Predoiu: La digitalizare, sistemul judiciar din România nu este cu nimic mai prejos decât al altor state

Predoiu: La digitalizare, sistemul judiciar din România nu este cu nimic mai prejos decât al altor state

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat vineri, la reuniunea Consiliului JAI, că sistemul judiciar din România, în ceea ce priveşte digitalizarea, nu este „cu nimic mai prejos” decât cele din alte state europene.

Reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, organizată vineri la Bruxelles, a fost ultima sub mandatul Preşedinţiei Slovene a Consiliului UE.

Agenda discuţiilor a inclus teme de actualitate în domeniul justiţiei: ”funcţionarea instanţelor şi controlul judiciar al măsurilor de urgenţă adoptate în context pandemic, combaterea discursului de incitare la ură şi a infracţiunilor motivate de ură, obţinerea şi conservarea probelor electronice în materie penală (e-evidence), bilanţul Parchetului European la şase luni de la operaţionalizare”, se precizează într-un comunicat al MJ.

În privinţa digitalizării sistemului judiciar din România, ministrul român, Cătălin Predoiu, a menţionat că „nu este cu nimic mai prejos decât alte sisteme din ţările europene, judecătorii, procurorii şi grefierii români utilizează pe scară largă comunicările electronice, sistemul electronic de repartizare a dosarelor, audierile online, dosarul electronic”.

„Acest proces va continua. Digitalizarea va uşura sarcina justiţiei şi a celor care apelează la ea. Însă digitalizarea justiţiei trebuie să meargă în pas cu nivelul general de digitalizare a societăţii, pentru a se asigura liberul acces la Justiţie şi a nu se transforma într-un obstacol, precum şi să asigure protecţia datelor cu caracter personal”, a adăugat oficialul român.

Cu privire la e-evidence, ministrul Justiţiei a declarat că „este importantă identificarea unei soluţii de compromis care să pună capăt unui ciclu de peste 3 ani de negocieri„.

ADVERTISING

Pandemia, o provocare serioasă

În contextul discuţiilor despre funcţionarea justiţiei în perioada adoptării măsurilor de urgenţă, ministrul Predoiu a arătat că "pandemia a adus cu sine o provocare serioasă pe tărâmul dreptului, legiferării şi justiţiei, concilierea dreptului la sănătate şi la viaţă, cu celelalte drepturi şi libertăţi, cum ar fi dreptul la liberă circulaţie, adunări publice, religioase, în special în fazele de lockdown".

"Legiuitorii şi judecătorii au fost chemaţi să stabilească o justă balanţă între acestea şi este important ca acest echilibru să prezerve pe termen lung libertăţile cetăţeneşti, pentru că aşa cum virusul ameninţă sănătatea şi viaţa indivizilor, tot astfel şi libertăţile sunt indisolubil parte a condiţiei umane", a mai spus ministrul Justiţiei.

ADVERTISING

În marja consiliului, ministrul român a avut discuţii bilaterale cu omologii din Franţa, Olanda, Italia şi Germania.

În toate întâlnirile bilaterale, Cătălin Predoiu a subliniat importanţa eliminării dublei monitorizări (MCV şi Rule of Law) imediat după ce România va realiza obiectivele din cadrul MCV, astfel încât ţara noastră să rămână, ca toate celelalte state membre ale UE, sub o singură monitorizare, Rule of Law Mechanism, se mai arată în comunicatul citat.

????????̆????????̆???????????? ????????????????????????????, ???????? ???????????????????????????????????? ???????????????????????????????????????????? ????????????????????????̦???????? ????̦???? ???????????????????????????? ????????????????????????????, ???????? ????????????????????????????????????Agenda discuțiilor de astăzi a...

Publicată de Ministerul Justiției pe Vineri, 10 decembrie 2021

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇