Mii de oameni au protestat în Franţa faţă de măsurile lui Macron privind vaccinarea şi certificatul Covid

Mii de oameni au protestat în Franţa faţă de măsurile lui Macron privind vaccinarea şi certificatul Covid

Mii de persoane au protestat miercuri, de Ziua Naţională, în mai multe oraşe în Franţa, denunţând deciziile preşedintelui Emmanuel Macron privind utilizarea certificatului Covid şi impunerea vaccinării pentru personalul medical.

Mii de oameni au protestat în oraşele Paris, Toulouse, Montpellier, Marseille şi Annecy, informează publicaţiile Le Figaro şi Le Monde.

La proteste au participat inclusiv activişti ai Mişcării "Vestele Galbene", care denunţă de doi ani erodarea nivelului de trai în Franţa şi restricţiile antiepidemice.

ADVERTISING

În Paris s-au înregistrat confruntări sporadice între manifestanţi şi forţele de ordine. Manifestanţii au scandat "Libertate", "Contra dictaturii", "Contra permisului sanitar".

Forţele de ordine au utilizat gaze lacrimogene împotriva demonstranţilor. În următoarele zile, sunt programate proteste în toate regiunile Franţei.

Deciziile preşedintelui Emmanuel Macron privind vaccinarea obligatorie a personalului medical care intră în contact cu persoane vulnerabile şi privind extinderea utilizării certificatelor Covid-19 generează controverse juridice în Franţa.

ADVERTISING

Preşedintele Emmanuel Macron a apărut luni seară la televiziuni şi a transmis că, deşi situaţia epidemică ar fi "sub control", vaccinarea antiCovid trebuie să devină obligatorie pentru angajaţii medicali care intră în contact cu persoane vulnerabile.

Totodată, a spus el, certificatele Covid-19, care atestă vaccinarea, vindecarea sau un test negativ, vor deveni obligatorii pentru participarea la evenimente unde sunt prezente mai mult de 50 de persoane, inclusiv în trenuri şi avioane, dar nu şi în mijloacele de transport în comun urbane.

ADVERTISING

În acest context, 926.000 de persoane s-au înscris imediat pe platforme online pentru a se programa la vaccinare.

Conform datelor oficiale prezentate de Ministerul francez al Solidarităţii şi Sănătăţii, în Franţa, care are populaţia de peste 67 de milioane de locuitori, până acum s-au vaccinat cu prima doză 35,9 milioane de persoane. Ambele doze le-au fost administrate la 27,8 milioane de persoane.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇