Marile parcuri ale Capitalei sunt tot nepăzite. Cum ne afectează, de ce am ajuns aici și când spune administrația că s-ar putea rezolva problema UPDATE

Marile parcuri ale Capitalei sunt tot nepăzite. Cum ne afectează, de ce am ajuns aici și când spune administrația că s-ar putea rezolva problema <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span>
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cele mai mari parcuri din Capitală riscă să rămână, în continuare, nepăzite, din cauză că Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB) nu reușește, de trei sferturi de an, să aleagă o firmă care să se ocupe cu supravegherea lor.

ALPAB are în grijă cele mai multe parcuri mari din oraș, de la Herăstrău și Cișmigiu, până la Tineretului și Floreasca.

Pe lângă îngrijirea spațiului verde, a aleilor și a lacurilor, Administrația trebuie să se ocupe și de paza parcurilor sale, pentru a se asigura că ele nu sunt vandalizate.

Și cum n-are salariați pentru așa ceva, ALPAB trebuie să contracteze societăți de pază.

Până toamna trecută, ALPAB avea contract cu Compania Municipală Pază și Securitate SA, care mobiliza, pentru parcuri, 440 de agenți de pază.

Din păcate, unii dintre respectivii agenți erau oameni cu un nivel relativ scăzut de educație.

Spre exemplu, bucureștenii s-au plâns, în repetate rânduri, că tocmai agenții de pază – obligați să vegheze la menținerea ordinii și a curățenei în parcuri - erau cei care așterneau covoare de coji de semințe pe alei.

Cu toate astea, prezența lor era, în parte, de folos. Printre altele, cu paznicii în parc, oamenii străzii nu intrau decât arareori să răstoarne coșurile și să răscolescă gunoiul.

ADVERTISING

În lipsa agenților de pază, însă, astfel de incidente se pretrec până și în parcurile centrale, din preajma Parlamentului.

Contractul dintre ALPAB și CM Pază și Securitate a expirat pe 18 noiembrie. Și n-a mai fost prelungit.

ANUNȚStimați colegi,Începând cu data de 18 noiembrie 2020 , contractul de prestări servicii de pază ...

Publicată de Compania Municipala Paza si Securitate pe Joi, 19 noiembrie 2020

Administrația Lacuri și Parcuri n-a mai vrut să lucreze cu compania municipală, ci și-a dorit să își aleagă de pe piața liberă o societate de pază și securitate.

În acest sens, pe 5 ianuarie, ALPAB a publicat în Sicap o procedură de selecție. S-au încris mai multe firme, dintre care unele - după cum Spotmedia.ro v-a relatat deja – aveau legături cu foști polițiști, dar și cu lumea interlopă.

În cele din urmă, ALPAB a selectat pentru paza parcurilor o asociere a firmelor SC Akyle Security SRL, SC Blue Corp SRL și SC Tetra Sistem Guard SRL.

Cui aparțin firmele alese de ALPAB să păzească pacurile

Firma Akyle Security SRL are 4 asociați, potrivit portalului cu informații de business listăfirme.ro.

ADVERTISING

Este vorba despre: Robert Constantin Ionescu, Constantin Pitcovici, Marieta Firuța Marcu și Alexandru Vlad Mihai Cristescu.

Potrivit unei investigații realizate de Rise Project, 3 dintre cei 4 au avut de-a face cu importul de materiale sanitare la suprapreț, în timpul pandemiei.

Robert Mihai Ionescu a fost și viceprimar al Capitalei, pe vremea când făcea parte din Partidul Noua Generație (PNG) înființat de Gigi Becali.

Constantin Pitcovici este - potrivit jurnaliștilor de investigație citați - tatăl octogenar al lui Petru Pitcovici. Acesta a fost comisar-șef la Direcția Anticorupție, cercetat în mai multe spețe pentru că ar fi încercat să-i protejeze pe Puiu Popoviciu și pe un alt om de afaceri.

Iar Firuța Marieta Marcu este - susține Rise Project - sora Simonei Ciulavu. Aceasta a fost consilieră la Ministerul Transporturilor și - potrivit codit - a fost arestată în 2006 pentru șantaj și aderare la Clanul Sportivilor (care multă vreme și-a disputat teritorii cu Clanul Cămătarilor).

Rise Project asociază și numele Simonei Ciulavu cu afacerile cu materiale sanitare la suprapreț din timpul pandemiei.

ADVERTISING

Iată și cine deține celelalte firme cu care SC Akyle Security SRL s-a asociat pentru a câștiga licitația organizată de ALPAB.

SC Blue Corp SRL este o societate deținută de Liviu Adrian Oneț și de Irina Gabriela Naghi. Printre cei 3 fondatori ai societății se numără, însă, Gabriel Naghi, fost șef al Serviciului Român de Protecție și Pază (SPP).

Gabriel Naghi a fost și consilier general al Capitalei, până în anul 2016.

Ultima firmă din asocierea câștigătoare, Tetra Sistems Guard SRL, este deținută de Roxana Diana Georgescu și Nicolae Istrate.

În asociere cu Akyles Security și cu X Guard Security Sistems SRL (administrată anterior de Bujor Florescu, chestor și fost șef în structuri ale MAI) Tetra Sistems Guard SRL a câștigat parte dintr-un contract consistent de pază a școlilor la Primăria Sectorului 2).

Cum s-a terminat licitația

Atribuirea contractului către asocierea de firme condusă de Akyle Security SRL a fost contestată de o altă firmă care a participat la licitația lansată de ALPAB și care se numește NEI Divizia de Securitate SRL.

Această firmă este deținută de Mihaela Neicu. Potrivit mențiunilor din Monitorul Oficial, însă, anterior asociații au fost Florentina și Mihai Neicu.

Acesta din urmă a fost consilier al lui Traian Băsescu. Și a fost asociat, alături de soția sa Florentina, și într-o firmă numită Romguard Group SA, care a câștigat, de-a lungul timpului, contracte bănoase cu instituții de stat.

În contestația sa, NEI a susținut că, de fapt, comisia de evaluare a analizat date incomplete și nu s-a asigurat - în conformitate cu prevederile legii - că asocierea căreia vrea să îi încredințeze contractul de pază chiar își poate respecta angajamentele luate.

contestatie-NEI

În plus, NEI a susținut că nu i-au fost puse la dispoziție, în cadrul procedurii, informații pe care avea dreptul să le afle.

NEI a cerut anularea atribuirii contractului de pază către asocierea concurentă și reevaluarea ofertelor.

Printr-o decizie adoptată pe 18 iunie, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a decis că oblige ALPAB să reevealueze ofertele depuse. Practic, parte din licitație urma să se reia.

decizie-CNSC-1316

Potrivit informațiilor postate pe Sicap, între timp, licitația lansată de ALPAB a fost anulată.

licitatie-anulata

UPDATE SpotMedia.ro a solicitat în scris de la ALPAB informații cu privire la motivele anulării licitației.

ALPAB ne-a răspuns că nu avea altă soluție, potrivit legii, decât să anuleze procedura. Și că, ”având în vedere faptul că unul dintre operatorii înscriși la procedura de licitație deschisă s-a adresat Curții de Apel București formulând plângere împotriva Deciziei CNSC, A.L.P.A.B. nu poate angaja servicii de pază și patrulare pentru obiectivele aflate în administrare până la pronunțarea Curții de Apel București”.

Potrivit informațiilor de pe portalul instanțelor, firma care a înaintat acțiunea este NEI Divizia de Securitate SRL. Adică tocmai firma care a formulat contestația.

Primul termen în acest proces este 22 iulie. Cu alte cuvinte, mai multe informații am putea afla abia săptămâna viitoare.

actiunea-NEI-la-Curtea-de-Apel-Bucuresti

Între timp, ALPAB susține că a păzit parcurile cu parte dintre salariații săi și cu ajutorul Poliției Locale a Municipiului București (cu excepția perioadei în care aceștia au fost arondați la Arena Națională, cu ocazia organizării meciurilor pentru Euro 2020).

Am întrebat ALPAB și dacă a constatat că numărul actelor de vandalism a crescut în parcuri, în ultimele 8 luni, de când aceste spații de agrement nu mai sunt păzite de firme de securitate.

ALPAB a transmis că nu întocmește astfel de evidențe. În schimb, Poliția Locală s-ar ocupa de așa ceva.

În consecință. SpotMedia.ro a solicitat informațiile de la Poliția Locală și om reveni cu informații, imediat ce instituția ne va răspunde.

Mai poate ajuta Compania Municipală de Pază, ajunsă aproape în insolvență?

Am întrebat-o pe Sanda Hristudor - consilier general USR PLUS și membru în Adunarea Generală a Asociaților (AGA) Companiei Municipale Pază și Securitate - dacă această societate ar mai putea păzi parcurile, măcar pe termen scurt, până va reuși ALPAB să scoată la capăt o nouă licitație.

Iată ce ne-a răspuns consilierul general.

”CMPSB S.A. ar putea, teoretic, asigura în acest moment paza oricărui obiectiv din subordinea PMB, doar în baza unor contracte de prestări servicii de pază încheiate prin încredințare directă.

Însă datoria și dorința PMB este aceea de dizolvare a companiilor ilegal inființate, una dintre acestea fiind și CMPSB S.A.

Precizez faptul că în acest moment CMPSB S.A. înregistrează pierderi nete de aproape 4 milioane lei și are încasări - din cele câteva contracte încă active (13 la număr), de 4 ori mai mici decât fondul de salarii necesar.

Deci nu are posibilități de dezvoltare și continuare a activității în condițiile actuale”, a precizat Sanda Hristudor.

Potrivit acesteia, ”în urma unui raport al directorului general (al CMPSB SA - - n.red.) din care reiese starea certă de insolvență a companiei - datorată faptului că datoriile către ANAF de 17,5 milioane lei nu mai pot fi plătite din prestație ca urmare a lipsei contractelor viitoare de prestări servicii cu PMB - Consiliul de Administrație al companiei a solicitat Adunării Generale a Acționarilor intrarea în procedura de insolvență a companiei, urmând ca CGMB să se pronunțe în acest sens în cel mai scurt timp”.

Cu alte cuvinte, deși mai are încă salariați, CMPSB va intra, în curând, în colaps.

Așa că nu știm, la acest moment, cine și când va mai asigura paza marilor parcuri din Capitală.

Din păcate, singurii care au de pierdut de pe urma acestei situații sunt bucureștenii de rând, care riscă să nu se mai poate bucura așa cum ar trebui de parcurile pentru întreținerea cărora plătesc.

Iar dacă mobilierul urban sau părți ale parcurilor vor fi vandalizate, reparațiile se vor face tot cu bani publici, pe cheltuiala bucureșteanului.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇