Istoricul rus care și-a ucis și dezmembrat iubita a primit peste 12 ani de închisoare

Istoricul rus care și-a ucis și dezmembrat iubita a primit peste 12 ani de închisoare

Istoricul rus Oleg Sokolov a fost condamnat vineri la 12 ani şi jumătate de închisoare la Sankt-Petersburg pentru că şi-a ucis şi dezmembrat partenera, într-un caz care a relansat dezbaterea despre violenţele conjugale în Rusia.

Sokolov „era perfect conştient de actele sale la momentul crimei”, a subliniat judecătoarea Iulia Maksimenko la anunţarea verdictului la un tribunal din fosta capitală imperială rusă.

De partea cealaltă, apărarea istoricului şi-a exprimat "dezacordul" faţă de pedeapsa stabilită, precizând că ea nu a fost încă decisă de un eventual apel, relatează AFP şi Reuters.

ADVERTISING

A pledat vinovat

Istoricul, care a pledat vinovat, era judecat de la începutul lunii iunie pentru crimă şi posesie de arme. Profesor de istorie la Universitatea de Stat din Sankt-Petersburg şi specialist în Napoleon, Oleg Sokolov a fost arestat la 10 noiembrie 2019.

În stare de ebrietate, el a fost scos din râul Moika de poliţie, care a găsit în rucsacul său două braţe de femeie şi un pistol de alarmă. Alte bucăţi din corpul victimei au fost găsite mai târziu într-un alt râu.

Istoricul în vârstă de 63 de ani a recunoscut rapid că şi-a ucis şi dezmembrat una dintre fostele studente, Anastasia Eşcenko, de 24 de ani, cu care îşi împărţea viaţa.

ADVERTISING

El a spus că a comis crima din greşeală trăgând asupra ei "pentru a pune capăt unui val de insulte" în timpul unei dispute, conform agenţiei de presă RIA Novosti.

Avocaţii victimei au afirmat că bărbatul şi-a premeditat actul.

Parchetul rus ceruse 15 ani de detenţie împotriva sa.

Extrem de reputată, Universitatea de Stat din Sankt-Petersburg a fost acuzată de inerţie, în contextul în care Oleg Sokolov fusese deja acuzat de violenţe.

Cazul a avut un mare răsunet în Rusia. Mai multe asociaţii l-au considerat o nouă ilustrare a violenţelor la care sunt supuse femeile. Rusia a dezincriminat în 2017 violenţele familiale şi conjugale în majoritatea cazurilor, schimbarea fiind susţinută de preşedintele Vladimir Putin.

ADVERTISING

În fiecare an, aproape 16,5 milioane de femei sunt victime ale violenţelor domestice în Rusia, conform unor date stabilite de activişti înainte de pandemie.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇