FT: Șeful CIA, Bill Burns, a făcut o vizită secretă în China

FT: Șeful CIA, Bill Burns, a făcut o vizită secretă în China

Directorul CIA, Bill Burns, a fost în China luna trecută, vizita secretă a unuia dintre cei mai de încredere oficiali ai preşedintelui Joe Biden semnalând cât de îngrijorată a devenit Casa Albă în legătură cu deteriorarea relaţiilor dintre Beijing şi Washington.

Potrivit Financial Times (FT), vizita lui Bill Burns, care a avut loc în mai, a fost cea mai importantă deplasare la Beijing a unui oficial al administraţiei Biden.

William Burns, un fost diplomat de rang înalt căruia i se încredinţează frecvent misiuni delicate în străinătate, a călătorit în China pentru discuţii cu oficiali de la Beijing, au declarat pentru FT cinci persoane care au informaţii despre această deplasare.

ADVERTISING

Vizita a avut loc în contextul în care Washingtonul face presiuni pentru angajamente la nivel înalt cu Beijingul în încercarea de a stabiliza relaţia bilaterală. Un oficial american a declarat că Burns s-a întâlnit cu reprezentanţi ai serviciilor de informaţii chineze în timpul călătoriei.

"Luna trecută, directorul Burns a călătorit la Beijing, unde s-a întâlnit cu omologii chinezi şi a subliniat importanţa menţinerii unor linii deschise de comunicare între canalele de informaţii", a declarat oficialul american.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Casa Albă şi CIA au refuzat să comenteze informaţiile obţinute de FT.  

Misiunea lui Burns a avut loc în aceeaşi lună în care consilierul pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan, s-a întâlnit la Viena cu Wang Yi, cel mai înalt oficial pentru politica externă a Chinei. Casa Albă nu a anunţat această întâlnire decât după ce s-a încheiat.

Deplasarea lui Burns a fost vizita la cel mai înalt nivel în China a unui oficial american de când adjunctul secretarului de stat, Wendy Sherman, a mers la Tianjin în iulie 2021. 

Casa Albă încearcă să relanseze dialogul cu China după o perioadă deosebit de turbulentă care a început în februarie, când un balon chinezesc suspectat de spionaj a survolat America de Nord. Luna trecută, Biden a declarat că se aşteaptă la un "dezgheţ" iminent al relaţiilor, fără a oferi detalii. Burns a călătorit în China înainte ca Biden să facă acest comentariu, menţionează FT.

ADVERTISING

Paul Haenle, un fost oficial de rang înalt al Casei Albe care s-a ocupat de relaţiile cu China, a declarat că un avantaj al trimiterii lui Burns a fost faptul că acesta este respectat de democraţi şi republicani şi, de asemenea, este bine cunoscut de oficialii chinezi. "Ei îl cunosc ca pe un interlocutor de încredere. E binevenită oportunitatea de a-l implica discret, în spatele scenei", a declarat Haenle, în prezent director al think-tank-ului Carnegie China. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇