Piedone a decis, de la sine putere, să închidă mall-urile și magazinele mai devreme. Prefectul Capitalei spune că nu e legal UPDATE Edilul se apără invocând Codul Administrativ

Piedone a decis, de la sine putere, să închidă mall-urile și magazinele mai devreme. Prefectul Capitalei spune că nu e legal <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span> Edilul se apără invocând Codul Administrativ

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a anunțat miercuri că a decis, de la sine putere, să impună noi măsuri anti-COVID doar în perimetrul pe care îl administrează.

Astfel, el a decis ca în timpul săptămânii mall-urile, hypermarketurile, supermarketurile, terasele, serviceurile și spălătoriile, precum și alte afaceri, să se închidă de la ora 19:00, în timp ce în weekend au voie să țină deschis doar până la 15:00.

Piedone spune că a luat aceste măsuri pentru a preveni carantinarea totală a Bucureștiului și în urma unei întâlniri avute cu premierul Florin Cîțu și a apelului de azi al președintelui Klaus Iohannis.

ADVERTISING

Prefectura cere revocarea deciziei

Prefectura Bucureşti a transmis, însă, că decizia luată de Primăria Sector 5 este nelegală.

”Dispoziţia este nelegală. Nefiind legală nu ar trebui aplicată, fapt pe care îl transmitem domnului primar de la Sectorul 5 acum”, a transmis prefectul Capitalei, Alin Stoica.

Ulterior, Prefectura a anunțat că i-a cerut primarului Sectorului 5 să revoce decizia.

„Instituţia Prefectului - Municipiul Bucureşti informează că astăzi, 24 martie 2021, prefectul municipiului Bucureşti a solicitat primarului Sectorului 5 revocarea de urgenţă a Dispoziţiei nr. 2.269/24.03.2021 privind stabilirea unor măsuri de prevenire şi combatere a îmbolnăvirilor cu virusul SARS - Cov-2 pe raza Sectorului 5 în perioada 25.03.2021 -11.04.2021”, arată comunicatul de presă al Instituţiei Prefectului Bucureşti.

ADVERTISING

UPDATE: În replică, Cristian Popescu Piedone afirmă că dispoziţia a cărei revocare este cerută are la bază prevederile unui articol din OUG privind Codul Administrativ, "care conferă primarului atribuţii privind serviciile publice asigurate cetăţenilor, de interes local".

"Dispoziţia a cărei revocare se solicită are la bază prevederile art. 155 alin (1) lit. d) din OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, care conferă Primarului atribuţii privind serviciile publice asigurate cetăţenilor, de interes local", a precizat sursa citată.

ADVERTISING

Piedone vrea restricții până pe 11 aprilie

”Pentru a proteja sănătatea cetățenilor din Sectorul 5 și nu numai, primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone a dispus ca începând de mâine, 25 martie 2021 și până în 11 aprilie 2021 să se reducă programul agenților economici de pe raza sectorului, după cum urmează:

  • LUNI – VINERI - mall-urile, hypermarketurile, supermarketurile, terasele, service-urile auto, spălătoriile etc. vor fi deschise între orele 07:00 – 19:00
  • SÂMBĂTĂ – DUMINICĂ - mall-urile, hypermarketurile, supermarketurile, terasele, service-urile auto, spălătoriile etc. vor fi deschise între orele 07:00 – 15:00

Programul farmaciilor nu va fi afectat. Acestea vor funcționa după programul normal, iar farmaciile non-stop vor avea în continuare program 24 din 24.

Programul piețelor agroalimentare de pe raza Sectorului 5 se va modifica după cum urmează:

  • LUNI – VINERI – 07.00 – 17.00
  • SÂMBĂTĂ – DUMINICĂ 07.00 – 15.00

Locurile de joacă vor rămâne deschise zilnic până la ora 19:00”, se arată într-un comunicat remis SpotMedia.ro.

dispozitie-piedone
Foto: Dispoziția prin care primarul Cristian Popescu Piedone impune măsurile anti-COVID

Poliția Locală, pusă să facă controale

Piedone precizează că închiderea școlilor nu e în atribuțiile sale. Nu spune însă dacă ar fi dispus măsura sau nu, dar amintește că asigură dezinfectant și măști pentru elevi și profesori.

Primarul anunță și că Poliția Locală va face controale, pentru a se asigura că măsurile dispuse de el se aplică.

„Nu ne dorim carantinarea totală a Capitalei. Este important să încercăm pe cât posibil limitarea răspândirii virusului, fără a afecta prea mult viața de zi cu zi. Fac apel la toți cetățenii Sectorului 5 pentru a da dovadă de spirit civic.

Să respectăm aceste măsuri, pentru că, doar în acest fel, numărul de îmbolnăviri va scădea, iar autoritățile centrale nu vor fi nevoite să impună o carantină totală în ceea ce privește Bucureștiul”, a transmis Piedone.

Citește și articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇