Liderul grupării Proud Boys, a fanaticilor proTrump de extremă dreapta, a fost informator pentru FBI

Liderul grupării Proud Boys, a fanaticilor proTrump de extremă dreapta, a fost informator pentru FBI

Enrique Tarrio, liderul grupării Proud Boys, a fost informator pentru forțele de ordine federale și locale din SUA, lucrând în mod repetat sub acoperire pentru anchetatori, după ce a fost arestat în 2012 pentru fraudă, potrivit unui fost procuror și unei transcrieri a unui proces de la o instanță federală din 2014, obținută de Reuters.

Proud Boys este o grupare extremistă de dreapta, pro Trump, care a participat la asaltul de la Capitoliu.

În cadrul unei audieri la Miami, un procuror federal, un agent FBI și propriul avocat al lui Tarrio au descris activitatea sa sub acoperire și au spus că a ajutat autoritățile să pună sub acuzare mai multe persoane în diferite cazuri privind trafic de droguri, jocuri de noroc și trafic de persoane.

Într-un interviu acordat Reuters, marți, Enrique Tarrio a negat că a lucrat sub acoperire sau că a ajutat autoritățile în cazuri împotriva altor persoane.

ADVERTISING

„Nu știu nimic despre toate acestea. Nu îmi amintesc nimic”, a spus el când a fost întrebat despre transcriere.

Însă oamenii legii și transcrierea instanței contrazic cele spuse de Tarrio. Într-o declarație pentru Reuters, fostul procuror federal în cazul lui Tarrio, Vanessa Singh Johannes, a confirmat că acesta „a cooperat cu forțele de ordine locale și federale, pentru a ajuta la urmărirea penală a celor care conduc acțiuni criminale, cum ar fi cultivarea marijuanei în Miami și fraude farmaceutice”.

Gruparea sa a fost implicată în asaltul de la Capitoliu

Tarrio, în vârstă de 36 de ani, este cunoscut ca organizator și conducător al grupării extremiste de dreapta Proud Boys în confruntările cu cei de la Antifa, prescurtarea „antifascismului”, o mișcare de stânga amorfă și adesea violentă.

ADVERTISING

Proud Boys a fost implicată în asaltul mortal de la Capitoliu, din 6 ianuarie.

Înregistrările descoperite de Reuters sunt uimitoare, pentru că arată că un lider al unui grup de extremă dreaptă aflat acum sub control intens al forțelor de ordine a fost anterior un colaborator activ cu anchetatorii penali.

Poliția din Washington l-a reținut pe Tarrio la începutul lunii ianuarie, după ce a ajuns în oraș cu două zile înainte de revolta de la Capitoliu. El a fost acuzat că deține două magazii cu puști și pentru incendierea unei pancarte Black Lives Matter în timpul unei demonstrații din decembrie a susținătorilor fostului președinte Donald Trump.

ADVERTISING

Instanţa i-a ordonat să părăsească orașul, în așteptarea termenului de judecată din iunie.

Deși Tarrio nu a participat la asaltul de la Capitoliu, cel puțin cinci membri ai Proud Boys au fost puși sub acuzare. FBI a declarat că reținerea lui Tarrio a avut scopul de a preveni evenimentele din 6 ianuarie.

Cum a ajuns informator

Documentul din 2014 arată conexiunile din trecut ale lui Tarrio cu forțele de ordine. În timpul ședinței, procurorul și avocatul lui Tarrio au cerut unui judecător să reducă pedeapsa cu închisoarea pentru Tarrio și alţi doi inculpați. Aceștia au pledat vinovați într-un caz de fraudă legat de vânzarea unor kituri de testare a diabetului.

Procurorul a declarat că informațiile oferite de Tarrio au dus la urmărirea penală a 13 persoane care erau anchetate în alte două cazuri separate.

Avocatul de atunci al lui Tarrio, Jeffrey Feiler, a declarat în instanță că acesta a lucrat sub acoperire în numeroase investigații, una privind vânzarea de steroizi anabolizanți, alta cu privire la vânzare de narcotice și a treia vizând traficul de persoane.

El a spus că Tarrio a ajutat poliția să descopere trei locații în care se cultiva marijuana.

În cazul traficului de persoane, Tarrio, „pe propria răspundere, sub acoperire, s-a întâlnit și a negociat să plătească 11.000 de dolari membrilor unei rețele pentru a aduce membrii fictivi ai familiei dintr-o altă țară”, a spus avocatul în instanță.

Tarrio a recunoscut că pedeapsa sa pentru fraudă a fost redusă, de la 30 de luni la 16 luni, dar a insistat asupra faptului că această reducere a fost acordată doar pentru că a ajutat anchetatorii să „clarifice” propriul său caz. El a spus că nu a ajutat niciodată oamenii legii să investigheze alte persoane.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇