Mai mulţi miniştri din Cabinetul său au în vedere înlăturarea lui Trump de la putere. Ce este amendamentul 25

Mai mulţi miniştri din Cabinetul său au în vedere înlăturarea lui Trump de la putere. Ce este amendamentul 25

Membri ai guvernului american au analizat posibilitatea înlăturării de la putere a lui Donald Trump după lovitura în forţă a partizanilor săi în Congres, au raportat surse locale de presă.

Discuţiile s-au centrat asupra celui de-al 25-lea amendament la Constituţia americană, care îi autorizează pe vicepreşedinte şi o majoritate a Cabinetului să îl declare pe preşedinte „inapt” să îşi exercite funcţiile, potrivit canalelor CNN, CBS şi ABC, care se sprijină pe surse anonime.

Până în prezent, însă, vicepreşedintelui Mike Pence nu i-a fost prezentată nicio propunere oficială, a precizat CBS citat de AFP.

ADVERTISING

Mai mulţi congresmeni şi editorialişti ai unor jurnale influente au pledat deschis pentru această opţiune, chiar dacă mai sunt doar două săptămâni până la sfârşitul mandatului lui Donald Trump.

Toţi membrii democraţi ai Comisiei Juridice din Camera Reprezentanţilor i-au trimis o scrisoare lui Mike Pence pentru a-i solicita să invoce al 25-lea amendament "în interesul democraţiei".

Pentru aceştia, preşedintele în exerciţiu "este bolnav mintal şi incapabil să gestioneze şi să accepte rezultatul alegerilor din 2020".

Influentul cotidian Washington Post a pledat şi el în acest sens într-un editorial sever.

Pentru editorialiştii săi, "preşedintele este responsabil de actul de răzvrătire" survenit la Capitoliu, unde sute de partizani ai lui au pătruns cu forţa, în timp ce congresmenii se aflau la începutul procesului de certificare a victoriei democratului Joe Biden la prezidenţiale.

Donald Trump "a dovedit că reprezintă o gravă ameninţare pentru democraţie, el trebuie îndepărtat", au adăugat ei.

Pe de altă parte, democrata Ilhan Omar a anunţat că pregăteşte documentele pentru un impeachment împotriva preşedintelui în exerciţiu Donald Trump, dar această procedură este mai lungă şi mai puţin susceptibilă să ajungă la final înainte ca Joe Biden să depună jurământul la 20 ianuarie.

ADVERTISING

SpotMedia.ro v-a prezentat în cursul nopţii filmul evenimentelor care au şocat întreaga planetă.

Gloata stârnită de Trump a luat cu asalt Capitoliul, iar o femeie a fost ucisă. Filmul unei zile triste pentru democrație (Foto & Video)

Continuăm să vă ţinem la curent în format LIVE TEXT cu cele mai importante evenimente din SUA

Citeşte mai multe informaţii despre evenimentele incredibile din capitala SUA:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇