Crește numărul ostaticilor români din Gaza. ONU acuză risc de genocid, adăposturile au capacitatea depășită de 4 ori. Iată și fețele celor 32 de copii răpiți (Foto & Video)

Crește numărul ostaticilor români din Gaza. ONU acuză risc de genocid, adăposturile au capacitatea depășită de 4 ori. Iată și fețele celor 32 de copii răpiți (Foto & Video)

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) anunță că au atacat noaptea trecută celulele Hamas în nordul Fâșiei Gaza, ucigând zeci de teroriști.

IDF susține că a dus „bătălii grele” împotriva teroriștilor Hamas, care au tras cu rachete, au declanșat dispozitive explozive și au aruncat grenade asupra armatei.

La rândul său, Hamas a declarat că cel puţin 195 de palestinieni au fost ucişi în atacurile israeliene asupra taberei de refugiaţi de la Jabalia. Vreo 120 sunt încă daţi dispăruţi sub dărâmături şi cel puţin 777 au fost răniţi.

Pe noua lista cu oamenii care vor fi eliberați astăzi din Fâșia Gaza, publicată noaptea trecută, nu apare niciun român. Însă a crescut numărul cetățenilor cu cetățenie româno-israeliană luați ostatici de Hamas.

Egiptul a anunțat că va evacua în zilele următoare vreo 7.000 de cetăţeni străini. Însă mai mult de 20.000 de răniţi se află în continuare în Fâşia Gaza, a anunţat organizaţia Médecins sans frontières (MSF), în pofida primelor evacuări ale pacienţilor palestinieni.

ADVERTISING

Agenția ONU pentru refugiați (UNRWA) transmite că 70 dintre angajații săi au fost uciși și alți 22 au fost răniți, din 7 octombrie și până acum. În plus, adăposturile ONU din Gaza sunt arhipline, acum găzduiesc 690.000 de persoane, de patru ori peste capacitatea maximă.

Iar tabloidul britanic The Sun a publicat pe prima pagină a ediției de joi fețele celor 32 de copii israelieni care au fost răpiți de Hamas.

Iată cele mai importante evenimente de joi, 2 noiembrie, în războiul dintre Israel și Hamas:

  • ONU acuză risc de genocid - Mai mulţi experţi ONU au cerut joi o încetare a focului umanitară în Gaza, afirmând că timpul se scurge pentru palestinienii din această zonă, iar ei se află într-un „risc grav de genocid": „Rămânem convinşi că poporul palestinian este expus unui risc grav de genocid. Cerem o încetare umanitară a focului, pentru a ne asigura că ajutorul ajunge la cei care au cea mai mare nevoie de el", afirmă experţii.
  • Israelul dă vina pe Hamas - Misiunea israeliană de la sediul ONU din Geneva a calificat comentariile drept „deplorabile şi profund îngrijorătoare" şi a acuzat Hamas pentru moartea civililor: „Războiul actual a fost adus asupra Israelului de către teroriştii Hamas care au comis un masacru pe 7 octombrie, măcelărind 1.400 de persoane şi răpind 243 de copii, bărbaţi şi femei".
  • Mesajul lui Netanyahu de pe front - Într-un mesaj publicat pe X (fostul Twitter), însoţit de un videoclip în care este înconjurat de soldaţi, Benjamin Netanyahu relatează despre progresele înregistrate de forţele israeliene în Fâşia Gaza: „Ne aflăm deja la periferia oraşului Gaza. Facem progrese. Nimic nu ne va opri. Vom avansa. Vom avansa şi vom învinge. Ne aflăm la apogeul bătăliei. Am avut succese impresionante şi am trecut de periferia oraşului Gaza. Înaintăm”.
  • 690.000 de persoane, în adăposturile ONU - UNRWA, agenția ONU de ajutorare pentru poporul palestinian, spune că adăposturile ei din Fâșia Gaza adăpostesc aproximativ 690.000 de persoane strămutate în interior, de 4 ori peste capacitatea maximă.
  • Încă un român printre ostatici - Ministerul de Externe anunţă, joi, că încă un cetăţean cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, este ostatic în Fâşia Gaza. Până acum se știa de doi cetăţeni cu cetăţenie română-israeliană care au fost luați ostatici.
  • Bombardament la Kiryat Shmona - O rachetă lansată din Liban a provocat joi după-amiază pagube importante în oraşul Kiryat Shmona din nordul Israelului, iar două persoane au fost rănite. Mişcarea palestiniană Hamas, cu baza în Fâşia Gaza, a revendicat atacul şi a spus că filiala sa din Liban a lansat în total 12 rachete asupra Israelului. Imagini transmise în direct de televiziune din Kiryat Shmona au arătat mai multe maşini şi magazine în flăcări în urma impactului unei rachete.
  • Erou ucis - Un comandant israelian de tanc, considerat erou pentru acțiunile sale din timpul atacului Hamas asupra kibuţului Be’eri, scena unuia dintre cele mai grave masacre din 7 octombrie, a fost ucis în timp ce comanda batalionul său de tancuri în nordul Gazei. Lt-col Salman Habaka, 33 de ani, este cel mai înalt ofițer care a fost ucis în timpul operațiunii la sol a IDF în Fâșia Gaza. Acum sunt oficial 18 soldaţi ucişi de la începutul incursiunilor terestre ale armatei israeliene în Gaza.
  • Bahrain rupe legăturile - Parlamentul inferior al Bahrainului a anunțat că ţara arabă rupe toate legăturile economice cu Israelul.
  • Doi păstori uciși în Liban - Armata libaneză a găsit trupurile a doi păstori, ucişi ieri de tiruri israeliene, ceea ce ridică la 66 numărul morţilor în sudul Libanului de la debutul războiului între Israel şi Hamas. Zona de frontieră din sudul Libanului este scena unor tiruri zilnice între armata israeliană, pe de o parte, şi Hezbollahul libanez şi aliaţii săi, de cealaltă parte. Cei doi păstori, în vârstă de 20, respectiv 22 de ani, fuseseră daţi dispăruţi miercuri, în timp ce erau plecaţi cu turmele în apropierea satului de frontieră Wazzani.
  • Peste 9.000 de morți în Gaza - Cel puțin 9.061 de persoane au fost ucise în urma atacurilor israeliene asupra Gaza din 7 octombrie, anunţă Ministerul Sănătății din Gaza condus de Hamas. Alte 32.000 de persoane au fost rănite. Printre cei uciși se numără 3.760 de copii, precum și 2.326 de femei.
  • 7.000 de străini evacuaţi în Egipt - Ministerul de Externe al Egiptului a declarat că va ajuta la evacuarea a „circa 7.000” de străini și oameni cu dublă cetățenie din Fâșia Gaza. Într-o întâlnire cu diplomați străini, ministrul adjunct de Externe al Egiptului a spus că e vorba de oameni care reprezintă „mai mult de 60” de naționalități.
  • Niciun român pe noua listă de evacuări din Gaza - Pe noua lista cu oamenii care vor fi eliberați astăzi din Fâșia Gaza, publicată noaptea trecută, nu apare niciun român. Lista conține 593 de nume, dintre care 400 sunt ale unor persoane cu cetățenie americană. Ceilalți sunt bulgari, cehi și japonezi.
  • Dronă israeliană distrusă de Hezbollahul libanez - Hezbollah a anunţat că a distrus o dronă israeliană deasupra sudului Libanului, cu o rachetă sol-aer. Informația a fost contestată de armata israeliană care a confirmat lansarea rachetei, dar a declarat că dispozitivul său aerian nu a suferit "nicio pagubă". Este pentru a doua oară în această săptămână când Hezbollah pretinde că a doborât o dronă israeliană cu o rachetă sol-aer, pe fondul ciocnirilor transfrontaliere în creştere.
  • Zeci de angajați UNRWA uciși - Agenția ONU pentru refugiați (UNRWA) a anunțat că 70 dintre angajații săi au fost uciși și alți 22 au fost răniți, din 7 octombrie și până acum. „Acesta este cel mai mare număr de lucrători umanitari ONU uciși într-un conflict într-un timp atât de scurt”, a adăugat UNRWA.
  • Luptele continuă în Gaza - Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) anunță că au atacat noaptea trecută celulele Hamas, în nordul Fâșiei Gaza, ucigând zeci de teroriști. IDF susține că a dus „bătălii grele” împotriva teroriștilor Hamas, care au tras cu rachete, au declanșat dispozitive explozive și au aruncat grenade asupra armatei.
  • Copii ostatici - Tabloidul britanic The Sun a publicat pe prima pagină a ediției de joi fețele celor 32 de copii israelieni care au fost răpiți de Hamas, în atacul de pe 7 octombrie. Părinții disperați au cerut aseară grupării teroriste să-i elibereze. Copiii sunt ținuți ostatici în subteran, precizează The Sun. Jurnaliștii spun că, „de aceea, Israelul trebuie să lupte împotriva răului Hamas”.
  • 195 de palestinieni ucişi la Jabalia - Cel puţin 195 de palestinieni au fost ucişi în atacurile israeliene asupra taberei de refugiaţi de la Jabalia, a declarat biroul de presă al guvernului Hamas. Aproximativ 120 sunt încă daţi dispăruţi sub dărâmături şi cel puţin 777 au fost răniţi. Israelul susţine că a vizat şi a ucis lideri Hamas din această tabără.
  • Peste 20.000 de răniţi în Gaza - Mai mult de 20.000 de răniţi se află în continuare în Fâşia Gaza, a anunţat organizaţia Médecins sans frontières (MSF), în pofida primelor evacuări, miercuri, către Egipt, a pacienţilor. "Mai mult de 20.000 de răniţi rămân în Gaza, cu acces limitat la asistenţă medicală din cauza asediului şi a bombardamentelor constante ale armatei israeliene", a precizat organizaţia umanitară.
  • Biden face apel la o pauză - Joe Biden, interpelat miercuri în cadrul unei reuniuni politice privind conflictul dintre Israel şi Hamas, s-a declarat în favoarea unei "pauze", pentru a permite "prizonierilor" să părăsească enclava. "Cred că avem nevoie de o pauză. O pauză înseamnă să dăm timp pentru a scoate prizonierii afară", a declarat Biden. Întrebată în legătură cu aceste remarci, Casa Albă a precizat ulterior că, prin "prizonieri", preşedintele se referea la ostaticii deţinuţi de Hamas.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇