Erupție vulcanică în sud-vestul Islandei. Este a șasea din decembrie (Foto & Video)

Erupție vulcanică în sud-vestul Islandei. Este a șasea din decembrie (Foto & Video)

Un vulcan a erupt joi seara în peninsula Reykjanes, sud-vestul Islandei, fiind a şasea erupţie din decembrie, au anunţat autorităţile.

„O erupţie a început pe Sundhnuksgigarod”, a indicat Biroul Meteorologic Islandez (IMO) într-un comunicat, adăugând că fenomenul a început la ora 21:26 după o serie de cutremure, relatează AFP.

Există încă o "activitate seismică considerabilă" la capătul nordic al peninsulei, la mai bine de o oră după începerea erupţiei, a indicat sursa citată.

"Zborurile către şi dinspre Islanda sunt asigurate normal, în pofida erupţiei actuale", au precizat aeroportul şi exploatatorul platformelor aeroportuare Isavia.

ADVERTISING

Aceasta este a şasea erupţie în regiune din decembrie. Ultima a durat mai bine de trei săptămâni, începând de la sfârşitul lunii mai, pe aceeaşi peninsulă Reykjanes.

Pe această peninsulă nu a mai avut loc o erupţie vulcanică timp de opt secole, până în martie 2021. Alte erupţii au avut loc în august 2022, precum şi în iulie şi decembrie 2023. Vulcanologii au avertizat că activitatea seismică din regiune a intrat într-o nouă eră.

În Islanda se află 33 de sisteme vulcanice active, mai mult decât în orice altă ţară europeană.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇