Rusia a solicitat Hamas să-i elibereze "imediat" pe străinii răpiți. Israelul a atacat Gaza cu tancuri. 50 de ostatici uciși. Liderii UE, compromis cu "pauze umanitare"

Rusia a solicitat Hamas să-i elibereze "imediat" pe străinii răpiți. Israelul a atacat Gaza cu tancuri. 50 de ostatici uciși. Liderii UE, compromis cu "pauze umanitare"
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Forţele terestre ale Israelului, cu tancuri și alte blindate, au atacat ținte Hamas, într-un raid nocturn de câteva ore, în nordul Fâșiei Gaza.

Deși trupele israeliene au făcut raiduri frecvente în Gaza în ultimele zile, această incursiune e cea mai importantă și a avut ca scop verificarea condițiilor de luptă în zonele de frontieră, pentru „următoarele etape ale războiului”.

În plus, continuă şi atacurile aeriene. Avioanele militare au lovit peste 250 de ținte ale organizației Hamas, în ultimele 24 de ore, susţine IDF.

Unul dintre cei ucişi este adjunctul spionajului Hamas, Shadi Barud, despre care Israelul crede că a pus la cale atacul din 7 octombrie.

Din Gaza vin informaţii tot mai sumbre: Cel puțin 7.028 de palestinieni au fost uciși, inclusiv 2.913 copii, a anunțat joi Ministerul Sănătății controlat de Hamas, care a publicat şi un document de 212 pagini care ar conține numele și numerele de identificare ale celor morţi. Amintim că ieri Joe Biden spunea că nu are încredere în aceste bilanţuri.

În plus, aripa armată a Hamas a declarat că „aproape 50” de ostatici ținuți în Gaza au fost uciși din cauza atacurilor israeliene.

350.000 de palestinieni au decis să rămână în casele lor din nordul Fâşiei Gaza, în ciuda avertismentelor israeliene că se confruntă cu un pericol grav, dacă nu se mută spre sud.

Israelul primeşte tot mai multe avertismente cu privire la consecinţele operaţiunilor sale militare asupra populaţiei civile, iar preşedintele francez Macron trimite portelicopterul în estul Mediteranei, pentru a sprijini spitalele din Gaza.

Liderii UE reuniți la summit-ul de la Bruxelles au ajuns la un compromis, după ore de discuții. UE „reiterează importanța asigurării în orice moment a protecției tuturor civililor, în conformitate cu dreptul internațional umanitar” și „deplânge toate pierderile de vieți civile.” Liderii UE sunt îngrijorați de deteriorarea condițiilor umanitare din Gaza și au cerut "inclusiv coridoare umanitare și pauze pentru nevoile umanitare”.

ADVERTISING

Între timp, Rusia a solicitat Hamas să-i elibereze "imediat" pe străinii răpiţi şi ţinuţi ostatici în Gaza, în cursul discuţiilor purtate la Moscova cu o delegaţie a grupării palestiniene. S-a discutat, de asemenea, despre "evacuarea ruşilor şi a altor cetăţeni străini de pe teritoriul enclavei palestiniene". La finalul discuţiilor, Hamas a lăudat poziţia lui Putin, întrucât, în timp ce şi-a exprimat condoleanţele faţă de Israel, a condamnat uciderea civililor în atacurile asupra teritoriilor palestiniene.

Iată cele mai importante evenimente de joi, 26 octombrie, în războiul dintre Israel și Hamas:

  • Incursiune nocturnă cu tancuri - Forţele terestre ale Israelului, cu tancuri și buldozere blindate, au atacat ținte Hamas, într-un raid nocturn de câteva ore în nordul Fâșiei Gaza. Deși trupele israeliene au făcut raiduri frecvente în Gaza în ultimele zile, această incursiune e mult mai semnificativă ca amploare și a avut ca scop verificarea condițiilor de luptă în zonele de frontieră pentru „următoarele etape ale războiului”. Trupele s-au întors din raid fără victime, după ce au lovit "mai multe celule teroriste, infrastructuri şi puncte de lansare a rachetelor".
  • Cel puțin 7.028 de palestinieni au fost uciși, inclusiv 2.913 copii, în atacurile israeliene asupra Gaza, a anunțat joi Ministerul Sănătății controlat de Hamas, care a publicat şi un document de 212 pagini care ar conține numele și numerele de identificare ale celor morţi. Amintim că ieri Joe Biden spunea că nu are încredere în aceste bilanţuri.
  • 50 de ostatici ucişi - Abu Obeida, purtătorul de cuvânt al aripii militare a Hamas, brigăzile al-Qassam, a declarat că „aproape 50” de ostatici ținuți în Fâșia Gaza au fost uciși din cauza atacurilor israeliene.
  • 74 de camioane, zero combustibil - Semiluna Roșie palestiniană a spus că 12 camioane au trecut graniţa dintre Egipt și Gaza. Ele transportă apă, alimente, medicamente și consumabile medicale, dar nu şi combustibilul care ar fi foarte util spitalelor pentru generatoare. Până acum, au fost primite 74 de camioane de ajutor umanitar.
  • 250 de ținte Hamas lovite şi lideri ucişi - Avioanele militare israeliene au atacat peste 250 de ținte ale organizației teroriste Hamas în Fâșia Gaza, în ultimele 24 de ore, anunță IDF. Avioanele l-ar fi eliminat pe Hassan Al-Abdallah, comandantul Hamas al dispozitivului de lansare de rachete din nordul orașului Khan Yunis, dar şi pe șeful adjunct al direcției de informații a Hamas, Shadi Barud, despre care Israelul crede că a pus la cale atacul din 7 octombrie.
  • Delegaţie Hamas la Moscova - O delegaţie Hamas se află într-o vizită la Moscova, ocazie cu care Rusia a cerut să-i elibereze "imediat" pe străinii răpiţi şi ţinuţi ostatici în Gaza. S-a discutat, de asemenea, despre "evacuarea ruşilor şi a altor cetăţeni străini de pe teritoriul enclavei palestiniene". La finalul discuţiilor, Hamas a lăudat poziţia lui Putin, întrucât, în timp ce şi-a exprimat condoleanţele faţă de Israel, a condamnat uciderea civililor în atacurile asupra teritoriilor palestiniene. Israelul cere Moscovei să ”expulzeze” această delegaţie Hamas.
  • Vine şi Abbas - Agenţia oficială TASS relatează că şi liderul Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, este aşteptat la Moscova pentru a discuta cu Vladimir Putin.
  • Niciun loc nu este sigur în Gaza - Coordonatoarea pentru afaceri umanitare a ONU în teritoriile palestiniene, Lynn Hastings, a avertizat că "niciun loc nu este sigur în Gaza" din cauza bombardamentelor israeliene. "Avertismentele anticipate" lansate de armata israeliană populaţiei pentru a evacua zone pe care intenţionează să le vizeze "nu fac nicio diferenţă", spune ea.
  • Hamas face apel la proteste în masă în Israel, în Cisiordania şi în lumea musulmană, vineri şi duminică, pentru a cere deschiderea punctului de trecere a frontierei Rafah. "Facem apel la poporul nostru din întreaga patrie şi din afara ei, precum şi la toţi membrii naţiunii arabe şi islamice şi la popoarele libere din lume, să intensifice mobilizarea populară în zilele următoare şi să demonstreze activ vineri şi duminică, sub sloganul "Deschideţi punctul de trecere Rafah" şi "Opriţi războiul genocidar din Gaza"", se arată într-o declaraţie a grupării. Mai multe convoaie cu ajutoare au trecut prin punctul de frontieră controlat de Egipt, dar oficialii ONU spun că nu este nici pe departe suficient pentru nevoile din Gaza.
  • Familia unui jurnalist de la Al-Jazeera a fost ucisă - Familia principalului corespondent Al-Jazeera în Gaza a fost ucisă într-un atac israelian. Soţia şi cei doi copii ai jurnalistului Wael al-Dahdhou au fost ucişi în urma unei lovituri asupra taberei de refugiaţi Nuseirat, bombardată neîncetat de Israel.
  • Iranul acuză Israelul de genocid - Iranul a acuzat Israelul de comiterea unui genocid împotriva palestinienilor din Fâşia Gaza. "Atacurile regimului sionist au atins o asemenea intensitate, încât se pare că obiectivul este masacrul poporului palestinian din Gaza. Declaraţiile autorităţilor regimului israelian şi atacurile pe scară largă şi sistematice ale forţelor sioniste în Fâşia Gaza arată că este vorba de o campanie de genocid a poporului palestinian", a declarat ministrul iranian de Externe, Hossein Amir-Abdollahian, într-o scrisoare adresată Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Turk.
  • 350.000 de palestinieni au decis să rămână - Sute de mii de palestinieni au decis să rămână în casele lor din nordul Fâşiei Gaza, în ciuda avertismentelor israeliene că se confruntă cu un pericol grav, dacă nu se mută spre sud. Aceştia spun că evacuarea nu are sens, având în vedere bombardamentele neîncetate din sud, unde Israelul i-a îndemnat în repetate rânduri pe cei peste un milion de locuitori din nord să se refugieze. Dacă fug, se confruntă cu condiţii îngrozitoare în adăposturi supraaglomerate şi cu o penurie persistentă de alimente şi apă în sud. Se estimează că 350.000 de civili au rămas în nord, chiar dacă Israelul se apropie de o ofensivă terestră planificată.
  • Liderii UE cer o "pauză umanitară" în Gaza - Liderii UE reuniți la summit-ul de la Bruxelles au ajuns la un compromis, după ore de discuții. UE „reiterează importanța asigurării în orice moment a protecției tuturor civililor, în conformitate cu dreptul internațional umanitar” și „deplânge toate pierderile de vieți civile.” Liderii UE sunt îngrijorați de deteriorarea condițiilor umanitare din Gaza și au cerut "inclusiv coridoare umanitare și pauze pentru nevoile umanitare”.
  • Macron trimite portelicopterul - Nava amfibie Tonnerre se îndrepta spre estul Mediteranei pentru a sprijini spitalele din Gaza, care se luptă să facă față numărului mare de victime ale atacurilor aeriene israeliene, în condițiile în care combustibilul și proviziile medicale sunt insuficiente. Președintele Emmanuel Macron a declarat că trimite portelicopterul pentru a-i ajuta pe locuitorii din Gaza să aibă acces la medicamente și îngrijire.
  • Israelul primeşte tot mai multe avertismente - Israelul primeşte tot mai multe avertismente cu privire la consecinţele operaţiunilor sale militare asupra populaţiei civile din Gaza. Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că ar fi o "greşeală" să se lanseze o ofensivă terestră "masivă" în Fâşia Gaza, care este deja asediată şi lovită fără încetare de armata israeliană. Şi, deşi preşedintele american Joe Biden nu este în prezent în favoarea unei încetări a focului, aşa cum au cerut Naţiunile Unite şi multe alte ţări, el şi-a avertizat miercuri şi aliatul. Israelul trebuie să facă "tot ce este posibil pentru a cruţa civilii", a declarat el. Numeroase ţări cer o pauză umanitară în bombardamentele desfăşurate de Israel.
  • Lovitură împotriva Libanului - Armata israeliană a anunţat că avioanele sale au lovit în Liban ca represalii pentru lansarea unei rachete sol-aer. "Cu puţin timp în urmă, reţeaua de apărare aeriană a armatei israeliene a interceptat o rachetă sol-aer lansată din Liban spre o dronă a armatei israeliene", a precizat armata într-un comunicat. Ca răspuns, avioanele IDF au lovit locul de lansare.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇