O cursă venită din Israel a fost atacată pe un aeroport din Daghestan. UPDATE Zeci de arestări după ce Netanyahu a cerut Rusiei să protejeze evreii (Video)

O cursă venită din Israel a fost atacată pe un aeroport din Daghestan. <span style="color:#990000;">UPDATE</span> Zeci de arestări după ce Netanyahu a cerut Rusiei să protejeze evreii (Video)

Zeci de oameni au luat cu asalt duminică seară pistele de aterizare şi terminalul aeroportului din Mahacikala, capitala republicii ruse majoritar musulmane a Daghestanului, după ce s-a anunţat că un avion care vine din Israel urmează să aterizeze.

Potrivit media Izvestia şi RT, aceştia au apărut pe acoperişul aeroportului şi pe piste. Înregistrări video postate pe Telegram arată zeci de bărbaţi doborând bariere, încercând să controleze maşinile care ies din aeroport sau forţând porţile din terminal. Într-una dintre înregistrări poate fi văzut un bărbat pe una dintre aripile unui avion al companiei ruse Red Wings, relatează AFP şi Reuters.

Potrivit site-ului specializat Flightradar, un zbor de la Tel Aviv al acestei companii a aterizat la ora 19:00 locală (16:00 GMT) la Mahacikala. Potrivit Sota, media independentă, este vorba despre un zbor de tranzit care urma să decoleze către Moscova la ora locală 21:00.

ADVERTISING

Înainte de a pătrunde în terminal, mai mulţi manifestanţi au încercat şi să verifice paşapoartele persoanele care ieşeau din aeroport în încercarea de a-i găsi pe cetăţenii israelieni.

Unul dintre ei ţinea o pancartă pe care se putea citi "Ucigaşii de copii nu-şi au locul în Daghestan", în timp ce alţii strigau "Allah Akbar".

"Ceea ce se întâmplă în prezent la Mahacikala este rău. Foarte foarte rău", a comentat la rândul său pe X şefa canalului pro-Kremlin RT, Margarita Simonian.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Agenţia aviaţiei ruse a anunţat ulterior că aeroportul din Mahacikala a fost închis temporar duminică, după intruziunea unei mulţimi ostile Israelului şi forţe de ordine au fost deplasate la faţa locului.

"În urma intruziunii unor necunoscuţi în zona de trafic a aeroportului din Mahacikala, s-a decis să închidem temporar aeroportul pentru sosiri şi plecări", a precizat Rossaviaţia.

UPDATE 1: Potrivit Reuters, autoritatea aviatică rusă Rosaviatsia a transmis că toţi "cetăţenii neautorizaţi" au fost îndepărtaţi de pe aeroportul din Mahacikala, începând cu ora 22:20, ora Moscovei. Potrivit AFP, aeroportul va rămâne închis până pe 6 noiembrie.

ADVERTISING

Israelul cere Rusiei să-i protejeze cetățenii

Guvernul israelian a reacționat și a cerut Rusiei "să-i protejeze pe toţi cetăţenii israelieni şi pe toţi evreii", relatează AFP.

"Israelul aşteaptă de la autorităţile ruse să protejeze toţi cetăţenii israelieni şi toţi evrei şi să acţioneze de manieră decisivă împotriva celor care incită la tensiuni şi la violenţe împotriva evreilor şi a israelienilor", a precizat biroul premierului Benjamin Netanyahu într-un comunicat.

Acesta a subliniat că Israel "vede ca pe un lucru grav tentativele de a ataca cetăţeni israelieni şi evrei în lume".

UPDATE 2: Luni dimineață, Ministerul rus de Interne a anunțat că peste 150 de participanţi activi la tulburări au fost identificaţi, iar 60 dintre ei au fost arestaţi.

”În prezent, aeroportul este întregime sub controlul forţelor de ordine”, anunţă Ministerul.

În ciocnirile cu atacatorii pe aeroportul din Mahacikala, nouă poliţiști au fost răniţi, dintre care doi au fost spitalizaţi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇