Hamas amenință cu 1 milion de atacuri ca în 7 octombrie, până anihilează Israelul. IDF recunoaște că a bombardat o tabără de refugiați. S-a deschis în premieră granița în Gaza (Video)

Hamas amenință cu 1 milion de atacuri ca în 7 octombrie, până anihilează Israelul. IDF recunoaște că a bombardat o tabără de refugiați. S-a deschis în premieră granița în Gaza (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Miercuri dimineaţă, s-a deschis punctul de trecere a frontierei de la Rafah, între Gaza şi Egipt, după ce negociatorii din Qatar au reușit să ajungă la un acord pentru realizarea de evacuări limitate din Gaza.

Singurii civili care au părăsit Gaza din 7 octombrie au fost ostaticii eliberați – până acum, toate punctele de trecere au fost închise.

Ca urmare a acordului, zeci de ambulanţe din Egipt au mers miercuri dimineaţa la Rafah, pentru a prelua palestinieni răniţi.

MAE de la Bucureşti spune că s-a permis tranzitul frontierei doar pentru funcționarii organizațiilor internaționale, cazurile medicale și cetățenii din statele cu comunități reduse în Fâșia Gaza. Peste 240 de cetățeni români au cerut sprijin pentru a putea părăsi Gaza.

Până miercuri seara, cel puţin 361 de cetăţeni străini au intrat în Egipt prin punctul de trecere a frontierei Rafah. 491 de cetăţeni străini au fost înregistraţi pentru a ajunge miercuri în Egipt, dar restul de 130 fie nu au ajuns la punctul de trecere a frontierei, fie au refuzat să treacă fără familiile lor, ale căror nume nu erau înregistrate pe listă. Punctul de trecere Rafah rămâne deschis, iar restul cetăţenilor străini înregistraţi pentru a trece vor continua să traverseze.

Un oficial american de rang înalt a afirmat chiar că numărul total al celor care vor putea trece din Gaza în Egipt ar putea fi de aproximativ 7.000 de persoane, dar oficialul a subliniat că acest număr este departe de a fi exact, situaţia pe teren fiind în continuare extrem de fluidă.

Pe de altă parte, luptele în Gaza continuă, iar armata israeliană vizează centrele de comandă și celulele Hamas. IDF susține că de la începutul războiului a lovit 11.000 de ținte.

ADVERTISING

Bombardamentele s-au soldat cu 8.796 de morţi - inclusiv 3.648 de copii, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas. În timp ce numărul total de soldați israelieni uciși în luptele din Gaza a ajuns oficial la 13.

Au apărut imagini și cu ceea ce Hamas susține că sunt atacuri în zile consecutive asupra taberei de refugiaţi Jabalia din Gaza. O înregistrare video de la locul exploziei de miercuri arată pagube masive în jurul unui crater adânc în cartierul Falluja din Jabalia. Oamenii sunt văzuţi săpând printre dărâmături în căutarea victimelor. Hamas susține că în explozia de marți fuseseră uciși peste 50 de palestinieni și că și în atacul de azi sunt multe victime.

O reacție a venit de la șeful diplomației europene Josep Borrell, care s-a declarat „îngrozit" de numărul mare de victime în urma bombardării de către Israel a taberei de refugiaţi Jabalia şi a făcut apel la părţile combatante să respecte regulile internaţionale de război.

Puțin mai târziu, Israelul a confirmat că a bombardat tabăra, însă susține că a fost un atac chirurgical asupra unei baze Hamas, care intenționat face scut din civili.

Iar liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a lansat un apel către statele musulmane să-şi suspende exporturile de petrol şi produse alimentare către Israel.

Iordania a decis rechemarea ambasadorului său din Israel, iar Bolivia a anunţat ruperea relaţiilor diplomatice cu statul evreu.

În acest timp, un lider politic al Hamas a avertizat că atacul din 7 octombrie va fi repetat de câte ori va fi nevoie, până când Israelul va fi anihilat, chiar dacă foarte mulți palestinieni vor muri în acest proces.

ADVERTISING

Iată cele mai importante evenimente de miercuri, 1 noiembrie, în războiul dintre Israel și Hamas:

  • Hamas amenință cu 1 milion de 7 octombrie - Ghazi Hamad, membru al biroului politic al Hamas, a afirmat într-un interviu acordat unui canal de televiziune libanez că gruparea teroristă va repeta atacul din 7 octombrie de nenumărate ori, până când Israelul va fi anihilat: „Israelul este o ţară care nu are ce căuta pe pământul nostru. Trebuie să o eliminăm, deoarece constituie o catastrofă de securitate, militară şi politică pentru naţiunea arabă şi islamică. Nu ne este ruşine să spunem acest lucru. (…) Trebuie să dăm o lecţie Israelului şi o vom face de două şi de trei ori. Potopul al-Aqsa (numele pe care Hamas l-a dat atacului său din 7 octombrie) a fost doar prima lecţie. Va trebui să plătim un preţ? Da, şi suntem pregătiţi să îl plătim. Suntem numiţi o naţiune de martiri şi suntem mândri să sacrificăm martiri. (…) Noi suntem victimele ocupaţiei. Punct. Prin urmare, nimeni nu ar trebui să ne învinovăţească pentru lucrurile pe care le facem. Pe 7 octombrie, pe 10 octombrie, pe 1 milion de octombrie, tot ceea ce facem este justificat.
  • Atac asupra taberei de refugiați Jabalia - Hamas a acuzat că o explozie masivă a zguduit miercuri tabăra de refugiaţi Jabalia din Gaza, pentru a doua zi consecutiv, distrugând mai multe clădiri. O înregistrare video de la locul exploziei de miercuri arată pagube masive în jurul unui crater adânc în cartierul Falluja din Jabalia. Oamenii sunt văzuţi săpând printre dărâmături în căutarea victimelor, notează CNN. Anterior, oficiali palestinieni din domeniul sănătății declaraseră că cel puțin 50 de oameni au fost uciși în atacul de marți asupra taberei.
  • Borrell, îngrozit - Înaltul Reprezentant pentru politica externă a Uniunii Europene, Josep Borrell, s-a declarat miercuri „îngrozit" de numărul mare de victime în urma bombardării de către Israel a taberei de refugiaţi Jabalia din Gaza şi a făcut apel la părţile combatante să respecte regulile internaţionale de război: „Pornind de la poziţia clară a Consiliului UE conform căreia Israelul are dreptul de a se apăra în conformitate cu dreptul umanitar internaţional şi asigurând protecţia tuturor civililor, sunt îngrozit de numărul mare de victime în urma bombardamentului Israelului asupra taberei de refugiaţi din Jabalia. Legile războiului şi ale umanităţii trebuie să se aplice întotdeauna, inclusiv atunci când este vorba de asistenţă umanitară".
  • Israelul confirmă atacul - IDF a confirmat că explozia de miercuri din cartierul Falluja al taberei de refugiaţi Jabalia a fost cauzată de o lovitură aeriană, dar susține că a vizat un punct de comandă al Hamas: „Mai devreme astăzi, pe baza unor informaţii exacte, avioanele de luptă ale IDF au lovit un complex de comandă şi control al Hamas în Jabalia. Putem confirma că teroriştii Hamas au fost eliminaţi în urma atacului. Hamas îşi construieşte în mod deliberat infrastructura teroristă sub, în jurul şi în interiorul clădirilor civile, punând în mod intenţionat în pericol civilii din Gaza. IDF continuă să facă apel la toţi locuitorii din nordul Gaza şi din oraşul Gaza să se evacueze spre sud, într-o zonă mai sigură".
  • Peste 8.000 de morți în Gaza - Bombardamentele israeliene în Fâşia Gaza s-au soldat cu 8.796 de morţi, inclusiv 3.648 de copii, dar şi peste 21.000 de răniţi, de la 7 octombrie, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas, care controlează enclava palestiniană.
  • Apelul Iranului - Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a lansat miercuri un apel către statele musulmane să-şi suspende exporturile de petrol şi produse alimentare către Israel. "Bombardamentele asupra Fâşiei Gaza trebuie să înceteze imediat... fluxul exportului de petrol şi hrană pentru regimul sionist trebuie să fie oprit", a declarat Khamenei.
  • Netanyahu promite o victorie - Premierul israelian Benjamin Netanyahu promite, într-o postare pe X, să obţină o ”victorie”, în pofida unor ”pierderi dureroase” în rândul militarilor israelieni în războiul din Fâşia Gaza. ”Suntem într-un război greu. Va fi un război lung”, anunţă şeful Guvernului. Ulterior, Israelul a spus că numărul total de soldați uciși în luptele din Gaza a crescut la 13.
  • Israelul ar fi ucis şapte ostatici - Aripa armată a Hamas, Brigăzile Ezzedin al-Qassam, anunţă că şapte ostatici civili au fost ucişi în tabăra de refugiaţi Jabalia. Trei aveau paşapoarte străine. Hamas a luat peste 200 de ostatici în atacul sângeros de la 7 octombrie. Gruparea a eliberat până în prezent doar patru femei.
  • Plângere la CPI - Reporters sans frontières (RSF) a sesizat Curtea Penală Internaţională (CPI) cu privire la crime de război împotriva jurnaliştilor, comise în Palestina şi Israel. ”RSF a depus plângere cu privire la crime de război la biroul procurorului CPI la 31 octombrie 2023”, anunţă organizaţia într-un comunicat. Plângerea ”detaliază cazurile a nouă dintre jurnaliştii ucişi începând de la 7 octombrie, şi alţi doi, răniţi în exercitarea funcţiei”, precizează în comunicat RSF.
  • Primele evacuări din Gaza - S-a deschis punctul de trecere a frontierei de la Rafah, între Gaza şi Egipt. Fluxul video live de la graniţă arată oameni și mașini care încep să se deplaseze. Asta după ce negociatorii din Qatar au reușit să ajungă la un acord între Egipt, Hamas și Israel pentru realizarea de evacuări limitate din Gaza. Ca urmare a acordului, zeci de ambulanţe din Egipt au mers miercuri dimineaţa la Rafah, pentru a prelua palestinieni răniţi.
  • MAE de la Bucureşti spune că va fi permis tranzitul frontierei pentru funcționarii organizațiilor internaționale, cazurile medicale și cetățenii din statele cu comunități reduse în Fâșia Gaza. Peste 240 de cetățeni români au cerut sprijin pentru a putea părăsi Gaza. Au trecut în Egipt aproape 90 de răniţi palestinieni, dar şi sute de posesori de paşapoarte străine. Cel puţin 361 de cetăţeni străini au intrat în Egipt prin punctul de trecere a frontierei Rafah până miercuri seară. 491 de cetăţeni străini au fost înregistraţi pentru a ajunge miercuri în Egipt, dar restul de 130 fie nu au ajuns la punctul de trecere a frontierei, fie au refuzat să treacă fără familiile lor, ale căror nume nu erau înregistrate pe listă. Punctul de trecere Rafah rămâne deschis, iar restul cetăţenilor străini înregistraţi pentru a trece vor continua să traverseze. Un oficial american de rang înalt a afirmat chiar că numărul total al celor care vor putea trece din Gaza în Egipt ar putea fi de aproximativ 7.000 de persoane, dar oficialul a subliniat că acest număr este departe de a fi exact, situaţia pe teren fiind în continuare extrem de fluidă.
  • Prima ţară latino-americană care rupe relaţiile diplomatice cu Israelul - Bolivia a anunţat marţi ruperea relaţiilor diplomatice cu statul Israel din cauza ''ofensivei militare agresive şi disproporţionate'' desfăşurate de acesta în Fâşia Gaza. Guvernul ''a luat decizia de a rupe relaţiile diplomatice cu statul Israel, în semn de respingere şi condamnare a ofensivei militare israeliene agresive şi disproporţionate purtate în Fâşia Gaza'', a declarat ministrul adjunct de Externe, Freddy Mamani, într-o conferinţă de presă. Bolivia, condusă de preşedintele de stânga Luis Arce, devine prima ţară latino-americană care rupe relaţiile diplomatice cu Israelul.
  • Iordania îşi recheamă ambasadorul - Iordania a decis rechemarea ambasadorului său din Israel, din cauza războiului în curs din Gaza, a declarat miercuri Ministerul de Externe. Ambasadorul s-ar întoarce la Tel Aviv doar dacă Israelul ar opri bombardamentele și ar pune capăt „crizei umanitare pe care a provocat-o”.
  • Lupte grele în Gaza - Armata israeliană anunță că în ultimele 24 de ore au fost lupte grele cu militanții Hamas și confirmă faptul că 11 militari din Israel au fost uciși în Gaza. Armata a lovit centrele de comandă și celulele Hamas. IDF mai susține că de la începutul războiului a lovit 11.000 de ținte care aparțineau militanților din Fâșia Gaza și promite că va lupta pentru a elimina Hamas.
  • Fără telefonie și internet - Operatorul palestinian de telecomunicaţii Paltel a anunţat miercuri o întrerupere "totală" a liniilor telefonice şi de internet în Fâşia Gaza, asediată de armata israeliană. "Cu regret îi anunţăm pe compatrioţii ţării noastre iubite o întrerupere totală a comunicaţiilor şi a serviciilor de internet în Gaza", a indicat Paltel pe reţeaua de socializare X (fosta Twitter). Un jurnalist AFP în Gaza a confirmat această situaţie, precizând că are acces la o reţea de telecomunicaţii datorită unei cartele SIM internaţionale. Comunicaţiile şi internetul au fost întrerupte în Fâşia Gaza şi vineri, când Israelul a lansat lovituri intense asupra teritoriului palestinian, comunicaţiile fiind restabilite începând de duminică.
  • Blinken se întoarce în Israel - Secretarul de Stat american Antony Blinken va efectua vineri a doua sa vizită în Israel de la izbucnirea ostilităţilor cu Hamas, la 7 octombrie, a declarat un oficial israelian. Blinken a venit în Israel la 12 octombrie şi a avut o întâlnire de aproape opt ore cu cabinetul de război al premierului Benjamin Netanyahu. Întâlnirea a dat startul unui turneu regional maraton, care a inclus escale în alte cinci ţări, în timp ce şeful diplomaţiei americane încerca să construiască o coaliţie împotriva Hamas, coordonându-se în acelaşi timp cu aliaţii pentru a asigura livrarea de ajutor umanitar în Gaza şi eliberarea ostaticilor.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇