Raport sumbru al Amnesty International: Din cauza pandemiei, drepturile omului sunt călcate în picioare în lumea întreagă

Raport sumbru al Amnesty International: Din cauza pandemiei, drepturile omului sunt călcate în picioare în lumea întreagă

Raportul anual al Amnesty International dezvăluie o imagine întunecată: în contextul pandemiei de coronavirus, drepturile omului sunt călcate în picioare în lumea întreagă.

Mai exact, situația drepturilor omului s-a înrăutățit în lumea întreagă în timpul pandemiei de coronavirus, conform ultimului raport anual dat publicității de Amnesty International (AI).

În multe părți ale lumii, criza COVID-19 a accentuat inegalitatea, discriminarea și opresiunea. Organizația pentru drepturile omului atrage atenția că au avut de suferit mai ales grupurile sensibile, precum persoanele cu boli cronice, refugiații, angajații din sectorul medical, minoritățile, precum și femeile și fetele.

ADVERTISING

Abuzarea crizei

"Milioane de oameni au suferit în ultimul an masiv din cauza pandemiei și a urmărilor acesteia, fără ca guvernele din lumea întreagă să le protejeze drepturile fundamentale", a afirmat șeful AI Germania, Markus N. Beeko.

"Numeroase țări au abuzat de criza coronavirus pentru a anula și mai mult principiile statului de drept și a limita și mai puternic drepturile civice sau nu i-au protejat suficient pe cei aflați în grupe speciale de risc și pe angajații din sistemul medical", a adăugat el.

"Este relevant faptul că, privit sub aspect statistic, în ultimul an a murit de COVID-19 la fiecare 30 de minute o persoană angajată în sistemul sanitar", potrivit lui Beeko.

ADVERTISING

Ar fi vorba la nivel mondial de cel puțin 17.000 de decese în rândul personalului medical - o mare parte din acestea în America de Sud.

Critici la adresa condițiilor de lucru au dus la arestări, concedieri sau alte măsuri punitive. În 42 din cele 149 de state analizate, autoritățile de stat i-au hărțuit sau intimidat pe angajații din sistemul medical în contextul pandemiei.

Tot din 42 de state au existat rapoarte privind expulzarea de refugiați și migranți în țări în care încălcarea drepturilor omului reprezenta o amenințare reală.

Închideri de granițe i-au lăsat pe unii oameni fără posibilitatea aprovizionării de bază, mulți au fost închiși în lagăre fără dotări sanitare de bază, adesea fără apă curată și articole elementare de igienă.

ADVERTISING

Raportul AI mai constată în numeroase regiuni sporirea cazurilor de violență domestică, victime fiind preponderent persoanele de sex feminin. Pentru femei, dar și pentru persoane homosexuale și transsexuale, multe oferte de ajutor nu ar mai fi fost disponibile.

În cel puțin 24 de țări, Amnesty a documentat cazuri cu "acuzații credibile" de arestare a unor persoane din cauza orientării sau identității lor sexuale - o creștere de 16% față de anul precedent.

Egoism fără sfârșit

Printre chestiunile cele mai fierbinți ale momentului, în eforturile globale de combatere a pandemiei, s-ar număra, conform Amnesty International, necesitatea grăbirii vaccinării persoanelor aflate în grupele cele mai periclitate, precum și intensificarea procesului de vaccinare la nivel global.

În acest sens, ar putea fi de mare folos renunțarea temporară la protecția prin brevet a produselor medicale folosite împotriva COVID-19, este de părere AI.

Peste 100 de țări au sprijinit o cerere în acest sens formulată de India și Africa de Sud. Propunerea este însă blocată de SUA, Marea Britanie, Elveția și Uniunea Europeană.

"Pandemia a accentuat și indiferența, ipocrizia, egosimul și fraudele potentaților acestei lumi", a scris noua secretară generală a Amnesty International, Agnes Callamard, în raportul anual.

De exemplu, peste 90 de țări au decis limitări de export pentru aparatură medicală, echipamente de protecție, medicamente și alimente.

Lumea este în prezent "incapabilă să coopereze și să acționeze eficient în cazul unui eveniment global, cu efecte majore" - astfel sună concluzia tristă a doamnei Callamard.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇