Jandarmeria a dat sute de amenzi după protestele de marți seară. Răsturnare de situație la Brăila

Jandarmeria a dat sute de amenzi după protestele de marți seară. Răsturnare de situație la Brăila

Jandarmeria Română a anunţat că, în urma protestelor desfăşurate marţi în 71 de localitţi, au fost date 644 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de peste 368.000 de lei.

„Jandarmeria Română a asigurat măsurile de ordine şi siguranţă a participanţilor la protestele care au avut loc ieri, în 71 de localităţi. Permanent, pe timpul desfăşurării acestor manifestaţii, echipele de dialog ale Jandarmeriei au adus la cunoştinţa participanţilor prevederile legale în vigoare, precum şi consecinţele legale ale nerespectării acestora”, a transmis, miercuri, Jandarmeria Română.

Până în prezent, au fost aplicate organizatorilor şi participanţilor 644 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de peste 368.350 de lei, în principal, pentru:

ADVERTISING
  • nedeclararea manifestaţiilor,
  • desfăşurarea acestora în intervalul de timp în care normele legale prevăd restricţionarea circulaţiei şi permit deplasarea în afara locuinţei pentru motive strict reglementate,
  • nerespectarea măsurilor de protecţie sanitară.

Răsturnare de situație la Brăila

În 38 dintre cele 71 de localităţi în care au avut loc manifestaţii publice, s-a depăşit numărul maxim de participanţi prevăzut de lege, respectiv 100 de persoane.

La Brăila, o parte dintre manifestanţi au aruncat cu obiecte contondente asupra jandarmilor şi asupra autespecialelor, rănind un jandarm şi avariind mai multe autospeciale. Din grupul celor care s-au manifestat violent, 17 persoane au fost duse la sediul IPJ Brăila pentru continuarea cercetărilor.

ADVERTISING

"În încercarea de a induce ideea unei intervenţii abuzive a jandarmilor, unul dintre manifestanţi a postat pe reţelele de socializare un clip video în care prezintă un tânăr căzut pe jos, cu o pată de culoare roşie în jurul capului, sugerând că este vorba de sânge, ca urmare a unei intervenţii a forţelor de ordine.

Facem precizarea că tânărul respectiv avea în jurul gâtului o eşarfă de culoare roşie şi în niciun caz nu era vorba despre sânge, aşa cum tot în imaginile postate se demonstrează acest aspect. Bărbatul respectiv tocmai fusese sancţionat de către jandarmi cu suma de 1.950 lei pentru încălcarea prevederilor legale", a precizat Jandarmeria.

ADVERTISING

Dosar penal după protestul antirestricții de la Brăila, după ce au apărut imagini cu un tânăr plin de sânge care zace pe jos (Video)

Situația din București

Conform sursei citate, în Capitală, pe timpul deplasării coloanei de manifestanţi, la intersecţia Vasile Pârvan cu bulevardul Mihail Kogălniceanu, un bărbat a fost surprins de jandarmi în timp ce sustrăgea băuturi răcoritoare din vitrinele unei benzinării, el fiind dus la Secţia de Poliţie 5, unde au fost întocmite documentele de sesizare pentru infracţiunea de furt.

La rândul său, Jandarmeria Bucureşti a arătat că a aplicat, până în prezent, 141 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 98.025 de lei, în conformitate cu prevederile Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările şi completările ulterioare, pentru nerespectarea interdicţiei de participare a persoanelor fizice la mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte sau la alte tipuri de întruniri, în spaţii deschise, interzise în conformitate cu art. 5 alin. (3) lit. a), din acelaşi act normativ, pentru nerespectarea interdicţiei de a părăsi locuinţa în intervalele orare în care deplasarea a fost restrânsă pe timpul stării de alertă, pentru nerespectarea măsurilor de protecţie sanitară de către participanţi.

De asemenea, au fost întocmite două acte de constatare privind săvârşirea infracţiunilor de furt şi portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase, în conformitate cu prederile art. 228 şi 372 Cod Penal.

"În continuare, vom continua vizionarea imaginilor operative, pentru identificarea şi sancţionarea altor persoane care au încălcat legea", a transmis Jandarmeria Capitalei.

Încă o zi de proteste în țară: Numărul participanților este mult redus. Cei mai mulți nu poartă nici azi mască (Foto & Video)

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇