Franţa a reuşit să aducă sub control epidemia de coronavirus, a afirmat, luni seară, preşedintele Emmanuel Macron, pledând pentru continuarea campaniei de vaccinare și anunțând vaccinarea obligatorie pentru anumite categorii.
„Graţie angajamentului excepţional al personalului medical, am reuşit să aducem sub control epidemia şi să trăim din nou (…) În ultimele două săptămâni, am reuşit să ajungem la sub 2.000 de cazuri pe zi. Spitalizările şi decesele sunt la cele mai mici niveluri”, a declarat Emmanuel Macron, într-un discurs televizat, conform cotidianului Le Figaro.
Preşedintele Franţei a pledat pentru continuarea campaniei de vaccinare.
”Avem un atu principal: vaccinul. Ne protejează de varianta Delta şi evită în proporţie de 95% formele grave de îmbolnăvire. Cu cât ne vaccinăm mai mulţi, cu atât lăsăm mai puţin spaţiu răspândirii virusului. Vaccinarea va fi obligatorie pentru toţi cei care intră în contact cu persoane fragile. Din 15 septembrie, vor fi efectuate controale şi vor fi aplicate sancţiuni", a subliniat Macron.
Franța este a doua țară, după Grecia, care a anunțat oficial luni introducerea vaccinării obligatorii pentru anumite grupuri profesionale, iar recent Academiile de medicină şi farmacie din Franța au informat că vaccinarea obligatorie e singura soluție pentru menținerea sănătății populației.
Doza a treia, din septembrie
Președintele Emmanuel Macron a mai anunţat că, în septembrie, vor fi chemate la vaccinare persoanele care au primit primele doze în ianuarie şi februarie.
"Vreau să mă adresez celor care s-au vaccinat primii, în condiţiile în care în curând nivelul anticorpilor va scădea. Începând din toamnă, va fi o campanie pentru administrarea unei doze suplimentare de vaccin, în aceleaşi condiţii ca primele", a precizat preşedintele Franţei, conform cotidianului Le Monde.
De asemenea, Emmanuel Macron a anunţat că, începând din 21 iulie, prezentarea certificatului sanitar care să ateste vaccinarea sau un test negativ va fi obligatorie în locurile culturale şi de divertisment în care sunt prezente peste 50 de persoane. Unii jurişti au criticat această iniţiativă, argumentând că încalcă drepturile civile.