Porţile fortificate ale Mănăstirii Bradu, vechi de 240 de ani, expuse la muzeu (VIDEO) Tudor Vladimirescu a vrut să le spargă

Porţile fortificate ale Mănăstirii Bradu, vechi de 240 de ani, expuse la muzeu (VIDEO) Tudor Vladimirescu a vrut să le spargă

O expoziţie muzeală permanentă, care prezintă publicului porţile restaurate ale Mănăstirii fortificate Bradu, cu o vechime de peste 240 de ani, a fost deschisă la Muzeul Judeţean Buzău, sâmbătă, de Ziua Culturii Naţionale.

Porţile sunt expuse în cadrul unei butaforii care imită zidul original al Mănăstirii Bradu, lucrare la care specialiştii muzeului judeţean au lucrat mai bine de patru luni. 

Porţile din lemn ale Mănăstirii Fortificate Bradu, cu o vechime de peste 240 de ani, au intrat în patrimoniul Muzeului Judeţean Buzău în anul 1978 şi au beneficiat de o amplă restaurare între anii 2019 şi 2020 realizată de specialiştii Laboratorului de Restaurare din cadrul Muzeului Naţional al Bucovinei din Suceava.  

ADVERTISING

”Lăsând la o parte porţile, ele sunt contextualizate din punct de vedere expoziţional prin realizarea unei butaforii care reprezintă un zid la care a lucrat un coleg de al nostru după fotografii ale zidului original şi a documentat, dacă nu fiecare piatră în parte, cu siguranţă fiecare cărămidă. A fost finalizată cu o oră înaintea vernisajului", a declarat directorul Muzeului Judeţean Buzău, Daniel Costache.

La rândul său, expertul restaurator care a coordonat pe parcursul a doi ani restaurarea obiectelor de patrimoniu a mărturisit că lucrarea a fost o adevărată provocare, atât din punct de vedere al valorii de patrimoniu, cât şi din punct de vedere al gabaritului. 

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”La sosirea porţilor în laborator piesa prezenta tot felul de degradări specifice, fiind expusă în aer liber, fusese atacată de insecte, mucegai şi putregai. Prima dată s-a stabilit o altă tehnologie de restaurare care s-a dovedit a nu fi viabilă (...) A fost schimbată tehnologia de restaurare, concomitent cu aceasta fiind studiată şi tehnologia de realizare, care este una deosebită.

Porţile au fost o provocare, atât ca şi patrimoniu, pentru că bănuim că şi Tudor Vladimirescu a bătut la aceste porţi şi din alt punct de vedere în ceea ce priveşte gabaritul acestora", a spus Cristi Cureleţ expert restaurator în cadrul Laboratorului de Restaurare şi Conservare din cadrul Muzeului Naţional al Bucovinei din Suceava. 

ADVERTISING

Porţile expuse sâmbătă la Muzeul Judeţean Buzău sunt confecţionate din lemn de stejar şi au fost realizate prin diverse tehnici meşteşugăreşti, faţa exterioară a acestora fiind consolidată cu metal fixat în ţinte.  

Din plăcile de lemn ale porţilor au fost recuperate proiectile circulare, despre care se bănuieşte că ar fi urme ale conflictelor desfăşurate în zonă în anul 1821, la care ar fi participat chiar Tudor Vladimirescu. 

Expoziţia „Porţile Mănăstirii Bradu" vernisată, sâmbătă, de Ziua Culturii Naţionale, va completa seria de expoziţii permanente ale Muzeului Judeţean Buzău. 

”În 2018 începem să ne interesăm unde putem să le restaurăm, cui putem încredinţa o asemenea lucrare, fiind vorba de patrimoniul cultural naţional şi ajungem la Laboratorul de Restaurare şi Conservare al Muzeului Naţional al Bucovinei din Suceava, singura instituţie care cu experţi acreditaţi avea un laborator unde intrau aceste porţi.

Instituţia s-a arătat, nu interesată, ci de-a dreptul entuziasmată să lucreze pe aceste porţi şi cu care am bătut palma şi a ieşit ceea ce trebuie, mai ales că multe dintre componentele acestor porţi au fost luate cu mătura de jos la propriu. De asemenea, colegii de la Suceava, în urma procesului de restaurare, ne-au putut oferi mai multe informaţii de cât aveam noi despre aceste obiecte de patrimoniu", a mai spus directorul Muzeului Judeţean Buzău Daniel Costache. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇