Putin şi Lukaşenko s-au întâlnit și azi. S-au plimbat cu vaporul și au vorbit despre avionul deturnat la Minsk

Putin şi Lukaşenko s-au întâlnit și azi. S-au plimbat cu vaporul și au vorbit despre avionul deturnat la Minsk

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, au avut sâmbătă, la Soci, a doua zi de discuţii.

Întâlnirea a avut loc în plin scandal internaţional cauzat de interceptarea, la 23 mai, a unui avion de linie european pentru arestarea unui jurnalist de opoziţie belarus, transmite AFP.

Ieri a fost ziua oficială a discuţiilor, iar astăzi este partea informală”, le-a spus jurnaliştilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, afirmând că cei doi preşedinţi ”au profitat de vremea frumoasă” şi ”au făcut o plimbare cu vaporul”.

Canalul Telegram ”Pool Pervogo”, cont neoficial al Preşedinţiei belaruse, a difuzat o fotografie care îi arată pe cei doi lideri la bordul unui vas, din câte se pare.

Conform lui Peskov, Putin şi Lukaşenko au discutat în principal despre ”cooperarea economică” şi ”lupta contra pandemiei”, dar şi despre deturnarea de către Minsk a unui avion de linie Ryanair şi arestarea jurnalistului belarus de opoziţie exilat Roman Protasevici şi a prietenei sale rusoaice Sofia Sapega, care se afla la bord.

”Lukaşenko i-a furnizat omologului său informaţii detaliate despre ceea ce s-a întâmplat la bordul avionului Ryanair”, a adăugat Peskov, notând că Moscova ”nu este indiferentă la soarta” Sofiei Sapega, cetăţeană rusă.

Peskov a mai repetat că Moscova vrea o ”anchetă aprofundată” cu privire la circumstanţele interceptării cursei Ryanair, acuzându-i pe occidentali că au tras ”concluzii pripite”.

Vineri, discuţiile Putin-Lukaşenko au durat mai bine de cinci ore, însă nu au făcute anunţuri.

Află mai multe informații despre cazul Protasevici:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇