Terorismul va ieși slăbit, nu are simpatizanți aici. De ce SUA nu vor renunța să ajute Israelul Interviu cu Vladimir Tismăneanu

Terorismul va ieși slăbit, nu are simpatizanți aici. De ce SUA nu vor renunța să ajute Israelul <span style="color:#990000;">Interviu</span> cu Vladimir Tismăneanu
Acest articol face parte din proiectul
INTELECTUALI FAȚĂ CU ISTORIA
realizat cu sprijinul
Konrad-Adenauer-Stiftung

Nu mă lasă nicidecum indiferent ce se petrece în Gaza. Orfanii sunt orfani, indiferent de naționalitate, spune politogolul Vladimir Tismăneanu, dar se poartă un război planetar împotriva civilizației democratice.

În interviul acordat spotmedia.ro, Vladimir Tismăneanu afirmă că, în pofida tuturor divergențelor de politică internă, Statele Unite susțin necondiționat dreptul Israelului la existența statală.

Președintele Biden a avut probabil cea mai puternică poziționare pro-Israel. Cum evaluați această poziționare și cum a fost ea receptată în SUA?

Președintele a continuat și a întărit un angajamanet politic, moral și geostrategic. Politic, SUA susțin democrația israeliană și se situează ferm în favoarea unicului stat de drept din întreaga regiune. Moral, Statele Unite susțin necondiționat dreptul Israelului la existența statală. Full stop. Hamas contestă acest drept si urmărește scopuri genocidare. Full stop.

ADVERTISING

Geostrategic: Se poartă un război planetar împotriva civilizației democratice. Împotriva Luminilor si raționalismului. Împotriva drepturilor omului. Nu spun ca nu există încălcări ale statului de drept și în democrațiile avansate, inclusiv SUA și Israel. Dar nu le socot sistemice și incurabile.

Ce șanse sunt ca mesajul dual al președintelui Biden, pro-Ucraina și pro-Israel, să obțină sprijinul Congresului?

Cred ca propunerile de ajutor propuse de Administrația Biden vor întruni sprijinul Congresului. Dincolo de varii rezerve în zona republicană, ajutorul pentru Ucraina și Israel ține de afirmarea valorilor care definesc democrația americană.

Din nou, cu excepția zonelor de tip fringe, existența statală a Ucrainei și a Israelului sunt axiomatice. Putin este disprețuit si detestat. Hamas este disprețuită și detestată.

ADVERTISING

Cât de mult  accentuează acest război Israel - Hamas diviziunile din interiorul societății americane?

Nu observ o reală falie, consensul în favoarea dreptului Israelului la o existență sigură este intact.

Terorismul nu are simpatizanți aici. Sigur, întâlnim grupuri care militează pentru cauza Hamas, prezentată drept solidaritate cu arabii palestinieni, dar în general se menține civilitatea. 

Cum vedeți protestele pro-palestiniene care au loc în orașe occidentale? Asta se întamplă fără să existe și proteste față de Hamas, o grupare teroristă care conduce Gaza? 

Reiau aici ce-am scris pe pagina mea de Facebook. Niciunul din cei care vorbesc în numele ori solidar cu Hamas nu a exprimat nici cel mai mic regret pentru omorul în masă din 7 octombrie. A ucide evrei numai pentru că sunt evrei este văzut de aceștia drept ceva legitim, salutar și nobil. Total fals.

ADVERTISING

Omorul în masă împotriva civililor este abominabil, detestabil, revoltător.

Nu mă lasă nicidecum indiferent ce se petrece în Gaza. Orfanii sunt orfani, indiferent de naționalitate.

Nu am cuvinte pentru a veșteji suficient monstruosul cinism al liderilor Hamas. Instalați în Qatar în hoteluri de cinci stele, își trimit echipele asasine să ucidă cu macabru sânge rece în numele unei “izbăviri” prin sânge. Steaua lui David sângerează. Încerc să mă feresc de generalizări pripite și de pseudo echivalențe. Un om este egal un om. Tot ce pot face este să apelez la rațiune și să nu sucomb disperării.

Nu ne aflăm și în prezența unui relativism moral, în care o grupare teroristă este considerată a reprezenta cauza palestiniană?

Trăim un moment de întunecare a rațiunii. Se revine la pseudo cauzalități diabolice, se lansează acuzații halucinante care duc la isterizări colective. Discursul urii a revenit în trombă. Se fabrică, precum în Rusia țaristă și Germania nazistă, țapii ispășitori.

Sunt convins că există mulți intelectuali arabi, inclusiv palestinieni, care înțeleg mizele acestei defulări galvanizate de stereotipii mentale și ignoranță istorică. În cartea mea Fantasmele salvării am analizat mitologiile vindicative și redemptive. 

Cât de întărit iese Trump din asta, cu mesajele lui radicale? Dar Putin?

Trump are destule probleme în aceste zile, nu cred că îl frământă prea tare politica externă. Putin încearcă să pozeze în campionul Sudului global în timp ce continuă războiul terorist împotriva Ucrainei.

Cred ca din această situație extrem de încordată, terorismul va ieși slăbit și compromis. Nu are ce oferi în afară de morți, lacrimi și sânge.

Cum vă explicați răbufnirile antisemite? În fond, Holocaustul rămane un șoc colosal pentru întreaga umanitate.

Antisemitismul are un trecut multimilenar. Aici vorbim de convergența dintre antisemitismul biologic de sorginte nazistă și antisemitismul fundamentalist al teocrațiilor gen Iran.

Ambele direcții privesc Israelul drept întruchiparea unui proiect satanic. În realitate, demersul genocidar este cel diabolic. Diavolul cotropește mințile și împietrește inimile. Stupefiante mi se par adeziunile stângiste la o cauză ale cărei rădăcini se găsesc în extremismul de dreapta.

-----

Vladimir Tismăneanu este politolog, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Maryland, din 1990.  A studiat sociologia şi şi-a susţinut în 1980 doctoratul în filozofie la Universitatea din Bucureşti cu o teză despre teoria critică a Şcolii de la Frankfurt. A părăsit România în septembrie 1981 şi a locuit un timp la Paris şi la Caracas.

Din septembrie 1982 trăieşte în Statele Unite. Între 1982 şi 1990 a fost cercetător la Foreign Policy Research Institute din Philadelphia. În anii 1985-1990 a predat ştiinţe politice la Universitatea Pennsylvania. În perioada martie-decembrie 2006 a fost preşedintele Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România (CPADCR). În 2007 a primit din partea Universităţii Maryland Distinguished International Service Award, iar Asociaţia Americană de Ştiinţe Politice i-a acordat certificatul pentru merite excepţionale în predarea ştiinţelor politice.

A publicat, printre altele : ”Reinventarea politicului. Europa Răsăriteană de la Stalin la Havel ”(Free Press, 1992 şi 1993; Polirom, 1997 şi 2007); ”Fantasmele salvării. Democraţie, naţionalism şi mit în Europa postcomunistă” (Princeton University Press, 1998 şi 2009; Polirom, 1999); ”Stalinism pentru eternitate. O istorie politică a comunismului românesc ”(University of California Press, 2003; Polirom, 2005; în 2004, Premiul Barbara Jelavich din partea American Association for the Advancement of Slavic Studies, ca lucrare excepţională în domeniul istoriei Europei de Răsărit şi Centrale); ”The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century” (University of California Press, 2012).


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇