oameni au murit din cauza inundațiilor. Arafat: "E una din cele mai mari catastrofe mondiale"

România trimite ajutoare în Libia, țara unde zeci de mii de oameni au murit din cauza inundațiilor. Arafat: "E una din cele mai mari catastrofe mondiale"

O aeronavă C-130 Hercules a Forţelor Aeriene Române a decolat, sâmbătă, de pe Baza 90 Transport Aerian ”Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu”, cu destinaţia Benghazi, Libia, pentru a transporta prima tranşă din ajutoarele pe care România le trimite ca asistenţă internaţională cu titlu gratuit către această ţară, afectată de inundaţii catastrofale.

”Forţele Aeriene au planificat realizarea a şase curse pe această rută, în care vor fi transportate în total 55 tone de bunuri, constând în produse alimentare şi articole pentru adăpostire”, a transmis, sâmbătă, Ministerul Apărării.

ADVERTISING

Sursa citată a precizat că zborurile se execută prin Mecanismul de Protecţie Civilă al Uniunii Europene, la solicitarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, în baza Hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de urgenţă nr. 32 din 2023.

Având în vedere dezastrul natural cauzat de furtuna mediteraneeană ”Daniel”, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, convocat în data de 15 septembrie 2023, a decis trimiterea de ajutoare constând în alimente neperisabile, apă minerală şi plată, 200 de corturi, 800 de saci de dormit, dar şi paturi, saltele, pături, cearşafuri, perne şi feţe de perne, transmite News.ro.

ADVERTISING

"În Libia situația e extrem de gravă, ieri cifrele arătau 11.000 de decedați, peste 12.000 de dispăruți. S-au rupt două baraje care au dus la această catastrofă majoră. Cu acest număr mare de decedați și persoane dispărute care probabil ulterior vor fi declarate decedate, este o situație fără precedent. Este una din cele mai mari catastrofe mondiale care s-au întâmplat în ultima perioadă. Vor mai fi și alte ajutoare, depinde ce aeronave folosim. În acest moment, primele șase avioane vor pleca de la Ministerul Apărării și vor duce o parte importantă din cantitatea care e donată", a declarat Raed Arafat, la Digi 24.

ADVERTISING

Şeful Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM) a declarat joi că bilanţul grav al inundaţiilor din Libia - care s-ar putea ridica la 20.000 de morţi - ar fi putut fi evitat dacă această ţară divizată de război ar fi avut un serviciu meteorologic funcţional capabil să emită avertismente.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi alte grupuri de ajutorare au cerut vineri autorităţilor din Libia să înceteze să mai bage victimele inundaţiilor în gropi comune, după ce un raport al ONU a arătat că peste 1.000 de persoane au fost îngropate în acest mod de când ţara a fost lovită de inundaţii apocaliptice, în urmă cu cinci zile.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇