Israelul, acuzat de crimă de război, cu o armă incendiară interzisă. Hamas spune că va elibera ostatici străini

Israelul, acuzat de crimă de război, cu o armă incendiară interzisă. Hamas spune că va elibera ostatici străini

Forțele Israelului continuă să bombardeze pozițiile Hamas în Gaza și Hezbollah în Liban, în timp ce tot mai multe voci acuză loviturile ce afectează spitale în care sunt tratați sau se adăpostesc mii și mii de civili.

Organizaţia Amnesty International acuză Israelul că a folosit proiectile cu fosfor alb (o armă incendiară interzisă) în bombardamentele pe care le-a efectuat în sudul Libanului, iar unul dintre aceste atacuri, cel împotriva oraşului Dhayra, trebuie investigat drept „crimă de război”.

De cealaltă parte, un atac cu rachete lansat din Yemen se pare că a vizat stațiunea Eilat, unde au migrat în aproape o lună de război peste 60.000 de israelieni forțați să se relocheze. Rachetele au fost doborâte deasupra Mării Roșii și civilii nu sunt în pericol, a anunțat IDF.

Iar liderii Hamas se laudă că nu doar că au ajutat Rusia, dar oficialii de la Moscova le-au spus că strategia lor de la atacul din 7 octombrie asupra Israelului va fi studiată în academiile militare. Totodată, Hamas susține că a inspirat și China să adopte o abordare similară în Taiwan.

În acest timp, tot mai mulți executivi din industria IT cer demisia lui Benjamin Netanyahu, criticându-l că nu-și asumă responsabilitatea, ci doar caută să paseze vina: „Ca CEO, responsabilitatea e mereu a mea, nu pot să dau vina pe managerii de sub mine. Premierul este CEO și dezastrul s-a întâmplat sub supravegherea sa”.

Și economiștii îl somează să redeschidă bugetul pe 2024, pentru că nu include costurile războiului și deja economia Israelului e zdruncinată și cea globală afectată.

Și ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a reușit să-și atragă criticile propriului popor după ce și-a pus în piept o Stea a lui David galbenă, pentru a protesta că ONU nu condamnă atrocitățile comise de Hamas. El a primit o lecție de istorie de la directorul Muzeului Holocaustului de la Yad Vashem: „Dezonorează atât victimele Holocaustului, cât și Israelul. Steaua galbenă simbolizează neajutorarea poporului evreu, simbolizează a fi la mila altora. Astăzi avem o țară independentă, o armată puternică. Suntem stăpânii propriilor destine. Ne afișăm cu steagul alb-albastru, nu cu steaua galbenă”.

ADVERTISING

Iată cele mai importante evenimente de marți, 31 octombrie, în războiul dintre Israel și Hamas:

  • Egiptul va deschide miercuri punctul de trecere Rafah pentru a permite palestinienilor răniţi să fie trataţi în spitalele egiptene, pentru prima dată de la izbucnirea războiului dintre Israel şi Hamas, potrivit unor relatări ale presei internaţionale, care citează surse palestiniene şi egiptene.
  • Tabără de refugiați bombardată - O explozie uriaşă s-a produs în tabăra de refugiaţi Jabalia din nordul Fâşiei Gaza şi ar fi provocat zeci de morţi. Oficialii Hamas au dat vina pe un atac israelian. Ulterior, armata israeliană a confirmat că a bombardat tabăra, afirmând că a ucis un comandant Hamas, despre care a spus că ar fi unul dintre responsabilii pentru atacul lansat de mișcarea palestiniană împotriva Israelului la 7 octombrie. „Eliminarea sa a făcut parte dintr-o operațiune pe scară largă împotriva teroriștilor și a infrastructurilor teroriste aparținând Batalionului Central din Jabaliya, care preluase controlul asupra clădirilor civile din Fâșia Gaza”, a precizat armata.
  • Ostatici străini eliberați - Purtătorul de cuvânt al ramurii militare a Hamas a afirmat că mişcarea palestiniană va elibera "în următoarele zile" ostatici străini, dintre cei pe care aceasta îi ţine în Gaza de la declanşarea atacului său din 7 octombrie asupra teritoriului palestinian. "Am informat intermediarii că vom elibera un anumit număr de cetăţeni străini în următoarele zile", a declarat Abu Obeida, purtătorul de cuvânt al ramurii armate a mişcării palestiniene, într-o înregistrare video difuzată de media ale Hamas.
  • Alți doi români ostatici - Ministerul de Externe anunţă, marţi seară, că, după verificări, s-a stabilit că alţi doi cetăţeni cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, cu domiciliul în Statul Israel, sunt ostatici în Fâşia Gaza. Detalii AICI.
  • Israelul ameninţă Yemenul cu represalii - Guvernul israelian a ameninţat cu represalii gruparea şiită houthi din Yemen, în urma atacurilor cu drone şi rachete efectuate şi revendicate de aceasta asupra sudului Israelului. Într-o declaraţie acordată presei, consilierul pentru securitate naţională al premierului israelian Benjamin Netanyahu, Tzachi Hanegbi, a spus că va exista un răspuns din partea Israelului dacă respectiva grupare susţinută de Iran continuă atacurile, care au fost până în prezent respinse de antiaeriana israeliană.
  • Israelul a folosit o armă incendiară interzisă - Organizaţia Amnesty International a denunţat, marţi, că Israelul a folosit proiectile cu fosfor alb (o armă incendiară) în bombardamentele pe care le-a efectuat în sudul Libanului, în ultimele săptămâni, iar unul dintre aceste atacuri, cel împotriva oraşului Dhayra, trebuie investigat drept "crimă de război", întrucât este vorba despre "folosirea nediscriminatorie" a unei arme interzise asupra obiectivelor civile. Experţii Amnesty International au analizat imagini video şi fotografii ale atacului, au intervievat martori şi membri ai personalului sanitar care au acordat primul ajutor răniţilor şi au constatat folosirea acestui tip de muniţii într-un bombardament din 16 octombrie împotriva populaţiei libaneze.
  • Atacuri asupra Hamas și Hezbollah - Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au anunțat că au lovit mai multe poziții ale Hezbollah în Liban, după ce o rachetă a fost trasă asupra nordului Israelului. IDF spune că în ultimele 24 de ore a atacat 300 de poziții ale Hamas, ucigând numeroși lideri și membri ai grupării.
  • Ajutoare în Gaza - Alte 39 de camioane cu ajutoare umanitare au intrat în Gaza, totalul de până acum fiind de 171 de camioane în 10 zile.
  • Rachete doborâte deasupra Mării Roșii - Alarmele anti-aeriene au sunat în Eilat, stațiune de la Marea Roșie unde s-au refugiat zeci de mii de israelieni. În ultimele săptămâni, rebelii din Yemen susținuți de Iran au încercat să lanseze drone și rachete asupra Israelului. Rachetele au fost doborâte de SUA și Arabia Saudită, în timp ce dronele s-au prăbușit în orașe din Peninsula Sinai. În cazul de azi, se pare că mai multe proiectile au fost interceptate deasupra Mării Roșii, înainte să ajungă în Eilat, iar armata a anunțat că nu există niciun risc pentru civili. O grupare militantă din Yemen a revendicat atacul cu un număr mare de rachete balistice și drone. E al treilea atac care vizează Israelul şi „vor urma și altele".
  • Numărul ostaticilor - Purtătorul de cuvânt al IDF a adus câteva clarificări cu privire la numărul ostaticilor. Armata israeliană a primit notificări de la familii cu privire la 245 de persoane, dar a insistat că cifra nu este finală și nici nu include cei 4 ostatici eliberați până acum.
  • Zeci de jurnaliști uciși - Comitetul pentru Protejarea Jurnaliștilor a anunțat că 31 de jurnaliști au murit în mai puțin de o lună de război - 26 în Gaza, 4 în Israel și unul în Liban. Alți 9 jurnaliști sunt fie dați dispăruți, fie se știe că sunt prizonieri: „CPJ investighează și alte informații neconfirmate despre jurnaliști uciși, dispăruți, deținuți, răniți sau amenințați, precum și despre distrugeri aduse mai multor redacții sau locuințe de jurnaliști”.
  • Bază americană atacată în Irak - Un grup afiliat Hezbollah care operează în Irak și Siria susține că a atacat baza americană Ai al-Assad din vestul Irakului. Din 17 octombrie până pe 30 octombrie, forțele americane și de coaliție au fost atacate de 14 ori în Irak și de 9 ori în Siria. Majoritatea atacurilor au fost respinse.
  • Bombardamente lângă un spital cu 12.000 de civili - Societatea de Cruce Roşie Palestiniană a anunțat că marţi dimineaţa devreme Spitalul Al-Quds s-a cutremurat în urma unor „lovituri grele de artilerie şi aeriene" asupra cartierului Tal Al Hawa din împrejurimile oraşului Gaza. Aproximativ 12.000 de civili strămutaţi în interiorul ţării se adăpostesc în spital.
  • Turcia condamnă Israelul - Ministerul de Externe turc a condamnat „în cei mai fermi termeni" ceea ce a spus că este un „atac israelian" asupra Spitalului de Prietenie turco-palestinian, singurul pentru bolnavii de cancer din Gaza: „Nu poate exista nicio justificare pentru un astfel de atac asupra singurului spital de cancer din Gaza, în timp ce toate informaţiile necesare, inclusiv coordonatele instituţiei în cauză, au fost împărtăşite în prealabil autorităţilor israeliene. Asediul şi aceste atacuri inumane, care urmăresc să priveze poporul palestinian din Gaza de cele mai fundamentale drepturi ale sale, încalcă în mod clar dreptul internaţional".
  • Atacul Hamas, studiat în Rusia - Khaled Mashal, unul dintre liderii Hamas, care a fost la Moscova săptămâna trecută, a dezvăluit într-un interviu pentru o televiziune egipteană că oficialii ruși i-au spus că vor preda atacul grupării asupra Israelului din 7 octombrie în academiile militare: „Ca să știți, Rusia a beneficiat de pe urma acțiunilor noastre, am distras atenția americanilor de la ei și Ucraina. Rușii ne-au spus că vor studia atacul nostru din 7 octombrie în academiile lor militare. China ia în considerare o abordare similară în Taiwan. Arabii au dat clasă întregii lumi”.
  • Mesaj pentru arabii din Israel - Ministrul Benny Gantz a făcut un apel către cetățenii arabi din Israel, insistând că atacurile armatei sunt împotriva grupării teroriste Hamas și nu a lumii arabe: „Întotdeauna, dar cu atât mai mult în aceste vremuri, e important să amintim că cetățenii arabi sunt parte integrată a societății israeliene. Cetățenii israelieni arabi suferă ca și noi toți după masacrarea copiilor nevinovați, a femeilor și a bătrânilor. Parteneriatul destinului există. Astăzi, este important pentru mine să le spun cetățenilor arabi din Israel asta. Suntem în război pentru patrie și voi sunteți o parte inseparabilă din locuitorii ei. Doar împreună, toate părțile din societatea israeliană, vom putea câștiga”.
  • Casa unui lider Hamas, demolată - IDF a demolat o casă care aparținea liderului Hamas Saleh al-Arouri, în orașul ‘Arura, lângă Ramallah. al-Arouri e acum în Liban și e considerat liderul de facto al Hamas în Cisiordania.
  • Liderii din IT cer demiterea lui Netanyahu - CEO-ul companiei IT WalkMe se alătură fondatorului MobilEye Amnon Shashua și cer demiterea premierului Benjamin Netanyahu: „Netanyahu trebuie să plece cât mai repede, în ciuda regulii că nu schimbi liderii în timpul războiului. Nu e capabil să conducă și trebuie să plece”, a spus Dan Adika. „Ca CEO, responsabilitatea e mereu a mea, nu pot să dau vina pe managerii de sub mine. Premierul este CEO și dezastrul s-a întâmplat sub supravegherea sa. Premierul nostru este deconectat de la realitatea din teren și doar caută pe cine să dea vina”, a spus și Tom Livne, directorul Verbit.
  • Steaua galbenă nu e recuzită - Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a fost criticat de directorul Muzeului Holocaustului de la Yad Vashem, Dani Dayan, pentru că a purtat în timpul sesiunii Consiliului de Securitate de luni o stea a lui David galbenă în piept: „Dezonorează atât victimele Holocaustului, cât și Israelul. Steaua galbenă simbolizează neajutorarea poporului evreu, simbolizează a fi la mila altora. Astăzi avem o țară independentă, o armată puternică. Suntem stăpânii propriilor destine. Ne afișăm cu steagul alb-albastru, nu cu steaua galbenă”. Erdan spusese Consiliului de Securitate că el și colegii săi vor purta în piept o stea galbenă cu mesajul „Să nu se mai repete vreodată”, până când ONU va condamna atrocitățile comise de Hamas.
  • SUA nu susțin încetarea focului - Statele Unite nu susţin apelurile actuale pentru încetarea focului în conflictul dintre Israel şi Hamas, a anunţat Casa Albă, adăugând că ar trebui luate în considerare, în schimb, „pauzele" pentru a face posibil ca ajutorul umanitar să ajungă în Gaza: „Nu credem că o încetare a focului este răspunsul potrivit în acest moment. Nu susţinem o încetare a focului în acest moment", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby.
  • Ameninţare electorală pentru Biden - Americanii musulmani şi unii activişti ai Partidului Democrat spun că vor depune eforturi pentru a mobiliza milioane de alegători musulmani să nu facă donaţii şi să nu voteze pentru realegerea preşedintelui Joe Biden în 2024, dacă acesta nu ia măsuri imediate pentru a asigura o încetare a focului în Gaza.
  • Natalie a ajuns la Chicago - Adolescenta Natalie Raanan, care a fost eliberată vineri din captivitate de către Hamas împreună cu mama sa, este „acasă, în Chicago", a declarat Yinam Cohen, consulul general al Israelului. CNN a relatat anterior că soţii Raanan sunt din zona Chicago şi îşi vizitaseră rudele din Nahal Oz, o comunitate agricolă din sudul Israelului, când au fost luaţi ostatici în timpul atacului Hamas din 7 octombrie. Locul unde se află mama lui Natalie, Judith Tai Raanan, nu este clar în acest moment.
  • Soldații salvați, cheia pentru recuperarea ostaticilor - Armata israeliană îşi va continua eforturile de eliberare a celor 238 de ostatici deţinuţi de Hamas şi de alte grupări teroriste din Fâşia Gaza, după ce, într-o operaţiune desfăşurată peste noapte, a reuşit să o salveze pe Ori Megidish, membră a forţelor de apărare israeliene (IDF), care a oferit informaţii utile despre captivitatea ei, a declarat purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari. Megidish a reuşit să îşi amintească tot ce a văzut în Fâşia Gaza, ceea ce, potrivit lui, poate fi folosit în operaţiuni viitoare: „Aş dori să transmit un mesaj ostaticilor şi familiilor lor: Noi - IDF şi Shin Bet (serviciul de securitate internă - n.red.) - suntem cu toţii obligaţi, avem obligaţia morală de a-i readuce acasă pe toţi ostaticii".
  • Avertismentul economiștilor israelieni - Forumul Economiştilor Israelieni, format din sute de economiști influenți, îi cere lui Benjamin Netanyahu şi ministrului de Finanţe, Bezalel Smotrich, „să se trezească şi să înceapă să răspundă provocărilor grele cu care se confruntă economia israeliană”, în timp ce războiul cu Hamas se apropie de a patra săptămână. Economiştii doresc ca Israelul să facă o mişcare fără precedent, de redeschidere a bugetului pe 2024, care a fost adoptat în mai, după o luptă politică acerbă. Părţi mari din economia ţării au fost închise din cauza luptei, a penuriei de forţă de muncă şi a relocării populaţiei. Apoi este costul războiului în sine, inclusiv cei 360.000 de rezervişti care au fost chemaţi la serviciu, ceea ce reprezintă mai mult de 10% din forţa de muncă a Israelului.
  • Războiul aruncă în aer economia globală - Cresc și riscurile pentru economia globală, a declarat economistul Mohamed el-Erian, consilier economic şef la Allianz: „Cu cât acest conflict durează mai mult, cu atât este mai probabil să escaladeze. Cu cât riscul de escaladare este mai mare, cu atât este mai mare riscul de contagiune în restul lumii, din punct de vedere economic şi financiar. Acest conflict, într-un fel, amplifică toate provocările care existau şi care erau deja semnificative”, a spus el, referindu-se inclusiv la stagnarea creşterii economiei mondiale, la inflaţia încăpăţânat de mare şi fragmentarea mai largă a pieţelor.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇