Război Israel-Hamas Tot mai multe voci critică Israelul. Se complică negocierile pentru ostatici. Netanyahu își cere scuze

<span style="color:#990000;">Război Israel-Hamas</span> Tot mai multe voci critică Israelul. Se complică negocierile pentru ostatici. Netanyahu își cere scuze

Bombardamentele Israelului au continuat în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce, cu o zi înainte, au avut loc cele mai puternice lupte terestre și atacuri aeriene în Gaza, care au lăsat în urmă scene ca după un cutremur devastator.

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au informat că avioanele de luptă au lovit aproximativ 450 de ținte Hamas în Fâșia Gaza, în ultima zi. Țintele au inclus obiective și infrastructură ale Hamas. Armata și-a extins, de asemenea, operațiunile terestre peste noapte, forțe suplimentare intrând în Fâșia Gaza.

În ce privește intrarea în cea de a doua etapă a războiului, anunțată sâmbătă de premierul Benjamin Netanyahu, guvernul din Qatar a informat că operațiunea terestră a armatei israeliene complică eforturile de eliberare a ostaticilor luați de Hamas, iar președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a spus că acţiunile Israelului au ”depăşit liniile roşii, ceea ce ar putea forţa pe toată lumea să acţioneze”.

Tot mai multe voci internaționale atrag atenția Israelului asupra deciziilor militare pe care le ia. SUA cer Israelului să facă distincție între Hamas și civilii israelieni, Norvegia susține că reacțiile militare sunt disproporționate și au depășit de mult limitele dreptului internațional, ONU critică decizia de a crește intensitatea loviturilor, în locul unei pauze umanitare. De asemenea, președinta Comitetului Internațional al Crucii Roșii a cerut să existe un loc sigur în Gaza pentru civili, apreciind că ceea ce se întâmplă acum cu civilii este un „eșec catastrofal”. Ea a mai spus că „lumea nu trebuie să tolereze” ce se întâmplă în Gaza.

S-a restabilit și conexiunea la Internet în Gaza, după ce de vineri seara, zona a fost practic izolată de restul lumii.

ADVERTISING

Atacat puternic după ce a acuzat serviciile secrete că nu au știut despre atacul Hamas, premierul Benjamin Netanyahu și-a cerut azi scuze pentru acuzațiile aduse, despre care a spus că „nu ar fi trebuit fi făcute”.

Ce s-a întâmplat sâmbătă: Atacuri intense în Gaza, pământul s-a cutremurat. Netanyahu anunță că a început a doua etapă a războiului. Apel urgent către cetățeni (Foto & video)

Iată cele mai importante evenimente de duminică, 29 octombrie, în războiul dintre Israel și Hamas:

  • Incident în Daghestan - O cursă venită din Israel a fost atacată pe un aeroport din Daghestan. Zeci de oameni din capitala republicii ruse makoritar musulmană au luat cu asalt pista și aeroportul pentru a identifica cetățenii israelieni care aterizaseră. Netanyahu a cerut Rusiei să protejeze evreii și cetățenii israelieni. Detalii AICI.
  • Proteste la Madrid - Circa 35.000 de persoane, între care un ministru, au manifestat la Madrid duminică, potrivit autorităţilor spaniole, pentru încetarea focului între Israel şi Hamas în Fâşia Gaza şi în semn de susţinere pentru palestinieni, relatează AFP. Mulţimea agita drapeluri palestiniene şi bannere cu mesaje precum "Libertate pentru Palestina". A fost una dintre cele mai mari adunări pro-palestiniene în Spania de la începutul conflictului de pe 7 octombrie.
  • Șeful CPI, la graniță - Procurorul şef al Curţii Penale Internaţionale (CPI) Karim Khan a vizitat duminică punctul de trecere de la Rafah dintre Fâşia Gaza şi Egipt şi a postat un clip video pe social media în care a afirmat că speră să viziteze atât teritoriul palestinian, cât şi Israelul în timp ce se află în regiune, relatează Reuters. El a mai spus că ajutoarele pentru civili nu trebuie reţinute în niciun fel. "Nu ar trebui să existe niciun impediment asupra ajutoarelor umanitare care merg la copii, femei şi bărbaţi, civili, sunt nevinovaţi", a menţionat Khan.
  • Iranul zice că nu vrea ca războiul să se extindă - Ministrul iranian Hossein Amirabdollahian a declarat, într-o intervenție la CNN, că Iranul nu vrea ca războiul "să se extindă", relatează Reuters. De asemenea, ministrul a respins afirmaţiile care leagă direct Iranul de atacuri, numindu-le "lipsite de fundament": "Acesta este adevărul, dar în legătură cu această operaţiune numită Furtuna Al Aqsa nu a existat legătură (...) între Iran şi operaţiunea Hamas, nici a guvernului meu, nici a unei părţi a ţării".
  • Soldații israelieni ridică steagul - Trupe israeliene au înaintat aproximativ trei kilometri în Fâşia Gaza, estimează CNN, pe baza analizei unei înregistrări video publicate de presa israeliană. În această înregistrare video, realizată duminică, militari ridică un steag israelian pe acoperişul unui hotel, în Fâşia Gaza. ”Militari din al 52-lea Batalion al al Brigăzii 401 flutură steagul israelian în inima (Fâşiei) Gaza, în apropiere de plajă”, declară un militar în înregistrarea video. „Nu vom ierta şi nu vom uita şi nu ne vom opri până la victorie”, mai spune el.
  • Lupte violente - Hamas a anunţat duminică "lupte violente" în curs între combatanţii săi şi forţele israeliene în nordul Fâşiei Gaza, unde armata israeliană desfăşoară incursiuni terestre de vineri seară, relatează AFP. "Combatanţii noştri sunt angajaţi în acest moment în lupte violente cu arme automate şi antitanc cu forţele de ocupaţie care efectuează o incursiune în nord-vestul Gaza", a anunțat aripa militară a Hamas.
  • Nou transport umanitar - Zece TIR-uri au trecut prin punctul de la Rafah, din Egipt în Fâşia Gaza, şi au fost preluate de Semiluna Roşie palestiniană duminică, relatează CNN şi AFP. ”Am primit zece camioane ale Semilunii Roşii egiptene prin terminalul de la Rafah, cu alimente şi furnituri medicale”, a anunțat organizația. Numărul camioanelor primite până în prezent este de 94, carburant nu a fost autorizat să intre până acum.
  • Și SUA atrag atenția Israelului - SUA au cerut duminică Israelului să facă o ”distincţie”, în operaţiunile sale militare, între Hamas şi civilii palestinieni, relatează AFP. ”Ceea ce credem noi este că în fiecare oră, în fiecare zi a acestei operaţiuni, Guvernul israelian trebuie să ia toate măsurile posibile pe care le are la dispoziţie pentru a face distrincţie între Hamas - teroriști care sunt ţinte militare legitime - şi civli, care nu sunt”, declară CNN consilierul în probleme de securitate naţională al Casei Albe Jake Sullivan.
  • Protest în Grecia - Circa 5.000 de persoane au demonstrat duminică într-o atmosferă de calm la Atena, cerând "încetarea masacrului asupra palestinienilor în Gaza", relatează AFP, citând poliţia greacă. "Opriţi masacrul asupra palestinienilor în Gaza", au scandat manifestanţii. "Ne luptăm pentru pace. Pentru încheierea ocupaţiei israeliene. Pentru o Palestină liberă în frontierele de la 1967 cu capitala în Ierusalimul de Est", au mai spus manifestanţii, potrivit agenţiei de presă elene ANA, preluată de AFP. Manifestanţii, care au mărşăluit până la ambasada Israelului la periferia Atenei, au calificat Israelul drept "stat criminal". Ei au denunţat, de asemenea, "abţinerea guvernului grec în cadrul unui vot de la ONU asupra unei rezoluţii a Iordaniei care solicita un armistiţiu umanitar în Gaza".
  • Șeful ONU critică Israelul - Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a tras un semnal de alarmă duminică în legătură cu o situaţie "din ce în ce mai disperată" în Fâşia Gaza. "Situaţia în Gaza devine din ce în ce mai disperată de la o oră la alta. Regret că în loc de o pauză umanitară atât de necesară, susţinută de comunitatea internaţională, Israelul şi-a intensificat operaţiunile militare", a declarat Guterres în cursul unei vizite în Nepal, după o alta de patru zile în Qatar, relatează France Presse.
  • Norvegia critică Israelul - Represaliile armatei israeliene în Fâşia Gaza, după asaltul sângeros al mişcării islamiste palestiniene Hamas în Israel la 7 octombrie, sunt „disproporţionate”, a spus premierul norvegian Jonas Gahr Støre, care a denunțat o situaţie umanitară ”catastrofală” în enclava palestiniană, relatează AFP. „Dreptul internațional prevede (că reacţia) trebuie să fie proporţională. Trebuie să se ţină cont de civili, iar dreptul internaţional este foarte clar în această privință. Cred că această limită a fost larg depăşită”, a spus la postul public de radio NRK premierul Norvegiei.
  • Netanyahu își cere scuze - Premierul israelian Benjamin Netanyahu și-a cerut scuze pentru că a dat vina nepregătirii Israelului pe spionajul israelian. ”Declaraţiile pe care le-am făcut după conferinţa de presă nu ar fi trebuit să fie făcute şi îmi cer scuze pentru acest lucru”, scrie pe X Netanyahu. ”Îi susţin deplin pe toţi şefii serviciilor de securitate. Îi sprijin pe şeful Statului Major, pe comandanţii şi soldaţii Tsahalului care sunt pe front şi se bat pentru casa lor”, a adăugat el. Benjamin Netanyahu a scris anterior pe X - un mesaj şters ulterior - că: ”Toţi responsabilii cu securitatea, inclusiv şeful serviciilor militare (Agaf Ha-Modi-AMAN) şi şeful securităţii interne (Shin Bet) estimau că Hamas se temea să acţioneze şi căuta un aranjament. Aceasta este evaluarea care a fost prezentată de mai multe ori premierului şi Cabinetului de către toţi responsabilii securităţii şi comunitatea de informaţii. Până în momentul în care a izbucnit războiul”.
  • Ordin pentru evacuarea unui spital - Semiluna Roşie palestiniană anunţă duminică că a primit de la autorităţile israeliene ordinul de a evacua ”imediat” Spitalul Al-Qods din Fâşia Gaza, relatează AFP. ”Începând din această dimineaţă se desfăşoară raiduri la 50 de metri de spital”, anunţă într-un comunicat Semiluna Roşie.
  • Palestinienii au luat cu asalt depozitele ONU - Mii de locuitori din Gaza au pătruns prin efracție în depozitele și centrele de distribuție ale Agenției Națiunilor Unite pentru refugiați palestinieni (UNRWA), luând făină și „articole de bază pentru supraviețuire”, a transmis ONU, duminică, potrivit Reuters. „Acesta este un semn îngrijorător că ordinea civilă începe să se destrame după trei săptămâni de război și un asediu dur asupra Gaza”, a declarat într-un comunicat Agenția Națiunilor Unite pentru refugiații palestinieni din Orientul Apropiat (UNRWA). Unul dintre depozite, situat în Deir al-Balah, este cel în care UNRWA depozitează proviziile provenite din convoaiele umanitare care trec în Gaza dinspre Egipt.
  • Bilanț actualizat - Ministerul Sănătăţi al Hamas a anunțat duminică un nou bilanț al victimelor: peste 8.000 de persoane au fost ucise în Fâşia Gaza de la începutul războiului, dintre care jumătate sunt copii.
  • Civilii, îndemnați să meargă în sud - Forţele de apărare israeliene le-au cerut din nou palestinienilor să meargă în sudul Fâşiei Gaza, unde sunt aşteptate noi ajutoare umanitare duminică prin eforturile Egiptului şi ale SUA, potrivit unui mesaj al IDF postat pe X, relatează AFP. "Civilii din nordul Fâşiei Gaza şi din oraşul Gaza ar trebui să se deplaseze temporar la sud de Wadi Gaza, într-o zonă mai sigură, unde vor putea primi apă, hrană şi medicamente. Mâine (duminică), Egiptul şi SUA îşi vor creşte eforturile umanitare în Gaza", a informat IDF.
  • Negocierile pentru ostatici se complică - Operațiunea terestră israeliană din Gaza, care a început sâmbătă, complică eforturile de eliberare a ostaticilor luați de Hamas, a declarat guvernul din Qatar.„Această escaladare îngreunează considerabil situația”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar, Majed al-Ansari, citat de BBC. Benjamin Netanyahu a anunțat sâmbătă că a început a doua etapă a războiului împotriva Hamas, cu scopul de a distruge armata și guvernul Hamas și de a elibera ostaticii reținuți în Gaza.
  • Iranul, despre liniile roșii - Preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, afirmă că acţiunile Israelului au ”depăşit liniile roşii, ceea ce ar putea forţa pe toată lumea să acţioneze”, relatează BBC. Raisi a arătat, pe reţeaua X, că: ”Washingtonul ne cere să nu facem nimic, dar ei continuă să ofere sprijin extins Israelului. SUA a trimis mesaje către Axa Rezistenţei, dar a primit un răspuns clar pe câmpul de luptă”. ”Axa rezistenţei” se referă la o reţea de forţe sprijinite de Iran din Orientul Mijlociu, din care face parte şi Hamas.
  • Operațiuni teresetre extinse - Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au informat că avioanele de luptă au lovit aproximativ 450 de ținte Hamas în Fâșia Gaza în ultima zi. Țintele au inclus centre de comandă Hamas, posturi de observare și poziții de lansare de rachete ghidate antitanc. Armata și-a extins, de asemenea, operațiunile terestre peste noapte, forțe suplimentare intrând în Fâșia Gaza.
  • Eșec catastrofal - „Lumea nu trebuie să tolereze" ceea ce se întâmplă în Gaza, a declarat sâmbătă preşedinta Comitetului Internaţional al Crucii Roşii, Mirjana Spoljaric, făcând apel către toate părţile la dezescaladare, transmite AFP. "Este inacceptabil ca civilii să nu aibă un loc sigur în care să meargă în Gaza pe fondul bombardamentelor masive şi că, odată cu asediul militar, nu este posibil în prezent niciun răspuns umanitar adecvat. Acesta este un eşec catastrofal pe care lumea nu trebuie să îl tolereze", a declarat preşedinta CICR. Spoljaric a cerut garanţii ca "spitalele să poată funcţiona în siguranţă" şi "serviciile esenţiale, cum ar fi îngrijirea sănătăţii, apa şi electricitatea să fie restabilite”.
  • Avertisment de la țările arabe - Ţările arabe din Golf au avertizat sâmbătă Israelul împotriva oricăror noi operaţiuni terestre în Fâşia Gaza, Arabia Saudită denunţând o încălcare "nejustificată" a dreptului internaţional, iar Omanul acuzând Israelul de "crime de război", informează AFP. Ministrul saudit de Externe Faisal bin Farhane a vorbit sâmbătă cu omologii săi iordanian, marocan şi egiptean despre necesitatea de a se pune capăt escaladării militare, potrivit Ministerului saudit de Externe.
  • bin Salman în SUA - Ministrul Apărării din Arabia Saudită, prinţul Khalid bin Salman, este aşteptat luni în vizită la Washington pentru întâlniri cu înalţi oficiali ai administraţiei Biden, a informat sâmbătă Axios, citând trei surse, informează duminică Reuters. Vizita a fost programată cu mult timp în urmă și este de așteptat ca Khalid bin Salman să se întâlnească cu consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, Jake Sullivan, cu secretarul Apărării Lloyd Austin, cu secretarul de stat Antony Blinken şi cu câţiva senatori, informează Axios.
  • Conexiunea la Internet, restabilită - Datele în timp real arată că în Fâşia Gaza este restabilită conexiunea la internet, a afirmat, pe X, grupul de monitorizare NetBlocks, citat de BBC. Unii jurnalişti din Gaza au postat, de asemenea, informaţii conform cărora pot face apeluri telefonice şi pot accesa reţelele sociale. Reţelele de comunicaţii din Gaza nu au mai funcţionat de vineri seară.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇