Polonia şi Ungaria atacă legarea fondurilor europene de statul de drept, la Curtea de Justiţie a UE

Polonia şi Ungaria atacă legarea fondurilor europene de statul de drept, la Curtea de Justiţie a UE

Polonia şi Ungaria sesizează Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) în legătură cu mecanismul european care condiţionează acordarea fondurilor europene de respectarea regulilor statului de drept.

"Considerăm că acest gen de soluţii nu au o bază în tratate, sunt o ingerinţă în competenţele statelor membre (ale UE - n.r.) şi încalcă legislaţia Uniunii Europene", a transmis guvernul polonez într-un comunicat, precizând că a sesizat CJUE.

Separat, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban a anunţat la rândul său că Budapesta va sesiza joi sau vineri CJUE în legătură cu acest mecanism, relatează AFP şi Reuters.

Polonia şi Ungaria au fost acuzate cu regularitate de Bruxelles de subminarea statului de drept. Ele anunţaseră că vor contesta la CJUE acest mecanism bugetar adoptat în decembrie.

Statele membre au acceptat atunci, la finalul unui summit al UE, ca dispozitivul să nu fie pus în aplicare înainte ca CJUE să se pronunţe asupra validităţii sale, în cazul vreunui recurs în anulare al unei ţări.

Această declaraţie a fost obţinută de Budapesta şi Varşovia de la restul membrilor UE pentru a renunţa la vetoul faţă de planul de relansare şi pentru a se câştiga timp.

Cele două ţări au acceptat compromisul pentru a permite punerea în aplicare a planului de relansare european (750 de miliarde de euro) şi a bugetului pentru 2021-2027 (1.074 de miliarde de euro), care include noul mecanism.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇