Partizanii lui Trump au ieșit în stradă la Washington și clamează victoria în alegeri. Ciocniri între Proud Boys și Antifa

Partizanii lui Trump au ieșit în stradă la Washington și clamează victoria în alegeri. Ciocniri între Proud Boys și Antifa

La peste o lună după alegerea lui Joe Biden, o maree de şepci roşii inscripționate cu Make America Great Again a invadat sâmbătă capitala SUA pentru a reclama „încă patru ani” de preşedinţie Trump şi a denunţa din nou, fără dovezi, „fraude masive” la prezidenţiale, comentează AFP.

În pofida unei noi înfrângeri usturătoare la Curtea Supremă cu o zi înainte, partizanii lui Donald Trump rămân ferm convinşi de victoria acestuia la alegerile din noiembrie.

Posted by Donald J. Trump on Saturday, December 12, 2020

Într-o ambianţă festivă, mai multe mii dintre ei s-au adunat în Freedom Plaza, la mică distanţă de Casa Albă, o mulţime însă mai puţin numeroasă în raport cu cei 10.000 de manifestanţi prezenţi în urmă cu o lună pentru a-l susţine pe preşedintele în exerciţiu.

Și în alte orașe americane au avut loc mitinguri similare.

La orele dimineţii, manifestanţi pro şi anti-Trump au fost implicaţi în câteva altercaţii, poliţia intervenind pentru a-i separa.

Forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene și au făcut mai multe arestări, scrie The Guardian. Ciocnirile au avut loc între grupările Proud Boys (dreapta extremă, pro-Trump, neofasciști) și Antifa (stânga extremă, anti-Trump, antifasciști).

Au fost arestați peste 20 de protestatari, iar câteva persoane au ajuns la spital cu răni de cuțit.

"Nu vom ceda nimic", a promis Luke Wilson, venit din Idaho, purtând un drapel în favoarea dreptului de portarmă.

"Un amestec străin", un software electoral care ar fi şters milioane de voturi destinate preşedintelui. Militanţii au enumerat motivele pentru care alegerile le-au fost "furate".

"Poporul american este victima unei mari nedreptăţi", a subliniat Dell Quick, un obişnuit al mitingurilor omului de afaceri republican, pentru care alegerea lui Joe Biden pare "complet imposibilă".

În lipsa unor elemente tangibile care să susţină acuzaţiile de "fraudă masivă", cele peste 50 de plângeri depuse de aliaţii lui Donald Trump pe întreg teritoriul Statelor Unite au fost toate, cu o singură excepţie, respinse de instanţă sau abandonate.

Toate statele au certificat oficial rezultatele lor, dând victoria lui Joe Biden, iar marii electori urmează să înregistreze votul lor luni pentru validarea sa.

Preşedintele Donald Trump refuză în continuare să îşi recunoască înfrângerea în faţa lui Joe Biden.

"Uau! Mii de persoane se adună la Washington pentru a împiedica să ni se fure alegerile", a salutat el sâmbătă pe Twitter, înainte ca elicopterul prezidenţial să survoleze mulţimea care intona imnul american.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇