Iohannis a promulgat legea privind suplimentele alimentare, după ce anul trecut a atacat-o la CCR

Iohannis a promulgat legea privind suplimentele alimentare, după ce anul trecut a atacat-o la CCR

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri legea privind suplimentele alimentare, transmite Administraţia Prezidenţială.

Pe 13 noiembrie 2020, şeful statului a sesizat CCR cu privire la neconstituţionalitatea legii. Preşedintele României argumenta că modul de adoptare încalcă Legea fundamentale şi anume competenţa primei Camere sesizate. Cu toate acestea, Curtea Constituţională a respins obiecţie şefului statului pe 16 decembrie 2020.

Legea stabileşte cadrul legal referitor la suplimentele alimentare, comercializate ca produse alimentare şi prezentate ca atare.

ADVERTISING

În acest sens, actul normativ transpune în dreptul intern Directiva 2002/46/CE a Parlamentului European şi a Consiliului referitoare la apropierea legislaţiilor statelor membre privind suplimentele alimentare.

Totodată, creează cadrul juridic necesar punerii în aplicare directă a Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului privind adaosul de vitamine şi minerale, precum şi de anumite substanţe de alt tip în produsele alimentare.

Estea creat și cadrul juridic pentru aplicarea Regulamentului privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, precum şi a celui privind recunoaşterea reciprocă a mărfurilor comercializate în mod legal în alt stat membru.

ADVERTISING

Actul normativ mai stabileşte Ministerul Sănătăţii ca autoritate competentă în domeniul suplimentelor alimentare pe bază de: vitamine; minerale; amestecuri de vitamine şi/sau minerale; substanţe cu efect nutriţional sau fiziologic, altele decât vitamine şi minerale; amestecuri de vitamine şi/sau minerale cu substanţe cu efect nutriţional sau fiziologic, altele decât vitamine şi minerale; amestecuri de vitamine şi/sau minerale cu extracte vegetale şi/sau animale; amestecuri de vitamine şi/sau minerale cu extracte vegetale şi/sau animale, cu substanţe cu efect nutriţional sau fiziologic, cu plante şi/sau produse ale stupului.

ADVERTISING

„De asemenea, sunt reglementate condiţiile generale privind introducerea pe piaţă a suplimentelor alimentare, pe baza certificatului de notificare, în acord cu Regulamentul nr. 515/2019, precum şi modul de etichetare şi de efectuare a publicităţii suplimentelor alimentare”, conform actului normativ.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇