Rusia dă vina pe Ucraina pentru mulțimea furioasă care a luat cu asalt avioanele cu evrei. Acuzațiile lui Putin și replica SUA

Rusia dă vina pe Ucraina pentru mulțimea furioasă care a luat cu asalt avioanele cu evrei. Acuzațiile lui Putin și replica SUA

Rusia a dat vina pe Ucraina pentru revolta antisemită din regiunea Daghestan, în mare parte musulmană, unde duminică o mulțime furioasă a luat cu asalt aeroportul din Mahacikala în căutarea pasagerilor evrei care soseau din Israel.

Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al MAE rus, a declarat, luni, că revolta a fost rezultatul unei „provocări” orchestrate din afara Rusiei, Ucraina jucând un „rol direct și cheie”.

În plus, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a susținut că tulburările au fost „rezultatul intervenției externe, inclusiv influența serviciilor externe”, scrie The Guardian.

ADVERTISING

Nici Zaharova şi nici Peskov nu au furnizat dovezi care să susțină afirmațiile lor de interferență externă.

Acuzaţiile lui Putin şi replica SUA

Ulterior, Vladimir Putin a organizat luni seară o întâlnire cu înalții săi oficiali pentru a discuta „încercările occidentale de a folosi evenimentele din Orientul Mijlociu pentru a diviza societatea rusă”.

Şi după întâlnire a ieşit cu propriile concluzii.

„Evenimentele de aseară din Mahacikala au fost instigate prin intermediul rețelelor de socializare, nu în ultimul rând din Ucraina, de mâna agenților serviciilor speciale occidentale”, a spus Putin, într-un discurs televizat.

ADVERTISING

„Cine organizează haosul mortal și cine beneficiază de el astăzi, în opinia mea, a devenit deja evident... Elitele conducătoare actuale ale SUA și sateliții lor sunt principalii beneficiari ai instabilității mondiale”, a adăugat Putin.

A venit rapid şi replica de peste ocean. „Am văzut comentariile care acuză Ucraina. Este absurd”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Imagini postate duminică pe rețelele de socializare arată sute de tineri, unii purtând steaguri palestiniene sau pancarte care acuzau Israelul, năvălind pe aeroportul din Mahacikala și urcându-se în avioane, încercând să spargă ferestrele.

ADVERTISING

Un pasager israelian a relatat că o mulțime furioasă l-a interogat, după ce a aterizat pe aeroport. „Au intrat în autobuzul nostru și ne-au întrebat pe fiecare dintre noi dacă suntem musulmani sau evrei… Le-am răspuns că sunt musulman… Din fericire, ei m-au crezut. Dacă mi-ar fi făcut un interogatoriu serios, și-ar fi dat seama că sunt israelian”, a povestit pasagerul pentru site-ul de știri Meduza.

Ministerul de Interne al Rusiei a anunţat luni că 80 de persoane au fost arestate după revoltă.

Telegram e de vină?

Oficialii ruși și mass-media afiliată statului au criticat canalele Telegram – în special unul numit Utro Dagestan, care are peste 65.000 de abonați – pentru rolul lor în organizarea revoltelor de duminică.

Practic, au încercat să inducă ideea că revoltele au fost inspirate de „dușmani” străini și nu au fost o expresie a antisemitismului autohton în Daghestan.

Russia Today a publicat luni un raport despre Utro Dagestan, susținând că administratorul anonim al canalului, despre care spunea că a fost reținut în Mahacikala, ar avea legături cu Ilya Ponomarev, un fost oficial de opoziţie care acum locuieşte la Kiev. Ponomarev a declarat că nu mai are controlul asupra canalului de mai bine de un an. Luni seara, Telegram a decis să interzică Utro Dagestan pentru „incitare la violență”.

Amintim că în Rusia sunt deja blocate rețele sociale populare, inclusiv Facebook și Instagram, dar până acum Moscova nu a luat măsuri împotriva Telegram, care rămâne o aplicație de mesagerie populară și are canale care permit companiilor, personalităților populare și mișcărilor de protest să transmită mesaje către public.

Oleg Matveicev, șef adjunct al unei comisii parlamentare pentru politica informațională și IT, a respins rapoartele privind interzicerea Telegram, dar a spus că este posibil ca forțele de ordine să vizeze în mod special canalele care promovează revoltele.

Mai multe demonstrații în sprijinul palestinienilor și împotriva poporului evreu au avut loc în orașele din Caucaz în ultimele zile, în ciuda legilor stricte care limitează protestele publice.

Atacul Hamas dezvăluie deteriorarea legăturilor dintre Rusia și Israel. Demonstrațiile anti-evreiești vin în contextul în care Putin a luat o poziție pro-palestiniană în războiul din Gaza, o poziție care aliniază Kremlinul cu aliatul său Iran, în ceea ce analiștii au descris ca fiind o diviziune globală în creștere între Est și Vest.

Săptămâna trecută, o delegație de rang înalt a Hamas a călătorit la Moscova, pentru a se întâlni cu oficiali ruși, în prima vizită internațională de acest rang, de când a lansat un raid în sudul Israelului, pe 7 octombrie. Israelul a criticat vizita, spunând că invitarea Hamas „trimite un mesaj de legitimare a terorismului”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇